Wat is de oorzaak van een sterke lichaamsgeur?

In veel gevallen ontstaat een sterke lichaamsgeur als gevolg van overmatig zweten. Er zijn echter nog andere factoren. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn.
Wat is de oorzaak van een sterke lichaamsgeur?

Laatste update: 02 december, 2020

Bromhidrose is een veelvoorkomende aandoening die de kwaliteit van iemands leven ernstig aantast en een sterke lichaamsgeur is een kenmerkend symptoom.

Dat is een nogal onaangename geur die sterke non-verbale signalen afgeeft en voor een aantal mensen een bron van sociale verlegenheid is. Het is vooral erg als iemand selectieve anosmie heeft. Dat is het onvermogen om zelf de geur waar te nemen.

Transpiratie zelf heeft geen geur. Een vieze geur ontstaat pas als het zweet met de bacteriën op de huid in contact komt. Mensen kunnen het behandelen of voorkomen door hun hygiënische gewoonten te veranderen, hoewel er ook medische opties zijn. Hieronder vind je meer informatie over deze aandoening.

Oorzaken van een sterke lichaamsgeur (bromhidrose)

Volgens studies in het International Journal of Cosmetic Science (Engelse link) is bromhidrose het gevolg van de biotransformatie van natuurlijke geurloze afscheidingen in vluchtige geurige moleculen. Het wordt natuurlijk met overmatig zweten geassocieerd. Met andere woorden, de aandoening komt vaker voor bij degenen die meer zweten.

Microbiome concludeert (Engelse link) dat bij deze biotransformatie Corynebacterium in de resident microflora in de oksel belangrijk is. Obesitas kan ook een factor zijn die aan bromhidrose bijdraagt. Het achtergrondmechanisme is de verandering die deze moleculen ondergaan wanneer ze door genoemde micro-organismen gemetaboliseerd worden.

Oorzaken van een sterke lichaamsgeur

Sneakers met een walm

Een sterke lichaamsgeur ontstaat wanneer transpiratievocht met bacteriën op de huid in contact komt. Dit zijn de twee soorten zweetklieren en alle mensen hebben ze:

  • Eccriene klieren, verspreid over het hele lichaam.
  • Apocriene klieren, alleen in oksels, borsten en liesstreek.

De apocriene klieren worden pas in de puberteit geactiveerd. Dit is de reden waarom een sterke lichaamsgeur bij jonge kinderen meestal geen probleem is. Wanneer het verschijnt is het dus een teken van groei en ontwikkeling.

De interactie van afscheiding uit de axillaire apocriene zweetklieren met bacteriën, waardoor onverzadigde vetzuren met een bepaalde geur ontstaan, is een belangrijk mechanisme (Engelse link). Deze geur moet aanwezig zijn om iemand de diagnose bromhidrose te geven.

Het bacteriële metabolisme van apocrien zweet veroorzaakt over het algemeen een geur. Eccrien zweet kan echter ook aanstootgevend zijn. Deze tweede situatie wordt meestal door de consumptie van bepaalde stoffen zoals knoflook en alcohol veroorzaakt.

Het voorkomen van een sterke lichaamsgeur

Er zijn veel conservatieve behandelingsmaatregelen die patiënten al hebben geprobeerd voordat ze hun huisarts voor een sterke lichaamsgeur raadplegen. Medicijnen en chirurgie (Engelse link) zijn momenteel echter de meest gebruikte benaderingen van bromhidrose.

Chirurgie – sympathectomie

De meest geprefereerde methode voor bromhidrose is een operatie, hoewel artsen dit voor ernstige gevallen reserveren. Postoperatieve complicaties en littekens zijn echter bij chirurgische behandelingen veelvoorkomende bijwerkingen.

Het is het meest geschikt voor patiënten die niet op medische therapie reageren en wiens dagelijkse activiteiten door hyperhidrose aanzienlijk worden beïnvloed.

Volgens studies van de Annals of Surgery (Engelse link) is endoscopische thoracale sympathectomie het laatste redmiddel voor therapeutische behandeling van palmaire, axillaire en craniofaciale hyperhidrose. Het werkt door de vezels van de sympathische knooppunten te onderbreken.

Botulinetoxine

Het belangrijkste werkingsmechanisme van het botulinetoxine (Engelse link) voor bromhidrose is de remming van de afgifte van acetylcholine uit de sympathische zenuwen die de zweet-eccriene klieren innerveren.

De behandeling is effectief op de handpalmen en voetzolen, hoewel pijnlijke injecties voor sommige mensen een beperkende factor zou kunnen zijn. De dosis voor intradermale injecties is afhankelijk van het gebied.

Artsen gebruiken bijvoorbeeld 50 tot 100 eenheden in de oksels. Het belangrijkste nadeel van de behandeling met botulinetoxine is dat het effect slechts een paar maanden aanhoudt, dus iemand zal in een jaar meerdere toepassingen nodig hebben.

Antitranspiratiemiddelen met aluminiumverbindingen

Man die zweet

De meeste anti-transpiranten in de supermarkt bevatten aluminiumchloride. De krachtigere middelen bevatten echter aluminiumchloorhydraat. Middelen met deze stoffen remmen de groei van bacteriën die stinken.

Deze metaalzouten verminderen ook het zweet door de uitscheidingskanalen van de zweetklieren te blokkeren, waardoor de waterbron die bacteriegroei bevordert wordt geminimaliseerd. Topische therapie moet eenmaal per dag worden toegepast, meestal ‘s nachts, wanneer de huid droog is.

Aanbevelingen voor mensen met bromhidrose

Zowel hyperhidrose als bromhidrose zijn veelvoorkomende en schrijnende aandoeningen, omdat ze sociale activiteiten compliceren. Gevoelige behandeling en passende doorverwijzing kunnen de impact op de kwaliteit van leven van een patiënt, zowel individueel als functioneel, helpen minimaliseren.

Het regelmatig wassen en ontharen van de oksels is nuttig. Geparfumeerde anti-transpiranten zijn eerstelijnsbehandeling bij het beheersen van een lichaamsgeur. Dit komt, doordat ze het zweetvolume verminderen en ook antibacterieel zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. Int J Cosmet Sci. 2011;33(4):298-311. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00649.x
  • Connolly M, de Berker D. Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-697. doi:10.2165/00128071-200304100-00003
  • Herbst F, Plas EG, Függer R, Fritsch A. Endoscopic thoracic sympathectomy for primary hyperhidrosis of the upper limbs. A critical analysis and long-term results of 480 operations. Ann Surg. 1994;220(1):86-90. doi:10.1097/00000658-199407000-00012
  • Li ZR, Sun CW, Zhang JY, Qi YQ, Hu JZ. Excision of apocrine glands with preservation of axillary superficial fascia for the treatment of axillary bromhidrosis. Dermatol Surg. 2015;41(5):640-644. doi:10.1097/DSS.0000000000000346
  • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018;6(1):213. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s40168-018-0588-z
  • James AG, Hyliands D, Johnston H. Generation of volatile fatty acids by axillary bacteria. Int J Cosmet Sci. 2004;26(3):149-156. doi:10.1111/j.1467-2494.2004.00214.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.