Melasma behandelen met yoghurt, banaan en citroen

Hoewel het moeilijk is om melasma volledig te elimineren, kun je yoghurt, banaan en citroen gebruiken om het te verminderen. Ontdek hoe je deze thuisbehandeling kunt doen.
Melasma behandelen met yoghurt, banaan en citroen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Melasma kun je behandelen met yoghurt, banaan en citroen. Heb je donkere vlekken op je gezicht gekregen en lukt het je niet om ze kwijt te raken? Deze vlekken kunnen melasma zijn. Er zijn enkele crèmes op de markt om melasma te behandelen.

Dermatologische behandelingen zijn echter meestal vrij duur. Met dit natuurlijke alternatief hoef je echter alleen naar de supermarkt te gaan om deze drie goedkope ingrediënten te halen.

Wat is het en hoe kun je melasma behandelen?

Melasma door zwangerschap

Melasma is een hyperpigmentatie van de huid in het gezicht. Het verschijnt in de vorm van bruine of donkere vlekken op:

 • de wangen
 • de kin
 • het voorhoofd
 • de hals

Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat de toename van vrouwelijke hormonen tot een hogere aanmaak van melanine kan leiden. Dat is de reden dat melasma vaker voor bij vrouwen voorkomt.

De oorzaak waardoor melasma ontstaat, is nog niet duidelijk. Het verschijnt echter meestal na constante blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème. Genetische factoren worden ook als mogelijke oorzaken gezien, evenals onevenwichtige aanwezigheid van vrouwelijke hormonen. Melasma komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Dan wordt het ook wel een zwangerschapsmasker genoemd.

Het gebruik van orale anticonceptiva en hormonale behandeling met progesteron en oestrogeen kan ook bijdragen aan het ontstaan van melasma.

De voordelen van de huid van yoghurt, banaan en citroen

 • Yoghurt is een natuurlijk ingrediënt wat goed gebruikt kan worden om de huid te hydrateren, te exfoliëren en ook om acne te bestrijden. Dit komt door het hoge gehalte aan zink, melkzuur calcium en lage pH (dus een hoge zuurgraad).
 • Banaan bevatten gunstige voedingsstoffen voor de huid, zoals mangaan en vitamines B6, C en E. Daarnaast heeft banaan antioxiderende eigenschappen en bevat het een grote hoeveelheid water. Daarom kun je ze heel goed gebruiken om de vochtbalans van je huid te herstellen.
 •  Citroen is een citrusvrucht die rijk aan vitamine C is. Het helpt om dode huidcellen te verwijderen, en celregeneratie te versnellen. Tevens wordt de collageenproductie erdoor gestimuleerd en helpt citroen om huidvlekken te laten verdwijnen.

Dit alles tezamen maakt yoghurt, banaan en citroen ideale ingrediënten om een natuurlijke remedie tegen melasma te maken. Wil je weten hoe? Lees verder!

Mis dit artikel niet:
8 tips om acne te bestrijden

Melasma behandelen met yoghurt, banaan en citroen

Voordat je met deze behandeling begint, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de effecten niet onmiddellijk te zien zijn. Om merkbare veranderingen te zien, moet je deze behandeling gedurende enkele maanden consequent toepassen.

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 2 eetlepels yoghurt (30 ml)
 • 3 eetlepels citroensap (45 ml)

Bereiding

 • Schil de banaan en doe hem in een kom. Pureer de banaan tot zich een egale puree vormt.
 • Voeg 2 eetlepels yoghurt toe.
 • Meng deze twee ingrediënten tot er een romige massa ontstaat.
 • Voeg ten slotte het citroensap toe en meng dit er goed doorheen.

Wijze van gebruik

Melasma behandelen
 • We raden aan om de behandeling ‘s avonds te doen.
 • Nadat je de huid van je gezicht en hals goed gewassen en afgedroogd hebt, breng jet het mengsel gelijkmatig aan op het betreffende gebied.
 • Laat het 20 minuten inwerken.
 • Spoel het mengsel daarna af en was je gezicht goed schoon.

Het is belangrijk dat je niet in het zonlicht gaat na het toepassen van de behandeling. Dat heeft te maken met de zuurgraad van de citroen. Als je huid sporen van citroen bevat en de huid wordt aan zonlicht blootgesteld, dan kan dit een chemische reactie veroorzaken. Dan zou de behandelde huid kunnen verbranden.

Het is heel belangrijk om je gezicht te wassen met veel water en de aanbevolen tijd niet te overschrijden. Het belangrijkste is altijd om een gezonde huid te hebben en deze niet verkeerd te behandelen.

Na gebruik moet je ook een moisturizer of zonnebrandcrème aanbrengen als je naar buiten gaat. Je huid zal gevoeliger zijn. Ook al heb je je huid goed gewassen en zijn er geen sporen van citroen meer te zien, moet je je toch beschermen.

We raden je aan om deze behandeling 2 tot 3 weken toe te passen, bij voorkeur 3 keer per dag.

Voordat je begint met melasma behandelen

Wij raden je aan om naar je huisarts te gaan zodra je donkere vlekken op je gezicht ziet en denkt dat het melasma is. Je huisarts of een dermatoloog kan bevestigen of het die huidaandoening is of niet. Voor deze diagnose zal je arts een speciale lamp gebruiken. Door je huid met deze UVA-lamp te belichten, kan de arts zien of er melasma is.

Tot slot, als je zwanger bent, zorg dan extra goed voor je huid. Als je je huis verlaat breng dan altijd genoeg geschikte zonnebrandcrème aan. Zorg daarbij vooral goed voor je gezicht, omdat dat melasma kan ontstaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.