Wat moet je eten tijdens de zwangerschap?

De zwangerschap is een speciale tijd waarin het lichaam een veel groter aantal voedingsstoffen nodig heeft. Dus, het eten van fruit en groenten of het eten van mager vlees zal de ontwikkeling van zowel de moeder als de foetus helpen.
Wat moet je eten tijdens de zwangerschap?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Goed voor jezelf zorgen en kijken naar wat je eet tijdens de zwangerschap is van vitaal belang omdat het de kans vergroot dat je baby gezond geboren wordt. Gezond eten helpt toekomstige moeders om te voorkomen dat ze hun gezondheid in gevaar brengen tijdens de zwangerschap. Het biedt ook de noodzakelijke voorwaarden voor een gezonde baby.

Over het algemeen omvat goed voor jezelf zorgen het volgende :

 • elke 15 of 30 dagen een medische evaluatie
 • dagelijkse fysieke activiteiten onder controle houden
 • een gezond dieet

Je moet echter bijzondere aandacht besteden aan dit laatste punt. Het is namelijk belangrijk dat je tijdens de zwangerschap goed op je dieet let.

Dit betekent niet dat je je moet concentreren op calorieverbranding of gewichtsverlies. Dat kan zelfs schadelijk zijn voor de zich ontwikkelende foetus. Dus, wat is het meest aanbevolen dieet om te volgen tijdens de zwangerschap?

Belangrijk om een verscheidenheid aan groenten en fruit te eten tijdens de zwangerschap

Fruit en groente eten tijdens de zwangerschap

Groenten en fruit bevatten grote hoeveelheden vitamine C en foliumzuur. Daarom raden we je aan om tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap hier grote hoeveelheden van te eten. Het eten van een grote hoeveelheid fruit (zoals sinaasappels, meloen en grapefruits) en groenten (zoals broccoli, tomaat en sla) bevordert de groei van de foetus.

Het eten van deze voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap helpt de foetus om de juiste grootte te bereiken voordat hij wordt geboren. Een zwangere vrouw moet dagelijks 2 tot 4 porties fruit eten.

Magere eiwitten

Magere eiwitten

Om de groei van de baby te bevorderen, is het ook belangrijk voor zwangere vrouwen om ervoor te zorgen dat hun maaltijden eiwitrijk voedsel bevatten, zoals:

 • vlees
 • eieren
 • kaas
 • melk
 • noten
 • gedroogd fruit

Deze items zitten ook vol met vitamine B en ijzer. IJzer werkt samen met de oxygenatie zowel bij de zich ontwikkelende foetus als bij de vorming van spieren bij de zwangere moeder.

Als gevolg hiervan zal de toekomstige moeder minder problemen hebben met vermoeidheid, zwakte, prikkelbaarheid en depressie. We raden je daarom aan om dagelijks 50 tot 60 gram magere eiwitten te eten.

Granen en meel eten tijdens de zwangerschap

Granen worden beschouwd als een zeer belangrijke energiebron voor het lichaam, en nog meer tijdens een zwangerschap. Ze bevatten grote hoeveelheden vezels, ijzer en vitamine B.

Het consumeren van meel levert een grote hoeveelheid koolhydraten en foliumzuur op, wat zeer gunstig is voor de ontwikkeling van de baby. We raden je aan om tussen de 6 en 12 porties te eten van voedingsmiddelen zoals:

 • haver
 • volkoren pasta
 • rijst
 • brood
 • granen

Beperk de consumptie van cafeïne en vis

Tijdens de zwangerschap moet je ook je koffieconsumptie verminderen. Verschillende groepen verloskundigen en gynaecologen uit de Verenigde Staten, zoals ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists), raden je aan om de consumptie van koffie sterk te verminderen, aangezien cafeïne zich ophoopt aan de binnenkant van de placenta.

Overmatige consumptie van koffie wordt in verband gebracht met gevallen van spontane abortus en vroeggeboorte. Je moet ook je consumptie van vis matigen. Sommige vissen, zoals witte tonijn, kunnen een hoog kwikgehalte hebben, wat problemen zou kunnen veroorzaken bij de ontwikkeling van de foetus.

Vermijd consumptie van alcoholische dranken

Vermijd alcohol tijdens de zwangerschap

Als alcohol eenmaal is geconsumeerd, reist het door het hele lichaam via het bloed. Het beïnvloedt de lichaamsfuncties wanneer het de aanbevolen niveaus overschrijdt. Bij zwangere vrouwen wordt alcohol via de navelstreng naar de baby overgebracht.

Dit kan de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden en gedrags- en leerproblemen veroorzaken in de toekomstige ontwikkeling van het kind. Veel onderzoeken concluderen dat je tijdens de zwangerschap alcohol moet vermijden.

Het belang van een zorgvuldig dieet tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om te benadrukken dat wat de vrouw eet of drinkt tijdens haar zwangerschap de belangrijkste voedingsbron is voor de zich ontwikkelende baby.

Daarom adviseren veel deskundigen toekomstige moeders om gezond en voedzaam eten en drinken te consumeren. Op deze manier kun je de noodzakelijke voedingsstoffen leveren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en groei van je baby.

Zoals je in dit artikel kunt lezen, zijn er veel voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap moet eten, en ook die je moet vermijden. Een zwangere vrouw heeft namelijk nog meer calcium, foliumzuur, ijzer en eiwitten nodig dan de gemiddelde vrouw nodig heeft en consumeert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Loy, S.-L., Marhazlina, M., Azwany, Y. N., & Hamid Jan, J. M. (2011). Higher intake of fruits and vegetables in pregnancy is associated with birth size. The Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health, 42(5), 1214–1223. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22299448
 • Brannon, P. M., & Taylor, C. L. (2017). Iron Supplementation during Pregnancy and Infancy: Uncertainties and Implications for Research and Policy. Nutrients, 9(12). https://doi.org/10.3390/nu9121327

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.