8 praktische toepassingen van zaagsel in huis

Werken met hout kan veel afval opleveren, maar je kunt het zaagsel gebruiken. Er zijn een aantal praktische toepassingen in huis om alle eigenschappen ervan te benutten.
8 praktische toepassingen van zaagsel in huis

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 29 juni, 2023

Zaagsel kan functioneren als meststof voor planten, als vuurstarter en, in sommige gevallen, als vlekkenverwijderaarIn al deze functies is het een zeer effectief materiaal. Het is voldoende om te weten wanneer en hoe je het moet gebruiken. Lees meer over de praktische toepassingen van zaagsel in huis en begin ze toe te passen.

Wat is zaagsel, en hoe verkrijg je het?

Zaagsel is het afval dat ontstaat bij het werken met hout. Zo levert het zagen of verzagen van dit materiaal altijd een reeks deeltjes van verschillende grootte op die in principe geen functie lijken te hebben.

In de timmer- of houtzagerijen zelf worden ze echter vaak gebruikt om verschillende voorwerpen te vervaardigen, zoals spaanplaat of vezelplaat met gemiddelde dichtheid. Naast de industriële toepassing zijn er praktische toepassingen voor zaagsel in huis.

Om zaagsel te verkrijgen is het voldoende om het hout bewerkt te hebben om een tafel of plank in de garage te maken. Het afval wordt gebruikt voor de volgende huishoudelijke functies die we zullen bespreken.

Daarnaast is het mogelijk om zaagsel te verkrijgen in gespecialiseerde winkels of op grote markten.

De 8 praktische toepassingen van zaagsel in huis

Houten pallets bewerken
Houtbewerking laat een residu van zaagsel achter. Gooi het niet weg en hergebruik het.

Als je werk met hout hebt gedaan, wacht dan met het weggooien ervan. De kans is groot dat het in enkele van de volgende situaties voor je werkt. Verder kun je ook zaagsel gebruiken dat ontstaat bij een bouwplaats in de buurt of een doe-het-zelfwinkel die ze niet meer hergebruikt.

1. Scheuren in de muur bedekken

Weet je niet hoe je dat kleine gaatje in de muur dat opvalt moet dichten? Zaagsel kan een geweldige oplossing zijn als het wordt bereid in een mengsel met lijm en stopverf.

Zodra het de pasteuze textuur aanneemt, vul je het gat met de voorbereiding, door het goed uit te smeren en het hele gebied te bedekken. Om de muur zo goed als nieuw te laten, schuur je hem en breng je een verflaag aan.

2. Ook in meubels

Een soortgelijk effect treedt op als je houten meubels wilt opvullen. Bij industriële toepassing wordt hiervoor zaagsel gebruikt. Meng het materiaal gewoon met stopverf en bedek kleine openingen in houten stoelen of tafels. Daarna breng je de verf aan die het voorwerp al had.

3. Een van de praktische toepassingen die je thuis aan zaagsel kunt geven is er meststof van maken

Van de vele materialen en stoffen die gebruikt kunnen worden voor plantengroei, is zaagsel een zeer effectieve. Het moet worden gemengd met mest of een stikstofsupplement en in het substraat worden verspreid om planten te versterken. Verschillende studies (Spaanse link) bewezen de positieve effecten van zaagsel bij het composteren.

4. Aanmaakblokjes

Een van de handigste methoden om het vuur van grills, barbecues en andere kookelementen aan te steken zijn houtpellets. Met zaagsel is het mogelijk zelf te genereren.

Slechts een aantal stappen moet nauwkeurig en zorgvuldig worden uitgevoerd:

  • Verzamel de benodigde materialen. Je hebt kaarsvet, zaagsel, een pan met antiaanbaklaag en een karton of eierdoos nodig.
  • Smelt de was. De eerste stap is het smelten van de was op matig vuur in de pan met antiaanbaklaag.
  • Voeg zaagsel toe en meng. Als de was gesmolten is, voeg dan het zaagsel toe en meng tot er een pasta ontstaat. Gebruik, indien mogelijk, een houten lepel.
  • Zet het vuur uit. Als de pasta gevormd is, is het tijd om het vuur uit te zetten.
  • Om in de doos te leggen. In de gaten van het eierdoosje te deponeren en te laten drogen.

