Hoe je kleding fris blijft ruiken in je kast

Stapelen je kleren geleidelijk aan een nare geur op in je kast? Dit komt heel vaak voor, dus neem kennis van deze tips om te voorkomen dat je kleren slecht ruiken in je kast!
Hoe je kleding fris blijft ruiken in je kast

Laatste update: 15 februari, 2023

.Hoe vervelend is het om op het laatste moment je garderobeplannen te wijzigen omdat je kleren vreemd ruiken. Het komt vaker voor dan je denkt. Om te voorkomen dat je kleren gaan stinken moet je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je kleding fris blijft ruiken.

De muffe geur, die aangeeft dat kleding lange tijd is opgeslagen, kan doordringen in stoffen en ze ondraaglijk maken door geurproblemen. Dit komt omdat het mogelijk is dat mottenlarven, mijten en schimmel zich aan de kleding hebben gehecht.

Het heeft geen zin om de kleding in de wasmachine te stoppen en er hoeveelheden wasmiddel en conditioner aan toe te voegen, als ze na het drogen weer op dezelfde plaats terechtkomen als waar ze de stank hebben opgelopen.

Het juiste is om het probleem van binnenuit aan te pakken, dat wil zeggen door de kast een aangename geur te laten verspreiden. Laten we uitzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat kleding fris blijft ruiken in je kast.

Waarom verliest kleding hun frisse geur in de kast?

Verschillende factoren beïnvloeden de geuren die kleding krijgt in de kast. Hoewel ze vaak te maken hebben met een verkeerde wastechniek, onvolledig drogen of lichaamsgeur, spelen de opslagomstandigheden waarschijnlijk ook een rol.

De grootte van de kast, de hoeveelheid samengeklonterde kleding en het gebrek aan grondige reiniging spelen ook een rol bij het vasthouden van geuren in stoffen.

Ook zijn kastwanden en hoeken die niet regelmatig en grondig worden onderhouden ideale habitats voor schimmel- en meeldauwgroei. Ongeacht of het een inloopkast is of een eenvoudige kast, het is een goed idee om een methode toe te passen die bijdraagt aan een betere luchtcirculatie.

Methoden om ervoor te zorgen dat kleding fris blijven ruiken in de kast

Als je kast klein is en je veel kleding hebt, vermindert het eruit halen van seizoenskleding en ze opbergen in andere laden het volume en daarmee de geuren.

Het helpt ook om ervoor te zorgen dat kleren helemaal schoon en droog zijn voordat je ze in de kast legt. Luchtdichte organizers werken stof- en mottenwerend en beschermen bovendien kwetsbare kledingstukken.

Automatische luchtverfrissers en zakjes met potpourri van gedroogde bloemen houden de frisse geur in de kast. Andere trucs zijn ook geldig.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen hiervan:
Trucjes om nare geuren uit de keuken te verwijderen

Etherische oliën voor fris ruikende kast

Trucs om kleding fris te laten ruiken
Estherische oliën kunnen je helpen je kast lekker te laten ruiken.

Onderzoek heeft het nut van essentiële oliën in de parfumerie aangetoond. Dit komt door de olfactorische kwaliteit van deze stoffen, die het gebruik ervan zelfs in geuren voor wasmiddelen aanmoedigen, aldus het tijdschrift Offarm (Spaanse link).

Verfris geuren door een papieren handdoek of een bolletje wol in een hoek van de kast te leggen. In beide gevallen bevochtig je het bolletje met 5 druppels olie. Geef de voorkeur aan geuren als ceder of lavendel, omdat die geuren tegengaan en motten afweren.

Deodoriseer de kast

Verwijder alle kleren die je in de kast hebt liggen en ga over tot ontgeuren. Zuig hiervoor al het stof op en spuit dan de neutralisator. Als de ruimte droog en luchtig is, kun je de kleren er weer in doen. Ontgeurders zijn verkrijgbaar bij elke woonwinkel, maar zelfgemaakte recepten zijn net zo effectief als commerciële.

  • Meng in een spuitfles gelijke delen azijn en water.
  • Spuit het mengsel in alle hoeken van de kast om de geur te absorberen.

