Huidverzorging voor een vette huid in de winter

Kou en wind hebben aanzienlijke gevolgen voor onze huid en veroorzaakt met name droogheid. Waarom is het belangrijk om in de ​​winter een huidverzorgingsroutine aan te houden voor een vette huid? Lees verder om erachter te komen.
Huidverzorging voor een vette huid in de winter

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Sommige mensen denken dat een vette huid in koude omstandigheden geen extra zorg nodig heeft. Ze gaan er dan van uit dat deze temperaturen alleen de droge huid aantasten. Ze hebben het mis. Een goede huidverzorging in de winter voor de vette huid is absoluut noodzakelijk om de frisheid en helderheid te behouden.

Het is duidelijk dat de kou de vette huid niet op dezelfde manier beïnvloedt als de droge en gevoelige huid. Dit betekent echter niet dat je geen speciale huidverzorging in de winter nodig hebt om je huid gehydrateerd te houden en te voorkomen dat deze er dof en futloos uitziet.

Het is belangrijk om te weten dat zonder een speciale huidverzorging in de winter die geschikt is voor een vette huid uiteindelijk een zogenoemd rebound-effect kan optreden.

Dit betekent dat je huid in een droge omgeving slecht kan reageren, waardoor een nog vettere huid ontstaat met alle problemen die daarmee gepaard kunnen gaan.

Huidverzorging voor een vette huid

Je huid voorbereiden voor een natuurlijke make-up

Koud weer is van invloed op alle huidtypes en het veroorzaakt over het algemeen uitdroging. Dit gezegd hebbende, kan een vette huid een van de meest getroffen soorten zijn bij lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.

Ten eerste kan een vette huid meer verbleken dan andere huidtypes. Dit is echter niet het ergste. Cruciaal is dat de huid tijdens de winter veel water en voedingsstoffen verliest. Door de kou trekken de haarvaatjes samen, met als gevolg een afname van:

 • zuurstof
 • vocht
 • voedingsstoffen

Bovendien veroorzaken deze omstandigheden een toename van het aantal dode huidcellen. Met meer dode huidcellen kunnen de poriën gemakkelijker verstopt raken.

Dit is het moment waarop het rebound-effect optreedt, waaronder een toename van mee-eters en puistjes in het gezicht. Waar het op neerkomt, is dat het essentieel is om een speciale huidverzorging in de ​​winter toe te passen voor een vette huid.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De huid reinigen met twee remedies op basis van rijst

Huidverzorging in de winter voor een vette huid

Een speciale huidverzorging in de winter voor een vette huid omvat verschillende maatregelen. Deze hebben voornamelijk betrekking tot de zuurstofvoorziening, de hydratatie en de bescherming van de huid.

Hieronder beschrijven de belangrijkste maatregelen die moeten worden genomen bij de huidverzorging van een vette huid in de winter om een gezonde huid te behouden en zo het rebound-effect te voorkomen.

 • Was je huid goed. Idealiter zou je je gezicht twee keer per dag moeten wassen met een gezichtszeep die idealiter een natuurlijke antibacteriële eigenschappen heeft. Nog beter als deze extract van munt of tea tree bevat. Dit verwijdert onzuiverheden en helpt de poriën te sluiten.
 • Gebruik lotion. Breng voor het beste resultaat een olievrije lotion aan na het wassen van je gezicht. Het meest aan te raden zijn lotions die zijn gemaakt met hamamelis, rozemarijn, klimop of aloëvera.
 • Hydratatie is essentieel. Zodra je gezicht schoon is, moet de vette huid worden gehydrateerd met cosmetische zuren zoals hyaluronzuur. Dit soort producten helpt om het natuurlijke vochtgehalte van de huid te herstellen.
 • Drink water en bescherm jezelf tegen de zon. Het is belangrijk om de hele dag door veel water te drinken en bovendien dagelijks zonnebrandcrème die geschikt is voor de winter aan te brengen.
 • Exfoliëren. Je moet ervoor zorgen dat je de huid twee keer per week scrubt om dode cellen te verwijderen. Het is het beste om niet-schurende scrubs te gebruiken.

Andere huidbehandelingen

Een vrouw met een gezichtsmasker

Naast de maatregelen die we hierboven al hebben besproken, zijn er andere behandelingen die je kunt toepassen als aanvulling op de huidverzorging in de winter voor een vette huid. De beste opties zijn onder andere:

 • Het toepassen van maskers. Maskers zijn erg goed om het uiterlijk van de huid te verfijnen, vooral als de huid dof is. Het meest geschikt zijn de maskers die zijn gemaakt van groene thee, blauwe agave en goudsbloem. Twee keer per week gebruiken is voldoende.
 • Peeling met salicylzuur. Als je huid er ondanks je andere behandelingen te helder of vet uitziet, is een peeling met salicylzuur een goede optie. Het helpt mee-eters en puistjes te elimineren en vermindert ook de vette glans.
 • Gebruik matterende make-up. Dit soort make-up verbetert niet alleen het uiterlijk van je huid, maar het zorgt er ook voor minder glans.  Daarnaast het gaat ook langer mee in de winter, zodat je het minder vaak hoeft bij te werken.
 • Gebruik de juiste producten. Over het algemeen zijn vochtinbrengende gels of gelcrèmes het beste. Het is nog beter als het talgverwijderaars, niet-comedogeen en olievrij zijn. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die worden aanbevolen door dermatologen, niet die uit de advertenties.

Het komt erop neer dat de huidverzorging van een vette huid in de winter net zo belangrijk is als bij andere huidtypes. Het enige wat je dus hoeft te doen is wat basiszorg toe te passen om dermatologische problemen gedurende deze periode te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
 • Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. (2014). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School39(4), 4.
 • How to prevent and treat dry skin. Be proactive this winter by moisturizing often and avoiding hot water. (2015). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School40(3), 7.
 • Endly DC, Miller RA. Oily Skin: A review of Treatment Options. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(8):49–55.
 • Sakuma, T. H., & Maibach, H. I. (2012, August). Oily skin: An overview. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000338978
 • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J Dermatol. 2016;61(3):279–287. doi:10.4103/0019-5154.182427

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.