13 mogelijke oorzaken van een vroeggeboorte

Wil je weten wat de mogelijke oorzaken zijn van een vroeggeboorte? Lees alles wat je over dit onderwerp moet weten in dit artikel.
13 mogelijke oorzaken van een vroeggeboorte

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Alle zwangere vrouwen hopen dat ze hun baby 9 maanden kunnen dragen. Een te vroeg geboren baby is in feite een van de grootste angsten van elke toekomstige ouder. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen welke factoren tot een vroeggeboorte kunnen leiden.

Daarna gaan we ook nog kort in op de mogelijke symptomen die erop kunnen wijzen dat je kind eerder op de wereld kan komen dan je had verwacht. Lees snel verder!

Wat je moet weten over een vroeggeboorte

Er is sprake van een vroeggeboorte als de bevalling die te vroeg plaatsvindt, te weten na week 21 en vóór week 37 van de zwangerschap. Volgens medisch jargon zijn baby’s die tussen week 37 en 40 op de wereld komen ‘voldragen’.

Volgens gegevens hebben baby’s die vóór de 28e week zijn geboren een overlevingskans van 65%, terwijl degenen die later geboren worden een overlevingspercentage van 95% hebben. De vraag blijft echter wat een vroeggeboorte kan veroorzaken.

Factoren die een vroeggeboorte kunnen veroorzaken

De mogelijke oorzaken van vroegtijdige bevalling zijn talrijk en het is dan ook moeilijk om ze in hun algemeenheid te bespreken zonder de specifieke situatie te kennen. Hieronder gaan we in op de belangrijkste factoren die vroegtijdige bevalling kunnen veroorzaken.

1. Zwangerschapsdiabetes

Een zwangere vrouw

Het goed onder controle houden van zwangerschapsdiabetes kan helpen om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen. Zwangerschapsdiabetes is een risicofactor die kan leiden tot een vroeggeboorte (Engelse link).

Het is echter niet zo dat je kunt stellen dat het lijden aan deze aandoening altijd het risico zal vergroten dat een baby te vroeg wordt geboren. Er zijn altijd andere factoren die hierbij ook een rol spelen.

2. Nier- en hartaandoeningen

Een ernstig probleem in de gezondheidstoestand van een moeder kan het normale verloop van haar zwangerschap beïnvloeden. Nier- en hartaandoeningen bij een zwangere vrouw kunnen leiden tot een vroeggeboorte. Het is echter niet zo dat dit een vaststaand gegeven is.

3. Schildklierproblemen

De schildklierhormonen zijn belangrijk bij de ontwikkeling en groei van een baby, vooral in het begin van de zwangerschap. Bovendien zijn deze hormonen van vitaal belang voor de goede ontwikkeling van de placenta.

Een studie van de American Thyroid Association (Engelse link) concludeerde dat veranderingen in de schildklierfunctie tijdens de zwangerschap in verband kunnen worden gebracht met een verhoogde kans op een vroegtijdige bevalling.

4. Eclampsie en pre-eclampsie

Pre-eclampsie kan tijdens het tweede deel van de zwangerschap ontstaan en leiden tot een sterk verhoogde bloeddruk en eiwit in de urine. Deze aandoening kan het verloop van een zwangerschap ernstig beïnvloeden, wat kan leiden tot vroeggeboorte en zelfs ernstige schade aan de gezondheid van de baby.

Het kan hierbij noodzakelijk zijn om zwangere vrouwen volledige bedrust voor te schrijven, waarbij onder andere fel licht en harde geluiden worden vermeden. Eclampsie kan leiden tot een reeks aanvallen die zelfs tot coma kunnen leiden.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Pre-eclampsie, een complicatie tijdens de zwangerschap

5. Placenaloslating en placenta previa

Beide aandoeningen zijn factoren die mogelijk tot een vroeggeboorte kunnen leiden. Een placentaloslating is een zeldzame situatie tijdens een zwangerschap. Het gebeurt wanneer de placenta zich al voor de geboorte afscheidt van de baarmoederwand.

De term placenta previa verwijst naar een slechte locatie van de placenta in de baarmoeder. In dit geval bevindt de placenta zich meestal in of zeer dicht bij de baarmoederhals.

6. Urineweginfecties

Urineweginfecties worden evenals vaginale infecties in verband gebracht met een grotere kans op een vroeggeboorte. In verschillende onderzoeken hebben onderzoekers waargenomen dat ontstekingsprocessen de bevalling op gang kunnen brengen of het voortijdige breken van de vliezen kunnen veroorzaken.

