Houtnerf-imitatie: hoe deze schildertechniek toe te passen

Is het mogelijk om een ​​imitatie-houtnerfeffect te krijgen op niet-houten of versleten houten voorwerpen? Ontdek hoe je het moet doen!
Houtnerf-imitatie: hoe deze schildertechniek toe te passen

Laatste update: 09 april, 2023

Een oppervlak het uiterlijk van hout laten aannemen is mogelijk dankzij een eenvoudige verftechniek. Het is niet langer nodig om houten voorwerpen of ornamenten aan te schaffen. Met slechts een paar specifieke producten en een rubber gereedschap kun je een houtnerf-imitatie bereiken.

Deze techniek kan worden toegepast op verschillende oppervlakken, zoals deuren, kozijnen en ramen. Zolang het niet op een poreus materiaal is, krijg je met deze verftechniek een visueel effect dat je het oorspronkelijke hout doet vergeten. Als je een krap budget hebt, ontdek dan de korte en eenvoudige stappen om een kwalitatieve houtnerf-imitatie te krijgen.

Wat is de techniek van houtnerf-imitatie?

Dit is een soort imitatie-afwerking die tot doel heeft het uiterlijk van natuurlijk hout na te bootsen. Op deze manier is het mogelijk om de indruk te wekken dat verschillende timmer- en handwerkvoorwerpen, zoals deuren, ramen of meubels, met dit materiaal zijn gemaakt.

Het wordt gebruikt om verschillende oppervlakken te transformeren met een natuurlijk houteffect. Het wordt ook gebruikt om de nerf van een reeds versleten hout te accentueren. Dit betekent dat je de textuur en het visuele formaat kunt herstellen in een voorwerp dat al met dit materiaal gemaakt is, maar dat op een of andere manier vervaagd of versleten is.

Dit kan gebeuren door het verstrijken van de tijd of kleurslijtage. Samengevat wordt de techniek van houtnerf-imitatie dus toegepast op zowel nieuwe elementen als oude voorwerpen die gerestaureerd moeten worden.

Kenmerken van houtnerf-imitatie

Het centrale product dat dit effect bereikt is een soort lak of polyurethaan email. Een goed uitgevoerde klus moet oppervlakken reproduceren die visueel lijken op natuurlijk hout. Maar bovendien moet de kleur lijken op de vezels van dit materiaal en moet een gladde textuur worden bereikt.

Uiteindelijk moet de afwerking van het oppervlak gelijkmatig, glad en bestendig zijn, zonder bobbels of porositeiten. Aan de andere kant moet een gemiddelde of satijnglans worden verkregen, zonder een erg glanzend of een dof effect te krijgen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Tips voor het schilderen van houten meubels

Waar kan het worden aangebracht en welk gereedschap heb ik nodig?

Stoel schuren
Het meubel kan met het verstrijken van de tijd zijn kleur en visuele kenmerken verliezen.

Het houtnerf-imitatie-effect kan op verschillende materialen worden aangebracht, zoals metalen, cement, versleten hout of gips. Het belangrijkste is dat het niet poreus is.

De techniek werkt voor de meest uiteenlopende elementen waaruit het huis bestaat, zowel in de structuur als in de meubels of decoratie. Deuren, kozijnen, ramen, metalen openingen, kasten en apparaten zijn enkele mogelijke opties om in imitatiehout te veranderen.

De te gebruiken materialen zijn zeer beperkt en gemakkelijk te verkrijgen. Daarom is het naast het gemak van aanbrengen ook een zeer economische techniek.

  • Specifieke lak of email. Het fundamentele element is het houteffect. Het kan worden bereikt door verschillende tinten te combineren, naar persoonlijke voorkeur.
  • Kwast. Het is raadzaam een kwast of roller te gebruiken voor het aanbrengen van houteffectverf.
  • Rubber stempelgereedschap. Een voorwerp ontworpen om de knoesten en de karakteristieke nerven van het hout te stempelen. Het wordt over het oppervlak gehaald nadat de verf is aangebracht, en is verkrijgbaar in elke woonwinkel.
  • Vochtige doek. Dit is nodig om de grainer tussen de verschillende lagen te ontsmetten.
  • Verdunner. Aan het eind van het werk is het raadzaam de kwasten en rollers met dit product te reinigen.

Stappen om de houtnerf-imitatie uit te voeren

Als je al het benodigde gereedschap hebt, is het mogelijk om de oppervlakken te transformeren met een houtnerf-imitatie. Het is een eenvoudige klus, waarbij een reeks stappen die met zorg en precisie worden toegepast je geweldige resultaten kunnen opleveren.

1. Voorbereiding van het oppervlak

Hout herstellen
De voorbereiding van het materiaal is essentieel voor het doorlichten is goed aan het eind van het proces.

Naast het zorgen voor de juiste oppervlakken en materialen voor dit werk, is het belangrijk te controleren of ze droog en schoon zijn. Bij deze reiniging en voorbereiding moet de nadruk liggen op het verwijderen van onvolkomenheden, stof, vet, vuil en oude verf.

Als alles is voorbereid, kiezen sommigen ervoor om een laag olieverzegeling of synthetische houtverzegeling aan te brengen. Bij metalen oppervlakken moet het product roestwerend zijn. Is het cement of gips, dan heb je gewone sealer-fixeer nodig.

2. Verschillende kleuren

In het algemeen is het hout dat we met deze techniek nabootsen grenenhout, hoewel andere tinten kunnen worden bereikt door een combinatie van kleuren te kiezen. Er worden twee tinten gemengd: de ene lichter en de andere donkerder. De meestgebruikte zijn bruin, beige, geel, oker, groen of crème.

3. Primer

Het is aan te bevelen om een voorafgaande laag email aan te brengen voor een betere hechting achteraf. Deze laag heet een primer en bestaat uit een gelijkmatige laag die het oppervlak voorbereidt op de uiteindelijke laag.

4. Aanbrengen van verf

Voordat je het blik opent, schud je het een paar seconden om het product goed te mengen. Als de grondlaag droog is, breng dan een nieuwe laag aan die het hele oppervlak gelijkmatig en zonder klonten bedekt.

Als er twee kleuren zijn, breng dan de eerste laag met de lichtere tint aan. Zodra die droog is, breng je de laag van de donkere kleur aan met een roller of kwast.

Op deze manier ontstaat het adereffect. Bedenk dat dit een soortgelijk proces is als de glaceertechniek.

5. Gebruik van het korrelgereedschap

Naast alle voorgaande elementen die we genoemd hebben, is het belangrijkste gereedschap van deze techniek het korrelgereedschap. Voordat de verf droogt, haal je dit gereedschap met lichte bewegingen over het oppervlak. Het gaat erom het houtnerf-effect op te wekken.

Beweeg het voorzichtig op en neer en wervel het af en toe om de knoesten te creëren die zo typisch zijn voor dit materiaal. Overdrijf de beweging niet, want dat kan er erg kunstmatig uitzien. Gebruik de vochtige doek om tussen de lagen door de verf van de nerven af te vegen.

Houtnerf-imitatie en andere soortgelijke technieken

Houtnerf-imitatie is niet de enige variant van deze korrelingstechniek. Graining kan ook gebruikt worden om een rustiek effect te bereiken met verf van elke kleur. Het doel is om zichtbare lijnen met verschillende intensiteit te creëren, die de bewegingen van glaceren of kammen simuleren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.