5. Dierengrond

Dierenverblijven kunnen zaagsel voor op de grond bevatten. Dit geldt vooral voor katten. Het is ook een zeer nuttig materiaal om te gebruiken als matras en als kattenbak.

6. Vermijd onkruid

Compost is niet de enige manier om zaagsel om te zetten in een nuttig object voor planten. Het werkt ook als een natuurlijke onkruidverdelger. Strooi het dus gewoon langs de randen van tuinpaden, en het zal de groei van onkruid tegenhouden.

7. Olievlekken verwijderen

Zaagsel om olie te absorberen
Het absorberend vermogen van zaagsel geeft het de mogelijkheid om gemorste olie te verminderen.

Misschien is een van de meest effectieve toepassingen van zaagsel wel het verwijderen van auto-olievlekken uit de grond. Dit komt door zijn grote absorberende vermogen.

Het werkt goed bij complexe vlekken, zoals die ontstaan door olie en verf. Als je bijvoorbeeld een lekkage in de keuken of op de garagevloer van een auto hebt gehad, helpt het om een flinke hoeveelheid zaagsel over de vlek te strooien.

Laat het materiaal twee tot drie uur inwerken. Verwijder en reinig dan de resten. Je weet het misschien niet, maar, verschillende studies, zoals die van het Monterrey Institute of Technology (Spaanse link), hebben de effectiviteit van zaagsel bij het absorberen van olievlekken aangetoond.

8. Algemene reiniging

Naast specifieke vlekken kun je ook kiezen voor een algemene reiniging van de vloer door zaagsel aan te brengen. Je maakt het materiaal nat met water en verspreidt het dan over de hele ruimte. Wanneer je de bezem passeert, zal het zaagsel al hebben ingewerkt en zal de opname van stof en vuil veel vollediger zijn.

Bescherm je vloeren met praktische toepassingen voor zaagsel in huis

Zaagsel kan ook werken om vlekken te voorkomen. Door wat over de ingang van het huis te strooien, met de bedoeling je voeten te laten rusten voordat je binnenkomt, absorbeert het materiaal vocht uit de zool. Deze tactiek is effectief op regenachtige dagen, wanneer vuil van de schoen naar binnen wordt gespoord.

Dus, welke truc ga jij gebruiken in je huis? Wat was jouw favoriet?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castro Garibay, Sandra Luz et al. “Caracterización Física y Química de Sustratos Con Base En Corteza y Aserrín de Pino.” Madera y Bosques 25.2 (2019): n. pag. Madera y Bosques. Web. Disponible en: https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/e2521520 
  • Pineda-Pineda, Joel, Sánchez del Castillo, Felipe, Ramírez-Arias, Armando, Castillo-González, Ana María, Valdés-Aguilar, Luis Alonso, & Moreno-Pérez, Esaú del Carmen. (2012). Aserrín de pino como sustrato hidropónico. I: Variación en características físicas durante cinco ciclos de cultivo. Revista Chapingo. Serie horticultura, 18(1), 95-111. Recuperado en 03 de enero de 2023, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2012000100007&lng=es&tlng=es 
  • Serret-Guasch N, Giralt-Ortega G, Quintero-Ríos M.  Caracterización de aserrín de diferentes maderas. Tecnología Química [Internet]. 2016;XXXVI(3):468-479. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445546669012 
  • Téllez Carmona, José Manuel. Absorción de petróleo crudo, diésel y aceite automotriz gastado por residuos lignocelulósicos y su aplicación como sistema de disposición de hidrocarburos MAESTRÍA EN CIENCIAS EN DESARROLLO SOSTENIBLE. INSTITUTO TECNOLÓGICO Y DE ESTUDIOS SUPERIORES DE MONTERREY CAMPUS ESTADO DE MÉXICO. Disponible en: https://repositorio.tec.mx/handle/11285/628475?locale-attribute=es 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.