5 remedies voor het verlichten van constipatie

In veel gevallen kunnen eetgewoonten en levensstijl de spijsvertering beïnvloeden en zo het optreden van problemen zoals obstipatie bevorderen. Ontdek hier remedies om constipatie te verlichten.
5 remedies voor het verlichten van constipatie
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 18 februari, 2021

Ben je op zoek naar middelen om constipatie te verlichten? Constipatie is een aandoening die een echte last is voor degenen die er chronisch aan lijden en die mogelijk gedwongen worden om hun toevlucht tot laxeermiddelen te nemen.

In dit artikel zullen we enkele natuurlijke remedies delen die dit probleem kunnen helpen verbeteren en het welzijn en de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden kunnen verbeteren.

Remedies om constipatie te verlichten

Om te beginnen is chronische constipatie een ziekte die ongeveer een kwart van de bevolking treft (tussen 15 en 25%). Hoewel mensen er op elke leeftijd last van kunnen hebben, komt het vaker voor bij vrouwen en ouderen, zoals deze publicatie in Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado aangeeft (Spaanse link).

Dit darmprobleem verslechtert de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden enorm. Het is daarom essentieel om veranderingen in levensstijl en voedingspatroon aan te brengen om deze vervelende aandoening te overwinnen. Hier zijn een aantal tips.

1. Eet een dieet dat rijk is aan vezels

Verschillende groenten en fruit

De eerste remedie die we in dit artikel presenteren, is het verhogen van je inname van voedingsvezels, vooral als het meeste voedsel dat je eet verfijnd is, zoals deze studie aangeeft (Engelse link).

Vezels werken in de darm op twee manieren. Ten eerste verhoogt het het volume van de ontlasting. Vervolgens versnelt het de doorvoer in de dikke darm. Aan de andere kant voeden vezels gunstige darmbacteriën.

Om je vezelinname te verhogen, moet je de volgende producten in je dagelijkse voeding opnemen:

  • fruit
  • groenten
  • volkoren granen
  • peulvruchten
  • noten en zaden

Aan de andere kant is het niet aan te raden om gebruik te maken van voedsel dat met vezels of zemelen ‘verrijkt’ is.

Deze aanbevelingen gelden ook voor obstipatie bij kinderen, zolang de constipatie niet aan een ziekte gerelateerd is. Kinderen kunnen met deze veranderingen in het voedingspatroon in korte tijd een grote verbetering opmerken.

2. Drink meer water

Ten tweede kun je je vezelinname niet verhogen en vergeten om genoeg water te drinken. Dit kan zelfs voor de darm en de algehele gezondheid contraproductief zijn, aangezien water de vezels helpt om hun werking uit te oefenen en de omvang ervan te vergroten.

Onderzoek uitgevoerd door de onderzoekers van de National University of San Marcos in Lima, Peru, geeft aan dat er een verband tussen iemands vloeistofconsumptie en constipatie bestaat.

Experts raden daarom aan om gedurende de dag tussen de maaltijden door minstens 1,5 liter water te drinken om de vezels die je hebt geconsumeerd te verteren. Het drinken van water verbetert de frequentie van stoelgang en verbetert de consistentie van de ontlasting.

Misschien ook interessant om te lezen:
De voordelen van mango bij constipatie: enkele recepten

3. Geniet van regelmatige lichaamsbeweging

Vrouw gaat sporten

Hoewel niet alle onderzoeken in dit opzicht sluitend zijn, laten een aantal van hen met betrekking tot de relatie tussen fysieke activiteit en constipatie positieve resultaten zien. Sporten is in feite een algemene aanbeveling om van een goede algehele gezondheid en kwaliteit van leven te genieten.

Onderzoek gepubliceerd in het Canadian Journal of Gastroenterology and Hepatology toont aan (Engelse link) dat drie tot vijf keer per week matige of intensieve lichamelijke activiteit tussen 20 en 60 minuten drie tot vijf keer per week constipatie verbetert.

Op die manier kunnen mensen binnen 12 weken na het beginnen met sporten verbeteringen in het darmongemak zien die met deze aandoening van constipatie verband houden.

4. Overweeg probiotische supplementen

Er is wereldwijd een toenemende vraag naar probiotische supplementen. Dit komt omdat deze levende micro-organismen gunstig voor de bacteriële darmflora en voor de algehele gezondheid zijn.

Dezelfde studie die we zojuist in de vorige sectie hebben genoemd, beoordeelde de resultaten van het nemen van de probiotica Bifidobacterium en Lactobacillus. Dergelijke probiotica waren bij zowel volwassenen als kinderen effectief in het verbeteren van de frequentie en consistentie van de ontlasting.

Deskundigen weten echter nog niet of een bepaalde soort probiotica effectiever is dan een andere. Er zijn dus op dit moment meer studies nodig. Om deze reden kun je voor diegene kiezen die meer verschillende soorten bevatten.

5. Probeer psyllium, een plant om constipatie te verlichten

Schaaltje met psyllium

Psyllium, of ispaghula, is een plant waarvan de zaden de darmtransit helpen reguleren en daarom constipatie kunnen verlichten. Wanneer het met water wordt gemengd, dan zwelt het op. Het vormt dan een gelei die bij het reinigen van het maag-darmstelsel kan helpen.

Psyllium kan dus de frequentie, consistentie en gewicht van de ontlasting helpen verbeteren, zoals deze studie, gepubliceerd in Alimentary Pharmacology & Therapeutics, aangeeft (Engelse link).

  • De aanbevolen dosering is 6 tot 12 gram per dag.
  • De meest effectieve tijd om het in te nemen is op een lege maag met twee glazen water en minstens een half uur voor het ontbijt.
  • Je kunt het bij kruidendokters en apotheken vinden.
  • Het is echter altijd het beste om met je arts te praten voordat je nieuwe remedies probeert.

Om constipatie te verlichten…

Nu ken je de goede gewoonten die je bij het verlichten van constipatie kunnen helpen. Het is daarom erg belangrijk om de darmtransit te verbeteren om de algehele gezondheid te verbeteren. Op die manier kan je van een goede kwaliteit van leven genieten.

Het beste wat je echter kunt doen, voordat je je levensstijl verandert, is om een gezondheidsdeskundige te raadplegen, zodat deze een adequate diagnose en behandeling kan geven en je hem al je vragen kunt stellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.