De beste behandelingen tegen acne om te proberen

Je moet met acnebehandelingen beginnen zodra je acne op je huid opmerkt. Daarom is het belangrijk om naar een dermatoloog te gaan als je de eerste symptomen opmerkt. Blijf lezen om meer te weten te komen!
De beste behandelingen tegen acne om te proberen
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Gelukkig hebben we tegenwoordig veel effectieve behandelingen tegen acne. Acne is goed voor 25% van de afspraken bij een dermatoloog. Dit percentage is nog hoger voor kinderartsen en huisartsen.

Acne is een huidaandoening die veel verschillende oorzaken kent. Daarom wordt het beschouwd als een multifactoriële ziekte. Op dit moment zijn er veel verschillende behandelingen die elk van de verschillende factoren die acne veroorzaken onder controle houden.

Om te weten wat de beste optie voor jou is, is het echter belangrijk om te weten hoe acne zich vormt en wat de oorzaak is. Ook moet je, zoals de American Academy of Dermatology suggereert, een afspraak maken met de dermatoloog.

In dit artikel geven we je een overzicht van deze vervelende huidaandoening. Ook zullen we je over enkele mogelijke manieren vertellen om het te bestrijden. Hou deze in gedachten, zodat je je huisarts ernaar kunt vragen.

Wat is acne en waardoor ontstaat het?

Omdat het zo vaak voorkomt, heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord van acne. Misschien heb je er zelf ook wel eens last van gehad. Acne is een huidprobleem dat zich oorspronkelijk in de haarzakjes bevindt. Haarzakjes zijn het deel van de huid waar je lichaamshaar groeit.

Bij deze aandoening raken deze haarzakjes verstopt door vet en dode cellen. Als gevolg daarvan vormen zich mee-eters en puistjes. Dit zijn de belangrijkste symptomen van deze huidaandoening.

Al deze symptomen van acne kunnen in verschillende delen van het lichaam optreden. De gebieden waar het ‘t vaakst voorkomt zijn echter de volgende:

 • het gezicht
 • de rug
 • de borst
 • de schouders
Acne op de huid

Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn er veel dingen die acne kunnen veroorzaken. Omdat er zoveel factoren zijn, zullen we de vier belangrijkste opnoemen. Dit zijn de volgende:

 1. overtollige vetproductie
 2. bepaalde bacteriële infecties, zoals Propionibacterium acnes
 3. obstructie van haarfollikels van vet en dode huidcellen
 4. hoge hormonale activiteit, vooral androgenen

Ook andere factoren kunnen deze ziekte veroorzaken of verergeren, zoals bijvoorbeeld stress. Ook zijn er studies die aantonen dat bepaalde medicijnen en voeding het ook kunnen verergeren.

Wanneer en hoe gebruik je behandelingen tegen acne?

Je kunt het beste beginnen met het gebruik van behandelingen tegen acne zodra je de symptomen ziet. Daarom kun je, wanneer je puistjes of littekens opmerkt, het beste naar de dermatoloog gaan. Die zal je vertellen wat je thuis kunt gebruiken voordat het erger wordt.

Hou er ook rekening mee dat elke vorm van acne een specifieke behandeling vereist. Daarom is het nodig om een professionele diagnose te krijgen. Het kan zelfs zijn dat je extra tests nodig hebt om de exacte oorsprong te achterhalen.

Algemene behandelingen tegen acne hebben tot doel de ontsteking te verminderen en de groei van bacteriën te voorkomen. Daarom moet je de behandeling toepassen op het hele getroffen gebied, niet alleen op puistjes. Hieronder zullen we je enkele van de meest voorkomende behandelingen tegen acne laten zien.

De meestvoorkomende behandelingen tegen acne

Afhankelijk van het doel zijn er verschillende soorten behandelingen tegen acne. We kunnen ze in deze categorieën indelen:

Een vrouw past een behandeling tegen acne toe

Behandelingen die erop gericht zijn om de ophoping van huidcellen te verminderen

De volgende behandelingen zijn de drie meest bekende:

 • Tretinoïne. Dit is een retinoïde medicijn dat helpt het haarzakje te deblokkeren. Ook heeft het ontstekingsremmende en preventieve eigenschappen om de vorming van puistjes tegen te gaan.
 • Salicylzuur. Over het algemeen is dit minder effectief dan tretinoïne. Het heeft echter ook ontstekingsremmende effecten.
 • Adapaleen of tazaroteen. Dit zijn nieuwe behandelingen die erg lijken op tretinoïne.

Misschien ook interessant:
Wat is salicylzuur eigenlijk precies?

Medicijnen tegen bacteriële infecties

Propionibacterium acnes bacteriën zijn gevoelig voor veel soorten antibiotica. Enkele van de meestvoorkomende medicijnen zijn de volgende:

 • benzoylperoxide, vooral in combinatie met erytromycine.
 • clindamycine.
 • systemische antibiotica, wat doxycycline, minocycline of cotrimoxazol omvat.

Conclusie

Over het algemeen zijn er tegenwoordig veel verschillende behandelingen tegen acne op de markt. We raden je aan om met je dermatoloog te overleggen om de beste manier te vinden om jouw specifieke geval van acne te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.