7. Drugs, tabak en alcohol

Een vrouw die een sigaret in 2 stukken breekt

Het advies is al jaren om bepaalde gewoonten zoals roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap te vermijden om de risico’s van problemen bij de ontwikkeling van de foetus en een vroeggeboorte te minimaliseren.

Blootstelling aan giftige stoffen brengt de zwangerschap mogelijk in gevaar, vooral wanneer er ook sprake is van bepaalde andere risicofactoren zoals:

  • slechte voeding.
  • geen of slechte prenatale controle.
  • de mogelijkheid van overdracht van seksueel overdraagbare of virale ziekten.

Bovendien bleek uit onderzoek dat de consumptie van bepaalde stoffen direct verband houdt met een verhoogde kans op diverse problemen zoals een laag geboortegewicht en hartafwijkingen. Het wordt ook gelinkt aan vroegtijdige placentaloslating, placenta previa en vroeggeboorte.

8. Stress

Specialisten bij een Québécois-onderzoek ontdekten dat vrouwen die eerder bevielen dan de uitgerekende datum, tussen de 10e en 20e week blijk gaven van een hogere gemiddelde stresslevels dan de zwangere vrouwen die hun zwangerschap tot het einde volbrachten.

De verschillende onderzoeken die de relatie tussen vroeggeboorte en stress analyseerden, leverden echter geen sluitende gegevens op. Deze onderzoekers stellen dat er een directe relatie lijkt te bestaan. Ze moeten echter verder onderzoek doen naar de precieze reden ervan.

9. Depressie

Sommige artsen beweren dat gevallen van een vroeggeboorte die geen duidelijke verklaring hebben wellicht verband zouden kunnen houden met een depressie tijdens de zwangerschap.

Wanneer dit gebeurt, stimuleert dit de aanmaak van het stresshormoon cortisol, evenals van corticotropine. De combinatie van deze hormonen zou de bevalling zowel kunnen bespoedigen als veroorzaken.

10. Meerlingzwangerschappen

Wanneer de zwangerschap twee of meer baby’s omvat, kan het extra gewicht in de baarmoeder de vruchtzak doen scheuren en tot vroege weeën leiden. Een meerlingzwangerschap kan dan ook zelden volledig uitgedragen worden.

11. Hypertensie

Een arts die de bloeddruk van een vrouw opmeet

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan complicaties met zich meebrengen, het risico op pre-eclampsie verhogen en een vroeggeboorte veroorzaken. Om deze reden houden specialisten zwangere vrouwen met een voorgeschiedenis van hypertensie vaak nauwlettend in de gaten.

Hypertensie is een mogelijke indicatie van pre-eclampsie.

12. Leeftijd

Zwangere tieners lopen een verhoogd risico om vroegtijdig te bevallen, omdat ze zelf misschien nog niet volledig ontwikkeld zijn. In het geval van zwangere vrouwen ouder dan 35 jaar, neemt het risico ook toe omdat andere aandoeningen zoals diabetes of hypertensie vaker voorkomen.

13. Weinig tijd tussen 2 zwangerschappen

Twee zwangerschappen die kort op volgen kunnen het risico op vroegtijdige bevalling mogelijk ook vergroten. Het doormaken van twee zwangerschappen in korte tijd is echter geen sluitende oorzaak dat een kind te vroeg wordt geboren.

Symptomen van een vroeggeboorte

Een vrouw met een vroeggeboorte

Ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis als je denkt dat je gaat bevallen en de zwangerschapsduur nog niet is voltooid. Dit is een medisch noodgeval dat onmiddellijke aandacht vereist. Symptomen die je kunnen waarschuwen voor het begin van de bevalling zijn onder andere:

  • Sterke en regelmatige weeën die in de loop van de tijd blijven aangehouden, waarbij de pijn uitstraalt. Bijvoorbeeld naar de darmen, het schaambeen of zelfs de rug.
  • Pijn in de onderrug.
  • Krampen die lijken op de menstruatiekrampen, alleen dan veel sterker.
  • Druk op het schaambeen waardoor je wordt gewaarschuwd dat de baby probeert naar buiten te komen.
  • Het toenemen van de hoeveelheid vaginale afscheiding en uitscheiding van de slijmprop.
  • Vaginaal bloedverlies.
  • Het breken van de vliezen.

Aarzel ten slotte niet om je verloskundige of arts te raadplegen als je ergens over twijfelt. Ze moeten je vragen kunnen beantwoorden en je geruststellen op basis van je fysieke toestand.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.