Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap leiden vaak tot huidveranderingen. Hoewel de meeste goedaardig zijn, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Lees meer in dit artikel!
Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Laatste update: 08 oktober, 2020

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door veranderingen in hormonale activiteit en bloedcirculatie. Vaak is de grootste zorg van de meeste zwangere vrouwen echter het verschijnen van striae. Maar daarnaast kunnen er vlekken, veranderingen in de huidskleur, acne en andere huidproblemen optreden.

Volgens informatie gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Dermatology (Engelse link) zijn deze veranderingen normaal en brengen ze de moeder of de foetus niet in gevaar.

Wat de esthetiek betreft, zijn ze echter belangrijk voor veel mensen en sommigen geven er de voorkeur aan om voor oplossingen te zoeken bij een dermatoloog. In dit artikel vertellen we je er daarom alles over.

Waarom vinden er huidveranderingen tijdens de zwangerschap plaats?

De placenta werkt als een hormonaal orgaan en veroorzaakt een toename van de bijnier- en hypofyse-activiteit.

Naast de functie van de endocriene klieren van de foetus, veroorzaakt het een toename van corticosteroïden, een versneld metabolisme en een toename van de niveaus van progesteron en oestrogeen, hormonen die verantwoordelijk zijn voor veranderingen in de huid tijdens de zwangerschap.

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

De meestvoorkomende huidveranderingen tijdens de zwangerschap zijn goedaardig en vormen geen risico’s die verder gaan dan esthetiek.

Echter, zoals een artikel (Engelse link) gepubliceerd in American Family Physician uitlegt, zijn er reeds bestaande huidziekten, evenals specifieke zwangerschapsdermatosen  die waakzaamheid vereisen vanwege de risico’s die ze met zich meebrengen.

Gezien het bovenstaande, is het daarom het beste om een arts of dermatoloog te raadplegen in geval van huidafwijkingen tijdens de zwangerschap. Laten we enkele veelvoorkomende huidveranderingen eens nader bekijken.

Striae

De meeste striae of zwangerschapsstriemen komen voor in de buikstreek. Ze vallen het meest op in het derde trimester van de zwangerschap. Ze kunnen zich op de borsten, heupen en billen bevinden. Deze striae verschijnen naarmate de zwangerschap vordert en het gewicht toeneemt.

Ze kunnen roze of paars van kleur zijn. Na de bevalling beginnen ze te vervagen en zullen ze niet meer zo opvallen. In sommige gevallen gaan ze echter niet helemaal weg. Daarom is het belangrijk om ze op het juiste moment te voorkomen of behandelen.

Het uiterlijk ervan hangt af van het type huid, de elasticiteit en de familiegeschiedenis. Indicaties om de kans op het ontwikkelen van stria te verkleinen, zijn onder andere:

  • Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap vermijden.
  • Je dagelijkse toepassing van vochtinbrengende crèmes verhogen om de elasticiteit te bevorderen.
Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Skin tags of zachte fibromen

Dit zijn kleine bobbetjes, die lijken een soort steeltje te hebben, soms langwerpig, bruin of in de kleur van de huid. Ze verschijnen meestal in de plooien van de nek, oksels of onder de borsten, beginnend rond het tweede trimester. De meeste kunnen echter weer verdwijnen tijdens het puerperium.

Hyperpigmentatie

Dit komt vaker voor bij vrouwen met een donkere huid en haar. De volgende gebieden worden intenser gepigmenteerd:

  • De linea alba (die zich in het midden van de buik bevindt, verticaal, van de symphysis pubica tot enkele centimeters boven de navel).
  • Het periumbilicale gebied.
  • De uitwendige geslachtsorganen.
  • De tepelhofjes. Vanaf de vijfde maand verschijnt een vergroting van de kleur van de mammaire tepelhof, ook de secundaire areola genoemd.
  • Bruine of gelige vlekken zijn te zien op het voorhoofd, de wangen, de neus of de bovenlip. Dit wordt een zwangerschapsmasker (ook chloasma of melasma) genoemd.

Om deze pigmentveranderingen te voorkomen, raden we je onder andere aan om jezelf niet langdurig aan de zon bloot te stellen, sunblock te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (SPF 50) en een hoed en kleding te dragen die je huid beschermt. In de maanden na de bevalling kunnen ze vervagen en verbeteren, maar sommige vrouwen hebben dan nog steeds wat sproetjes.

Al deze veranderingen in pigmentatie zijn het product van de hormonale verandering die plaatsvindt tijdens de zwangerschap. Dit stimuleert namelijk voor een korte tijd de aanmaak van melanine, wat kleur geeft aan haar, huid en ogen.

In een studie gepubliceerd in het International Journal of Dermatology (Engelse link) waren pigmentatieveranderingen de meest opvallende verandering bij patiënten.

Sommige vrouwen merken mogelijk een toename in de grootte, het aantal en de activiteit van hun moedervlekken op. Ze hebben ook de neiging om donkerder en groter te worden. Als ze gaan bloeden, raden we je aan zo snel mogelijk naar de dermatoloog te gaan.

 

Vrouw met huidveranderingen in het gezicht

Vasculaire veranderingen

Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume toe, treedt vasculaire dilatatie op, neemt de capillaire permeabiliteit toe en is er sprake van een veranderd vaatstelsel.  Deze veranderingen in de bloedsomloop zijn daarom verantwoordelijk voor het optreden van oedeem in de ledematen, varicositeiten, palmair erytheem en telangiëctasieën.

Om deze symptomen te verbeteren, raden we het volgende aan:

  • Draag elastische kousen.
  • Rust je benen in een verhoogde positie.
  • Voorkom dat je veel tijd staand doorbrengt.
  • Zorg voor een gezond en uitgebalanceerd dieet.
  • Drink veel water.
  • Doe aan matige lichaamsbeweging.

De meeste van deze veranderingen in de huid verdwijnen na ongeveer 6 maanden tot een jaar. Als je er langer last van blijft houden, kun je ze behandelen met maatregelen die worden aanbevolen door je dermatoloog.

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap: acne

Deze aandoening komt vaak voor tijdens de zwangerschap omdat de talgklieren van de huid worden gestimuleerd wat de talgproducie verhoogt. Dit kan in elk trimester van de zwangerschap voorkomen en kan mild of ernstig zijn.

Cutis marmorata

Dit is een blauwachtige, gevlekte verkleuring van de huid die tijdens de zwangerschap kan optreden. Het komt voornamelijk voor op de benen, tijdens blootstelling aan kou. Het verdwijnt echter meestal in het puerperium. Gebeurt dit echter niet, dan moet je een dermatoloog raadplegen om andere oorzaken uit te sluiten.

Glimmende huid

Tijdens de zwangerschap ziet de huid er glimmender uit. Dit komt door twee hoofdfactoren. Ten eerste de stimulatie van de talgklieren, met als gevolg een toename van de talgproductie. Aan de andere kant neemt de bloedstroom toe in het epitheel, wat zorgt voor meer zuurstofvoorziening van de huidcellen.

Huidverzorging is belangrijk om huidveranderingen tijdens de zwangerschap te behandelen

Hoewel de meeste huidveranderingen tijdens de zwangerschap als normaal worden beschouwd, is het belangrijk om een routine van huidverzorging aan te houden, waaronder het gebruik van speciale producten.  Daarnaast is het altijd verstandig om een dermatoloog te bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.