Alles over thee drinken tijdens de zwangerschap

Het drinken van thee is heel gewoon, hoewel dit tijdens de zwangerschap een risico kan vormen. Lees verder om meer te weten te komen over de effecten van bepaalde soorten thee en kruideninfusies.
Alles over thee drinken tijdens de zwangerschap
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is normaal dat vrouwen tijdens de zwangerschap thee drinken, omdat het belangrijk is om goed te drinken en ze proberen om de ongemakken die kenmerkend zijn voor hun toestand te verlichten. Ze moeten zich echter wel bewust zijn van de mogelijke negatieve bijwerkingen die sommige soorten kruidenthee op hen kunnen hebben.

Mensen profiteren al eeuwen van medicinale planten in de vorm van kruideninfusies en theeën. Veel van de zwangere vrouwen die deze brouwsels drinken, zijn zich echter vaak niet bewust van het effect dat een bepaalde plant op hen zou kunnen hebben. Sommige kruiden zijn van weinig belang, maar met bepaalde planten moeten ze voorzichtig zijn.

Mag je thee drinken tijdens de zwangerschap?

Een kopje thee drinken is niet echt schadelijk voor een zwangere vrouw. Het moet duidelijk zijn dat het drinken van een kopje thee tijdens de zwangerschap meestal geen probleem vormt. Het veel en vaak drinken van thee die is gemaakt met specifieke medicinale planten vaak kan echter een risico vormen tijdens de zwangerschap.

Volgens schattingen van een onderzoek “Consumptie van geneeskrachtige planten door zwangere vrouwen” (Engelse link), wordt geschat dat tot 55% van de zwangere vrouwen geneeskrachtige planten gebruikt om thee of infusie te bereiden. De meesten van hen zijn zich niet bewust van de effecten die deze planten kunnen hebben.

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?

Een vrouw die een echo ondergaat

Het lichaam van een vrouw ondergaat tijdelijke veranderingen tijdens de zwangerschap door het verschijnen van nieuwe organische structuren, zoals de placenta. Elke stof, zowel natuurlijk als synthetisch, die de fysiologische processen van deze fase zou kunnen veranderen, is dus strikt gecontra-indiceerd.

Het is belangrijk om te vermelden dat het drinken van thee meest relevant is gedurende het eerste trimester van de zwangerschap. Dit komt omdat de ontwikkeling van de foetus het meest gevoelig is voor de invloed van omgevingsfactoren tijdens deze fase.

Het eerste trimester van de zwangerschap is een embryo bijzonder gevoelig omdat het nog volop in ontwikkeling is.

In dit opzicht kunnen medicijnen, chemische stoffen, metabolieten van medicinale planten maak ook ziektes de normale ontwikkeling van de foetus van de tweede week tot de derde maand van de zwangerschap beïnvloeden. Dit, samen met de eigenschappen van de verschillende actieve metabolieten, kan leiden tot het ontstaan van bepaalde aandoeningen.

Teratogenese, cytotoxiciteit, genotoxiciteit en andere termen verwijzen naar de schadelijke veranderingen die de cellen van embryo’s ondergaan tijdens de prille vorming. Zwangere vrouwen moeten weten welke stoffen het meest met deze processen worden geassocieerd.

Net zoals alcohol en tabak chemicaliën zijn die de embryogenese verstoren, kunnen medicinale planten er ook een negatieve invloed hebben. Het is van fundamenteel belang om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen bij het consumeren van kruideninfusies.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Wat moet je eten tijdens de zwangerschap?

Welke theesoorten kun je tijdens de zwangerschap drinken?

Natuurlijke producten hebben vaak bredere therapeutische effecten en minder bijwerkingen dan synthetische. Helaas heeft dit feit bijgedragen aan de perceptie dat alles wat natuurlijk is altijd onschadelijk is. Dat is absoluut niet het geval.