Introduceer zuiveringszout

Zuiveringszout heeft heilzame eigenschappen in huis. Een publicatie (Engelse link) van het National Center for Biotechnology Information benadrukt  zelfs de werking van dit poeder in schoonmaakoplossingen.

Aan de andere kant werd in een experiment, gerapporteerd door de National Library of Medicine van de Verenigde Staten, vastgesteld (Engelse link) dat baking soda een uitstekende desinfecterende werking uitoefent, waardoor complicaties door micro-organismen, gevormd in de vochtigheid, worden voorkomen.

Vul gewoon een kopje met 3 eetlepels van het poeder en laat het inwerken in een hoek van de kast of op een plaats waar je niet het risico loopt het te morsen. De neutralisatie duurt tot 2 maanden, daarna laat je de verbinding los.

Laat je kast fris ruiken met zakjes actieve kool

Medical News Today beschrijft actieve kool als een absorberend middel van schadelijke geuren en gassen, goed voor het reguleren van een te hoge of microvochtigheid. Het wordt vaak gebruikt in koelkasten en aan de binnenkant van schoenen; het werkt ook als deodorant in de kast.

Een paar eetlepels actieve kool in poedervorm is wat je nodig hebt om je kast fris te laten ruiken. Net als zuiveringszout gaat het in een bakje of in zakjes die je op een plek zet waar het geen vlekken op je kleren maakt. Binnen een half uur na het inwerken zou het beginnen met het opzuigen van geurtjes.

Gebruik ceder

Rode ceder is een geurstof bij uitstek. Het is heel gemakkelijk om met dit hout te werken, en daarom wordt het vaak gebruikt in timmerwerk. Zijn aardse geur en vochtabsorberende eigenschappen voegen punten toe. Vandaar dat cederhouten kasten het ideale alternatief zijn om het ontstaan van onaangename geuren te voorkomen.

De kosten van dit meubel kunnen een belemmering zijn, maar het is niet essentieel om uit te geven aan een kast van dit hout. Cederhangers of kleine blokjes van het materiaal vervullen dezelfde functie.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hyperosmie: overgevoeligheid voor geuren

Camouflagezeepstaafjes

Hoe je kleding fris blijft ruiken in de kast
Je kunt zelf kleine zeepstaafjes maken om je kleren te geuren.

Zeepjes met een geur naar wens elimineren muffe geurtjes in kleding. De manier om ze te gebruiken is om de staafjes met een dunne doek te omwikkelen, zodat de geur eruit komt en het gebied bedekt.

Katoenen balletjes

Neem katoenen balletjes en doordrenk ze met essentiële olie of parfum. Doe ze vervolgens in een glazen pot waarvan je de mond afdekt met een gaasje of een dunne doek. Doe deze balletjes elke maand weg en voeg nieuwe toe.

Je kunt ook bolletjes kopen om ongewenste geurtjes te elimineren. Ze kunnen in kasten, in schoenen of laden worden gelegd en zijn antibacterieel. Er zijn veel geuren; de meest gangbare vanwege hun absorptievermogen zijn echter tea tree, groene appel en baking soda.

Investeer in technologie

Als het budget het toelaat, is investeren in een luchtontvochtiger een goed idee. Deze apparaten voorkomen geuren door vocht uit te roeien, mottengroei te voorkomen en schimmelgroei te belemmeren. Klimaatgestuurde opslagsystemen zijn een alternatief, hoewel ze meer kosten.

Hoe zorg je dat kleding fris blijft ruiken die lange tijd in de kast is bewaard?

Als je bij deze informatie pas leest als je kleding al de geur van opslag hebben gekregen, raden we je aan ze te besproeien met textielverfrissers in spuitbus of een preparaat dat gelijke hoeveelheden water en wodka bevat. Laat de kleding vervolgens goed drogen in de frisse lucht.

Sluit ten slotte niet uit dat je de geïmpregneerde stukken wast in het snelste programma van de wasmachine, waarbij je een half kopje wasmiddel mengt met een kopje wasverzachter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.