Zeven tips om je huid 's avonds te verzorgen

Zelfs als je geen make-up draagt, is het reinigen van je gezicht essentieel. Door je huid 's avonds te verzorgen, kun je een veel gezondere en jongere teint krijgen.
Zeven tips om je huid 's avonds te verzorgen

Laatste update: 14 juli, 2019

Het ‘s avonds verzorgen van de huid is net zo belangrijk – of zelfs nog belangrijker – dan de routine die je elke ochtend uitvoert voordat je je huis verlaat. Als je een mooie huid wilt, is het essentieel om deze ‘s ochtends en ‘s avonds goed te verzorgen.

In dit artikel delen we zeven tips die je op kunt nemen in je avondroutine om je huid te verzorgen. Binnen 10 minuten en met de juiste producten kun je je gezicht voorbereiden op een rustgevende en revitaliserende nacht.

Je huis ‘s avonds verzorgen

1. Verwijder altijd te make-up

Een vrouw verwijdert haar oogschaduw

De eerste stap bij het ‘s avonds verzorgen van de huid is de belangrijkste stap van allemaal. Je moet make-up verwijderen voordat je je gezicht op rust voorbereidt. Als je de sporen van make-up niet verwijdert, blokkeer je je poriën en zie je er blah uit als je opstaat.

Je kunt kiezen voor een dikke en olie-achtige make-up remover als je veel semi-permanente cosmetica gebruikt. Voor de meest oppervlakkige en natuurlijke make-up kan je daarentegen beter een vloeibaar en lichter product gebruiken.

2. Gebruik een milde reiniger

Ook al draag je geen make-up, de tweede stap is om je huid grondig te reinigen. Op deze manier elimineer je vuil, onzuiverheden en dode huidcellen die je huid een doffe uitstraling kunnen geven.

Tegenwoordig zijn er milde reinigers van zeep en crème en zelfs enkele dieptereinigers, die ook exfoliëren. Het belangrijkste is om er een te gebruiken die geen alcohol of sterke bestanddelen bevat, omdat deze de pH en de natuurlijke oliën van je huid kunnen veranderen.

3. Een tonic tegen vermoeidheid

Vervolgens moet de verzorgingsroutine van je huid een tonic bevatten om de tekenen van vermoeidheid van de dag te verlichten. Het tonic sluit je poriën, brengt je huid in balans en zorgt voor hydratatie van je huid.

Wij raden aan om te kiezen voor een product dat geen alcohol bevat, omdat dit je huid een fris gevoel geeft, maar je huid niet beschadigt.

Verder zijn er een aantal natuurlijke tonics die je kunt gebruiken, waaronder:

4. Gebruik de juiste serum voor je huid

Serums zijn producten die je vlak voor een vochtinbrengende crème aanbrengt en die een hoge concentratie aan voedingsstoffen bevatten. Je kunt het ‘s ochtends en ‘s avonds aanbrengen. Voordat je naar bed gaat is echter het meest effectieve moment om het aan te brengen.

Het type serum dat je gebruikt zal afhangen van wat je wilt bereiken. De meest voorkomende middelen bevatten onder andere:

 • hyaluronzuur
 • collageen
 • vitamine A, B en C
 • co-enzym Q10

5. Een nachtcrème

Een vrouw brengt crème aan op haar gezicht

Vanaf de leeftijd van 25 jaar kunt je ‘s nachts een specifieke vochtinbrengende crème gebruiken. Je moet er rekening mee houden dat de gezichtscrème die je voor het naar bed gaan aanbrengt niet dezelfde is als de gezichtscrème die je overdag gebruikt.

Tijdens de nachtelijke uren zal je huid doordat je rust veel efficiënter voedingsstoffen opnemen dan overdag. Daarom moet deze crème meer voedingsstoffen bevatten.

Daarnaast bevatten dagcrèmes meestal ook zonnebrandcrème, maar geen hoge concentratie van voedingsstoffen. Hoewel je het zeker ‘s nachts ook kunt gebruiken, zul je niet dezelfde voordelen krijgen. Ook al moet je investeren in twee crèmes, houd er rekening mee dat ze dan ook twee keer zo lang meegaan.

6. Massage is ook effectief

Als je nog een paar minuten de tijd hebt om je huidverzorgingsroutine te voltooien voordat je naar bed gaat, dan kun je je gezicht masseren. Of, nog beter, laat je partner, een vriend of familielid dit doen voor meer ontspanning.

Een gezichtsmassage is het beste middel om het gezicht te ontspannen en de spanning weg te nemen. Bovendien zorgt het ook voor stevigheid van de huid en activeert het de bloedsomloop. Op deze manier zal je huid ook beter de producten absorberen die je in de vorige stappen hebt aangebracht.

7. Zorg voor voldoende rust

Tot slot, om je routine af te ronden, vergeet deze laatste tips niet:

 • Je slaapkamer moet volledig donker zijn (zonder licht) als je slaapt. Dit geldt ook voor het licht van je mobiele telefoon en computer.
 • Probeer om met je gezicht naar boven te slapen, want dit is de beste houding om rimpels te voorkomen.
 • Probeer voordat je gaat slapen je geest leeg te maken, je zorgen te vergeten en je gezicht te ontspannen.
 • Als je gezicht bij het opstaan opgezwollen is, probeer dan lichtere cosmetica te gebruiken en gebruik een iets hoger kussen.
 • Minder uren slapen dan je nodig hebt beïnvloedt het uiterlijk van je gezicht. Als je te veel slaapt, zie je er de volgende dag echter ook moe uit. Vind de perfecte balans voor je gezondheid.

Onthoud dat gezondheid gelijk staat aan uiterlijke schoonheid en daar kan je niet omheen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chang, H., Lu, J., Research, A., Yu, F., & Finkelstein, A. (2018). PairedCycleGAN: Asymmetric Style Transfer for Applying and Removing Makeup. Proc. CVPR. https://doi.org/10.1109/CVPR.2018.00012
 • Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6. doi:10.4103/0019-5154.77542
 • Psychogios, N., Hau, D. D., Peng, J., Guo, A. C., Mandal, R., Bouatra, S., … Wishart, D. S. (2011). The human serum metabolome. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0016957
 • Lim, C. L., Rennie, C., Barry, R. J., Bahramali, H., Lazzaro, I., Manor, B., & Gordon, E. (1997). Decomposing skin conductance into tonic and phasic components. International Journal of Psychophysiology. https://doi.org/10.1016/S0167-8760(96)00713-1
 • Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2537
 • McCall-Perez F, Stephens TJ, Herndon JH Jr. Efficacy and tolerability of a facial serum for fine lines, wrinkles, and photodamaged skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(7):51–54.
 • Kaczvinsky, J. R., Griffiths, C. E. M., Schnicker, M. S., & Li, J. (2009). Efficacy of anti-aging products for periorbital wrinkles as measured by 3-D imaging. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1473-2165.2009.00444.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.