Waarom krijgen vrouwen acne tijdens de menstruatie?

22 januari 2020
Acne tijdens de menstruatie wordt veroorzaakt door hormonen, maar er zijn manieren om het te verbeteren. Lees verder om te ontdekken waarom vrouwen tijdens hun menstruatie acne krijgen.

De meeste vrouwen krijgen acne tijdens de menstruatie. Bijna alle vrouwen zijn wel eens verrast door lelijke puistjes die aankondigen dat ze op het punt staan om ongesteld te worden. Maar waarom gebeurt dit?

De menstruatiecyclus bestaat uit een reeks natuurlijke hormonale veranderingen die optreden in het vrouwelijke voortplantingssysteem. De menstruatie is de bloeding die ongeveer elke 28 dagen via haar vagina optreedt.

Zowel de hele cyclus als de ongesteldheid zijn specifieke processen die het hele lichaam beïnvloeden. Hormonen hebben verschillende effecten, waaronder het veroorzaken van acne tijdens de menstruatie. In dit artikel leggen we alles uit wat je erover moet weten.

Waarom krijgen vrouwen acne tijdens de menstruatie?

Om te begrijpen waarom vrouwen acne tijdens de menstruatie krijgen, moet je een beetje een idee hebben van wat hormonen doen. Ten eerste is testosteron een van de hoofdrolspelers.

Tijdens de adolescentie stijgen de testosteronniveaus bij beide geslachten. Talrijke studies (link naar Engels artikel) beweren dat dit een van de factoren is die een rol speelt bij de ontwikkeling van acne. Naar schatting lijdt 70% van de tieners tijdens de adolescentie aan acne.

Dit soort acne heeft echter de neiging om te verdwijnen of te verbeteren op volwassen leeftijd. Desondanks is bijna 80% van de volwassenen met acne vrouw. Dit komt omdat hormonen in het leven van een vrouw blijven fluctueren. Ze stabiliseren zich echter bij mannen.

Tijdens de menstruatiecyclus zorgen deze hormonale schommelingen voor veel veranderingen. Wat de huid betreft, kunnen deze schommelingen de hydratatie, gevoeligheid en zelfs de regeneratie van de huid beïnvloeden.

Elke vrouw is echter anders en zal verschillende dingen ervaren. De huid is in de meeste gevallen vetter tijdens de ovulatie en de menstruatie. Daarom is acne tijdens de menstruatie heel gebruikelijk. In feite kan het zich tot wel vijf dagen vóór het begin van elke bloeding ontwikkelen.

Hoewel deze acne meestal het gezicht beïnvloedt, kan het zich ook ontwikkelen op de rug en borst. Het goede is dat het meestal de neiging heeft om te verdwijnen aan het einde van de menstruatie.

Dit interessant vind je ook vast interessant:
5 huismiddelen voor een zware menstruatie

Vrouw met acne

Wanneer vrouwen acne tijdens de menstruatie krijgen

Net voordat een vrouw ongesteld wordt, neemt het androgeengehalte (een groep hormonen zoals testosteron) in het bloed toe. Zoals we al vermeldden, draagt testosteron bij aan de activering van talgklieren en talgproductie.

De talg en olie die worden geproduceerd, zijn factoren die een rol spelen bij de vorming van acne. Wanneer ze zich in de poriën ophopen, zwellen de poriën op. Ze worden vervolgens rood en raken geïnfecteerd, waardoor de vorming van puistjes en mee-eters ontstaat.

Wat kunnen vrouwen doen om acne tijdens de menstruatie te bestrijden?

Als je je zorgen maakt over acne tijdens de menstruatie, is het eerste wat je moet doen naar een arts gaan. Talrijke tests kunnen je helpen je hormoonspiegels te controleren. Er zijn ook medische behandelingen die hormonale schommelingen behandelen.

De anticonceptiepil bijvoorbeeld helpt acne tijdens de menstruatie aanzienlijk te verbeteren. We moeten ons echter wel bewust zijn van alle bijwerkingen die ze hebben.

De pil tegen acne tijdens de menstruatie

Het is ook heel belangrijk om dagelijks een uitgebalanceerd dieet te volgen en te sporten. Wetenschappers proberen de relatie tussen cholesterol en triglyceriden en acne te bewijzen. Ook helpt een goed dieet altijd om het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Het is het beste om speciale aandacht te besteden aan je huid en er goed voor te zorgen. Specialisten raden aan om dagelijks niet-comedogene producten te gebruiken om je huid te reinigen en te hydrateren. Het vermijden van make-up is ook een goede tip.

Je moet natuurlijk elke dag ook voldoende water drinken. Water helpt het lichaam van gifstoffen te ontdoen via zweet en urine. Hierdoor kan de huid de poriën reinigen, omdat zweet namelijk vuil en dode huidcellen meeneemt die anders de poriën verstoppen.

Lees ook dit artikel eens:
5 natuurlijke behandelingen voor acne in het gezicht

Conclusie

Het is normaal dat vrouwen tijdens hun menstruatie acne krijgen. Deze acne wordt voornamelijk veroorzaakt door hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus. Als het je zorgen baart of als je er last van hebt, raadpleeg dan een arts.

Er zijn natuurlijke manieren om het te verminderen, zoals aandacht besteden aan je dagelijkse hygiëne en je eetgewoonten. Als het echter niet beter wordt, kun je ook verschillende bewezen medische behandelingen proberen. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk je huisarts of een dermatoloog.

  • Acné | Temas de salud | NIAMS. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.niams.nih.gov/es/informacion-de-salud/acne
  • Fases del Ciclo Menstrual de la Mujer – Fertility Madrid. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://fertilitymadrid.com/fases-del-ciclo-menstrual-la-mujer/
  • Acné juvenil y la menstruación. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.ausonia.es/es-es/informate/la-regla/acne-juvenil-y-la-menstruacion
  • El acné y las hormonas – Cómo afectan las hormonas a la piel. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.eucerin.es/acne/article-overview/130_article_09