4 producten om te vermijden tijdens de zwangerschap

Het artikel van vandaag zal je vertellen welke producten je moet vermijden tijdens de zwangerschap en de redenen waarom je ze in deze fase van je leven uit je eetpatroon moet schrappen.
4 producten om te vermijden tijdens de zwangerschap
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Tijdens de zwangerschap moet je er rekening mee houden dat bepaalde producten schadelijk kunnen zijn voor een foetus en daarom moet je ze vermijden in het belang van de gezondheid van je baby.

Daarnaast speelt het feit dat je voedingsbehoeften tijdens deze fase gewoonlijk toenemen en je moet proberen om voldoende voedingsstoffen en energie binnen te krijgen.

De effecten zijn niet al te sterk tijdens het eerste trimester omdat de energiebehoefte van het embryo dan nog beperkt is. Naarmate de maanden verstrijken, moet je echter een groter aantal calorieën binnenkrijgen om zowel in de voedingsbehoefte van je baby als die van jezelf te voorzien.

Het artikel van vandaag zal je vertellen wat deze producten zijn en de redenen waarom je ze tijdens je zwangerschap uit je gebruikelijke eetpatroon zou moeten schrappen. Lees dus snel verder!

Vier producten om te vermijden tijdens de zwangerschap

1. Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap

Een vrouw die nee zegt tegen alcohol

Blijf uit de buurt van alcohol als je zwanger bent. De reden hiervoor is dat de consumptie van alcohol, in welke vorm dan ook, de ontwikkeling van de baby vertraagt en misvormingen kan veroorzaken (Spaanse link).

Een onderzoek onder 291 zwangere vrouwen concludeerde dat matig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap de ontwikkeling en het toekomstige gedrag van het kind beïnvloedde (Engelse link).

Dat wil zeggen dat de onderzoekers niet alleen ernstige fysieke veranderingen bij de baby’s hebben vastgesteld, maar dat er ook sprake was van gedragsstoornissen op latere leeftijd.

Alcohol veroorzaakt ernstige misvormingen van de foetus.

Beperk daarom het drinken van alcohol, zelfs voordat je een zwangerschap plant. Je moet namelijk weten dat de inname van alcohol de vruchtbaarheid schaadt en je kansen op zwanger worden verkleint.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Alles over thee drinken tijdens de zwangerschap

2. Je moet koffie vermijden tijdens de zwangerschap

Cafeïne is een specifieke stof die je tijdens de zwangerschap moet vermijden (Spaanse link). De mogelijke effecten van deze opwekkende stof op een foetus zijn nog onbekend.

Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Gynaecology and Obstetrics (Engelse link) stelt echter dat cafeïne mogelijk een miskraam kan veroorzaken. Zoals je kunt zien, is het waarschijnlijk het beste om dit in deze fase volledig te vermijden.

We weten dat sommige mensen het leven gewoon niet zien zitten zonder een kop koffie in de ochtend. Als dat ook voor jou geldt kies dan voor cafeïnevrije koffie tijdens de zwangerschap.

3. Eet geen rauwe vis tijdens de zwangerschap

Een vis op een bord

De consumptie van rauwe vis is de laatste jaren populair geworden door oosterse tradities en de culinaire hoogstandjes van deze culturen. Over het algemeen vormt dit soort voedsel geen gevaar voor de gezondheid.

Het is echter anders als het om zwangere vrouwen gaat. Zij moeten de consumptie van rauwe vis tijdens de zwangerschap vermijden. De reden hiervoor is dat het waarschijnlijker is dat het bacteriën of andere micro-organismen bevat die de gezondheid van een moeder en haar foetus in gevaar kunnen brengen.

De anisakis, een amoebe die een anafylactische reactie kan opwekken, is een voorbeeld van deze micro-organismen. Het kan een gevaar voor de gezondheid voor iedereen opleveren, maar het is voor een zwangere vrouw en haar baby veel gevaarlijker.

4. Je moet het eten van grote vissoorten vermijden tijdens de zwangerschap

Vooral zwangere vrouwen moeten zich zorgen maken over de opname van zware metalen. Dit komt omdat deze elementen de baby via de placenta kunnen bereiken en de ontwikkeling van de foetus kunnen beïnvloeden.

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Environment International (Engelse link), is de blootstelling van een baby aan kwik tijdens de zwangerschap in verband gebracht met een vertraging in het leren van taal.

Daarom moeten zwangere vrouwen het eten van grote vissoorten vermijden. Door het eten van deze vissen hebben ze meer kans om grote hoeveelheden kwik binnen te krijgen die de vis in het vetweefsel heeft opgeslagen.

Grote vissen bevatten kwik, wat schadelijk is voor zwangere vrouwen. Kleinere vissen zijn wat dat betreft veiliger.

De inname van vis is voor mensen echter gunstig in alle levensfasen. Daarom moeten zwangere vrouwen zeker kleinere vissoorten in hun eetpatroon opnemen.

De omega 3-vetzuren die ze bevatten zijn in verband gebracht met een betere ontwikkeling van de foetus en een vermindering van het cardiovasculaire risico bij de moeder (Spaanse link).

Producten vermijden tijdens de zwangerschap om de ontwikkelingsrisico’s van de foetus te minimaliseren

Zoals je hebt kunnen lezen is het doel van deze beperkingen tijdens de zwangerschap om de gezondheid van een moeder en haar foetus te beschermen.

Voeding is essentieel gedurende het hele leven, maar het kan de gezondheid van een kind op dit specifieke moment aanzienlijk beïnvloeden. Dat geldt zowel voor zowel de tijd in de baarmoeder als op volwassen leeftijd.

Om deze reden raden we je aan het advies op te volgen dat we hierboven met je hebben gedeeld. Raadpleeg bij vragen ook een arts of voedingsdeskundige. Ze moeten je kunnen helpen bij het plannen van een uitgebalanceerd eetpatroon dat:

  • aan je behoeften voldoet.
  • risico’s voor zowel moeder als kind vermijd.
  • zorgt voor een goede ontwikkeling van je baby.

Onthoud dat het ook belangrijk is om niet te roken en je niet in rokerige ruimtes te begeven. Dit kan de kansen en ontwikkeling van een foetus aanzienlijk verminderen. Houd je van vis, kies dan voor de kleinere soorten, omdat de concentratie van zware metalen erin aanzienlijk lager is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sundelin Wahlsten V., Hallberg G., Helander A., Higher alcohol consumption in early pregnancy or low to moderate drinking during pregnancy may affect children’s behaviour and development at one year and six months. Acta Paediatr, 2017. 106 (3): 446-453.
  • Hong Zhao JL., Song JM., Zhang J., Tan YL., Xin CM., A meta analysis of risk of pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.
  • Vejrup K., Brandlistuen RE., Brantsaeter AL., Katrine H., et al., Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years. Environ Int, 2018. 110: 71-79.
  • Cisneros Domínguez, Grethel, and Ana Ibis Bosch Núñez. “Alcohol, tabaco y malformaciones congénitas labioalveolopalatinas.” Medisan 18.9 (2014): 1293-1297.
  • Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
  • Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
  • Bustillo, Alejandra Lozano, et al. “Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo.” Archivos de medicina 12.3 (2016): 11.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.