Schildklierproblemen tijdens de zwangerschap

Schildklierproblemen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap en tot problemen voor je toekomstige baby.
Schildklierproblemen tijdens de zwangerschap

Laatste update: 11 mei, 2021

Hoe vaak heb je tijdens de zwangerschap gehoord over problemen met de schildklieren? Maar weet je ook wat ze zijn? Schildklierproblemen zijn de tweede oorzaak van complicaties in het endocriene systeem tijdens de zwangerschap.

Zoals deze informatie in de MSD Manual aangeeft (Engelse link), neemt het risico op complicaties toe bij zowel vrouwen met hypothyreoïdie (de schildklier produceert niet genoeg schildklierhormoon) als bij hyperthyreoïdie (overmatig schildklierhormoon).

De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals. Het is verantwoordelijk voor het afscheiden van hormonen die zowel de stofwisseling als de groei beïnvloeden. Deze hormonen zijn tri-joodthyronine (T3) en thyroxine (T4).

Ze zijn ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van de hersenen, het hart en de spieren. Het is interessant om te weten dat de ontwikkeling van de zwangerschap en het neurologische systeem van je baby er ook van afhangt.

Vanwege de vele functies en het belang ervan tijdens de zwangerschap zullen we nu de mogelijke problemen uitleggen die tijdens de zwangerschap in de schildklier kunnen optreden.

Wat gebeurt er met de schildklier tijdens de zwangerschap?

Afwijkingen van deze klier kunnen al aanwezig zijn vóór de zwangerschap, maar het komt vrij vaak voor dat afwijkingen zich ontwikkelen tijdens de zwangerschapsperiode.

De functies van deze klier zijn, zoals we al hebben genoemd, divers en houden nauw verband met de ontwikkeling van de baby. Allereerst kan de schildklier de vruchtbaarheid beïnvloeden. Dit betekent elk effect in deze klier je mogelijkheden om zwanger te worden kan verminderen.

Dit gebeurt omdat een laag niveau van schildklierhormonen verband houdt met de verandering van menstruatiecycli, zoals blijkt uit een studie (Engelse link) die is gepubliceerd in het International Journal of Applied and Basic Medical Research.

Talrijke onderzoeken, zoals die gepubliceerd in de Endocrine Journal (Engelse link), hebben ook het gebrek aan menstruatie (amenorroe) in verband gebracht met schildklierpathologieën.

Aan de andere kant is het T4-hormoon een van de hoofdrolspelers van de neurologische ontwikkeling van de foetus. Dit is een van de belangrijkste aspecten, want als je schildklier niet goed werkt, kan je baby neurologische problemen krijgen die zijn leven kunnen beïnvloeden.

Tijdens de zwangerschap bestaat het risico dat de functie van deze klier verandert. Er zijn twee belangrijke dingen die kunnen gebeuren:

  • De schildklier verhoogt zijn activiteit: hyperthyreoïdie. Dit veroorzaakt een langzamere groei van de foetus dan normaal. Bovendien kan het leiden tot de dood van de baby.
  • De schildklier wordt minder actief: hypothyreoïdie. De intellectuele ontwikkeling van de baby wordt niet correct uitgevoerd. Het kan ook een miskraam veroorzaken.

Hyperthyreoïdie tijdens de zwangerschap

In dit geval is de klier overactief en genereert hij meer thyroxine dan normaal. Het komt niet zo vaak voor als hypothyreoïdie, dat voorkomt bij ongeveer 0,2% van de zwangerschappen.

De symptomen zijn meestal nervositeit en angst bij de moeder. Bovendien leidt het meestal tot hypertensie en gewichtsverlies. De complicaties kunnen echter veel ernstiger zijn.

Hyperthyreoïdie zorgt ervoor dat de foetus een hogere hartslag heeft. Uiteindelijk wordt de groei van de baby belemmerd en bereikt hij geen gezonde toestand. Het kan ervoor zorgen dat de baby te vroeg wordt geboren en zelfs in de baarmoeder sterft. Dit alles blijkt uit een onderzoek (Spaanse link) dat is gepubliceerd in de Cuban Journal of Endocrinology.

Hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap

Je schildklieren spelen een belangrijke rol bij de zwangerschap

De schildklier neemt tijdens de zwangerschap toe, zowel in omvang als in hormoonproductie. Dit vereist een overmatige inspanning van de klier.

Wanneer de zwangere vrouw een beperkte schildklierreserve of een tekort aan jodium heeft, kan hypothyreoïdie optreden. Het consumeren van jodium tijdens de zwangerschap is dus noodzakelijk om de schildklierhormonen te synthetiseren. Dit blijkt uit deze informatie (Spaanse link) uit de Medical Annals of the ABC Medical Center Medical Association.

Dit komt voor bij bijna 4% van de zwangere vrouwen. De schildklier werkt traag en produceert niet het benodigde aantal hormonen. De symptomen worden vaak verward met andere aandoeningen, dus hou het volgende in de gaten:

  • Vermoeidheid en zwakte
  • Gewichtstoename
  • Constipatie
  • Droogte van de huid en zwakte van haar en nagels
  • Pijn in spieren en gewrichten

De impact van hypothyreoïdie op de foetus kan ernstig zijn. Als het niet wordt opgemerkt, kan de baby zelf worden geboren met hypothyreoïdie, wat kan leiden tot problemen met de mentale ontwikkeling.

Ook interessant om te lezen:
13 mogelijke oorzaken van een vroeggeboorte

Schildklierproblemen tijdens de zwangerschap

Hoe kun je schildklierproblemen tijdens de zwangerschap voorkomen?

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van controles om mogelijke complicaties tijdens de zwangerschap op te sporen. Allereerst, als je overweegt zwanger te worden, is het aanbevolen dat je eerst naar je arts gaat. Je arts zal een bloedtest uitvoeren om je schildklierfunctie te controleren.

Als je niet van plan bent eerst je arts te bezoeken, moet je tijdens je zwangerschap wel verschillende tests ondergaan. Je gynaecoloog zal regelmatig controleren of je schildklierhormoonniveau stabiel is.

Schildklierproblemen tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn schildklierproblemen tijdens de zwangerschap een van de meest voorkomende complicaties, samen met zwangerschapsdiabetes. Het beste dat je kunt doen, is je arts regelmatig bezoeken en alle relevante tests laten doen.

Verder zijn deze aandoeningen gemakkelijk op te sporen en vermijdt je zo tal van complicaties die je zwangerschap en de gezondheid van je baby in gevaar kunnen brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.