Er zijn echter veel planten waarvan thee gemaakt kan worden die bij het drinken tijdens de zwangerschap geen negatieve invloed op de gezondheid van de vrouw en de foetus hebben. We noemen een aantal theesoorten die tijdens de zwangerschap gedronken kunnen worden:

 • Pepermunt. Deze plant wordt gebruikt om koliek te verlichten en is vooral nuttig tijdens de zwangerschap omdat het de borsten helpt bij de voorbereiding op het produceren van borstvoeding.
 • Citroenverbena. Deze plant kan helpen om een branderig gevoel in de slokdarm verlichten, evenals misselijkheid, slapeloosheid, koliek en andere spijsverteringsongemakken.
 • Gember. Deze wortelstok is geweldig voor het verlichten van misselijkheid en het voorkomen van braken.
 • Rozemarijn. Deze plant kan helpen om klachten zoals keelpijn, slapeloosheid en stress te verlichten.
 • Valeriaan. Mensen gebruiken deze kruidachtige plant al eeuwenlang als ontspannend middel.
 • Citroenmelisse. Deze plant kan helpen bij spijsverteringsproblemen en werkt ontspannend.

Er zijn veel andere kruiden die veilig zijn tijdens de zwangerschap, maar degene die we zojuist noemden, zijn de meest gebruikte soorten. Er zijn dus geen contra-indicaties en thee van deze planten kan men dus tijdens de zwangerschap met een gerust hart drinken – tenzij de arts anders aangeeft.

Theesoorten die niet worden aanbevolen tijdens de zwangerschap

Een paar glazen aloëvera

Net zoals sommige theeën veilig zijn om te drinken tijdens de zwangerschap, zijn er planten die je in deze fase niet mag consumeren. We noemen hieronder de meest relevante soorten:

 • Kamille en vijgenthee kunnen weeën veroorzaken en in hoge doses de baarmoederhals verwijden.
 • Polei kan weeën veroorzaken.
 • Wijnruit kan ook weeën veroorzaken en wordt in verband gebracht met krimpen en zwellen van de baarmoeder. Het werd gebruikt als middel om een abortus op te wekken, wat niet zonder gevaar is.
 • Aloëvera kan bloedingen van de baarmoeder veroorzaken en daarom beschouwen velen het als een abortus-opwekkend middel.
 • Absintalsem kan leiden tot een spontane abortus doordat het de bloedstroom in de baarmoeder kan activeren.
 • Boldo: een van de actieve bestanddelen van boldo is thujon en het drinken van deze thee tijdens de zwangerschap kan leiden tot een spontane abortus.

Aloëvera bevat actieve metabolieten die in hoge doses tot een spontane abortus kunnen leiden.

Lees ook:
Kun je tijdens de zwangerschap cafeïne consumeren?

Wat moet je onthouden over thee drinken tijdens de zwangerschap?

De meeste mensen geloven dat medicinale planten veilig zijn omdat mensen ze al sinds de oudheid gebruiken en ze natuurlijk zijn. Onthoud dat ‘natuurlijk’ niet noodzakelijkerwijs hetzelfde betekent als veilig en gezond.

Vrouwen dienen voor, tijdens en na de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding hun arts te raadplegen over welke soorten thee ze wel en niet mogen drinken tijdens de zwangerschap. Veel van de effecten van planten op de zwangerschap zijn nog onbekend zijn, inclusief de goede. Zorg dus altijd dat je beschikt over de meest recente informatie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Macarro Ruiz D, Miguelez L, Martínez M, Martínez G, Manrique T. Fitoterapia en el embarazo y lactancia: ¿Beneficio o riesgo?.RECIEN. 2014. 1-7.
 • Pulido Acuña G, Vásquez Sepúlveda P, Gómez L. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). 2012. 21(4);199-203.
 • Souza M, Tangerina M, Silva V, Vilegas W, Sannomiya M. Plantas medicinales abortivas utilizadas por mujeres UBS: análisis de etnofarmacología y cromatografía por CCD y CLAE. Rev. bras. plantas med. 2013;15 (4); 763-773.
 • Rev. peru. biol. 13(3): 223 – 225.
 • Macías-Peacok B, Pérez-Jackson L, Suárez-Crespo M, Fong-Domínguez C, Pupo-Perera E. Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2009; 47 (3): 331-334.
 • Zinn, Tigua, and Ericka Beatriz. Consecuencias del consumo de infusiones de plantas medicinales en el primer trimestre de gestación. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Obstetricia, 2019.
 • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
 • Tisné, Luis, and Antropología Teosófica. “Infusiones, tisanas o té de hierbas permitidas y nocivas durante el embarazo y la lactancia.” Antropología 14.1 (2019).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.