Tips voor als je een baby in de zomer krijgt

Als je een baby in de zomer krijgt heeft dit vele voordelen. Het is een goed moment om te ontspannen en te genieten van de komst van de baby met het hele gezin. Tijdens dit warme seizoen moet je echter enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Lees verder voor meer informatie!
Tips voor als je een baby in de zomer krijgt

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

De gedachte om een baby in de zomer te krijgen baart veel vrouwen zorgen. De gedachten over hoe om te gaan met de hitte en het herstel van de bevalling in deze tijd van het jaar houden vrouwen die uitgerekend zijn in de zomer bezig.

Het krijgen van een baby in de zomer heeft echter veel voordelen. In dit artikel leggen we enkele nuttige tips uit. Je zult zien dat het niet zo moeilijk of slecht is als je misschien in eerste instantie had gedacht.

De voordelen van als je een baby in de zomer krijgt

We weten allemaal dat de meeste mensen in de zomer op vakantie gaan. Bijna alle werknemers hebben dan een tijd vrij en kinderen en jongeren hoeven niet naar school. Denk daar maar eens over na: je familie en vrienden zullen dus meer tijd hebben om je te helpen en van de baby te genieten.

Het goede weer helpt ook. Je kunt namelijk even lekker naar buiten gaan om een wandeling te maken of je hoofd leeg te maken. Je kunt de koelste uren van de dag kiezen om met je baby naar buiten te gaan. In de zomer zijn mensen minder gestrest en genieten ze van de rust en stilte.

Advies voor moeders die in de zomer zijn uitgerekend

Als je in de zomer bent uitgerekend, dan zou je een aantal aanbevelingen moeten volgen die essentieel zijn voor je welzijn. We zullen deze aanbevelingen hieronder toelichten.

1. Let op wat je eet als je een baby in de zomer krijgt

Als je in de zomer bent uitgerekend, moet je kleine frequente maaltijden nuttigen. Het volgen van een gezond dieet is uiteraard essentieel voor elk moment van het jaar. Het is echter nog belangrijker tijdens de zwangerschap en na de bevalling. In de zomer loop je namelijk een groter risico om last te krijgen van uitdroging of een zonnesteek.

Specialisten raden aan om vijf kleine maaltijden per dag te eten. Je zult ook merken dat je in deze tijd van het jaar meer fruit en groente wilt eten. Luister naar je lichaam en voeg deze voedingsmiddelen toe aan je maaltijden. Deze voedingsmiddelen helpen je gehydrateerd te blijven en bieden je de vitamines die je nodig hebt.

Het is ook cruciaal om voldoende water te drinken, minimaal 8 glazen per dag. Ook moet je blootstelling aan de zon tussen 12 en 4 uur ‘s middags vermijden. Het dragen van koele kleding kan je ook helpen beschermen tegen een zonnesteek.

2. Wees niet bang om borstvoeding te geven

Moeder geeft baby borstvoeding

Een baby borstvoeding geven is natuurlijk en gezond. Schaam je niet om dit in het openbaar te doen. Als je je echter ongemakkelijk voelt, probeer dan shirts te dragen die je makkelijk omhoog kunt doen. Op deze manier zul je je minder blootgesteld voelen.

Het is normaal dat je dorst hebt en je meer zweet terwijl je je baby borstvoeding geeft. Drink zelf water terwijl je baby aan het drinken is. Probeer zo nodig een doek onder het hoofd van de baby te leggen om zo wat zweet te absorberen.

3. Let op je hygiëne als je een baby in de zomer krijgt

Na de bevalling kun je een bloederige vaginale afscheiding opmerken die wel tot een maand kan aanhouden. Deze afscheiding wordt kraamvloed of lochia genoemd. Het heeft een karakteristieke geur, die in combinatie met zweet van de hitte erg onaangenaam kan zijn.

Als je een episiotomie hebt gehad, moet je ook goed voor de wond zorgen. Doe dit bij voorkeur met milde zeep en water. Het is belangrijk om het vochtig blijven van dit gebied te voorkomen.

Daarnaast, als je een baby in de zomer krijgt, kunnen de karakteristieke opvliegers en zweten na de bevalling meer opvallen. Ze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen en het geven van borstvoeding. Een frisse douche kan je van deze symptomen verlossen.

Het is goed om te weten dat je de dag na de bevalling al mag douchen. Je moet echter baden vermijden omdat de baarmoederhals wat tijd nodig heeft om naar de oorspronkelijke positie terug te keren. Als je een bad neemt zou dat infecties kunnen veroorzaken.

4. Probeer reizen in de zomer na de bevalling uit te stellen

Moeder met baby

Reizen met een baby is niet zo heel ingewikkeld. Specialisten raden echter aan om minstens twee weken na de bevalling te wachten met reizen, omdat het ongemakkelijk kan zijn voor moeder en baby. Als je besluit om toch te reizen zou je eraan moeten denken om naar een plaats te gaan waar er goede medische zorg is.

5. Volg enkele basistips om om te gaan met de hitte

Als je je baby in de zomer krijgt, zul je ook te maken krijgen met de hitte, die op sommige plaatsen erg verstikkend kan zijn. Er zijn echter bepaalde stappen die je kunt nemen om met de hitte om te gaan.

  • Probeer bijvoorbeeld eerst je ramen en luiken (als je die hebt) gesloten te houden, om de hitte buiten te houden.
  • Als je airconditioning of ventilatoren hebt, overweeg dan zeker om deze te gebruiken. Je moet echter voorkomen dat de koele lucht rechtstreeks op je baby terechtkomt.
  • Probeer de kamer een uur voor het slapen gaan af te koelen en vermijd het gebruik van deze apparaten als je slaapt.
  • Zoals we eerder hebben gezegd, is het dragen van comfortabele kleding essentieel.
  • Probeer ook op de koelste momenten van de dag wandelingen te maken.

Conclusie

Je bevalling is een prachtig moment. Een baby krijgen in de zomer neemt dit niet weg. Maak je dus geen zorgen! Ga in plaats daarvan de strijd met de hitte aan met de tips die we in artikel hebben gedeeld. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.