3 manieren om vernis van hout te verwijderen

Vernissen verbeteren het uiterlijk van meubels en beschermen ze tegen zon, water en micro-organismen. Als het product slijtage vertoont, moet het vernis van het hout verwijderd worden om nieuwe lagen aan te brengen.
3 manieren om vernis van hout te verwijderen
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 03 november, 2022

Vernis is een transparante vloeistof, samengesteld uit een mengsel van oliën, die een glanzend uiterlijk geeft en de kleuren mooier maakt. Daardoor is het een van de populairste producten om meubels mee te verfraaien. Maar soms ontstaat het idee om ze te vernieuwen. Daarom zijn hier 3 effectieve manieren om vernis van hout te verwijderen.

Deze oplossing werkt als een beschermende laag omdat ze de voorwerpen beschermt tegen zonnestralen, vochtigheid en de woekering van schimmels. Maar zoals elk product kan het in de loop der jaren slijten en is het essentieel het te verwijderen om een nieuw aan te brengen.

Behalve mogelijke slijtage kan men het vernis ook willen verwijderen om een vernis aan te brengen dat een andere helderheid, textuur, of kleurengamma toelaat. Het is essentieel om al het vorige product te verwijderen, zodat de meubels een perfecte afwerking en een gelijkmatige toon krijgen.

3 tips om vernis van hout te verwijderen

Vernis verwijderen
Vernis en de stoffen die het verwijderen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De juiste voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden.

Er zijn verschillende technieken om vernis van hout te verwijderen en elk huis kan een bepaalde manier kiezen. De keuze hangt af van de soort meubels en het aantal lagen dat verwijderd moet worden.

Bovendien kan men de methode ook kiezen op basis van de hoeveelheid tijd die je aan het proces wilt besteden. De volgende zijn de meest efficiënte procedures om vernis van hout te verwijderen.

1. Verfafbijtmiddel om vernis te verwijderen

Verfafbijtmiddelen zijn chemische oplossingen waarvan de belangrijkste functie is om oude vernissen die op allerlei oppervlakken vastgekleefd zitten, te verzwakken. Om met het product om te gaan heb je handschoenen, gelaatsschermen en gezichtsmaskers nodig om te voorkomen dat je in contact komt met giftige stoffen die de luchtwegen of de huid irriteren.

De eerste fase van het proces kun je beginnen met het schuren van de vernis, zodat het product de meest verharde plekken begint los te maken. Daarna wordt de bijbehorende oplossing aangebracht met een kwast die helpt de vloeistof gedetailleerd over alle meubelen te verdelen.

Het verfverwijderingsmiddel moet maximaal twee uur geïmpregneerd blijven, afhankelijk van de hoeveelheid product die is aangebracht. Je kunt vaststellen dat het chemische middel klaar is met werken als duidelijk is dat het oude vernis is opgeheven en zonder veel moeite wordt verwijderd.

Het is van essentieel belang heet water aan te brengen en met een handdoek te wrijven om sporen van de aangebrachte oplossing en de laatste resten vernis te verwijderen. De techniek is klaar als het hout er gepolijst uitziet, zonder klonten, vlekken of vuil. Volg in elk geval de aanwijzingen op het etiket van het product dat je koopt.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Gerecyclede flessen als tuindecoratie

2. Schuur het oppervlak van het hout

Deze techniek is ideaal voor het verwijderen van vernissen die meerdere lagen hebben, want die kun je een voor een met de hand afzwakken. Bovendien is het raadzamer bij gladde meubelen, omdat de manipulatie comfortabeler is.

Het proces moet beginnen met een fijn schuurpapier dat over alle plekken kan gaan en dat zoveel mogelijk vernis verwijdert. Ook moet steeds in dezelfde richting gewreven worden.

Na het afwerken van de eerste laag gebruikt men een nieuw schuurpapier om gedetailleerder te schuren. Dit om het ontbrekende vernis te verwijderen en de delen die er niet homogeen uitzien gelijk te maken. Het is belangrijk te bedenken dat het schuren moet gebeuren zonder buitensporige kracht te gebruiken die krassen op het oorspronkelijke hout veroorzaakt.

Als laatste stap moet met een schone handdoek over alle bewerkte plekken worden gewreven om kleine hoeveelheden vernis en stof te verwijderen. De verantwoordelijke moet ervoor zorgen dat er geen vuil achterblijft dat vlekken kan maken als het nieuwe houtverduurzamingsmiddel wordt aangebracht.

3. Maak het hout schoon met hete lucht

Dit is de meest verfijnde methode om het vernis dat vervangen moet worden te verwijderen, want het hele hout wordt met een heteluchtpistool schoongemaakt. Dit gebeurt zonder dat je hoeft te wrijven met een handdoek die het product beetje bij beetje aftrekt.

Dit gereedschap zorgt voor een warmte die bereikt dat het vernis een hoge temperatuur krijgt, opblaast en loslaat van de oppervlakken. Nadat het pistool over het hele meubel is gegaan, blijft het dus alleen nog over om het met een kwast op te schudden, zodat het hout er glanzend uitziet.

Een geschoolde specialist moet deze techniek uitvoeren. Als het oorspronkelijke hout te veel hitte krijgt, kan het namelijk verbranden. Tijdens het proces moet men rusttijden nemen om geen onomkeerbare schade te veroorzaken.

Deze procedure is de meest milieuvriendelijke. Er hoeven geen giftige vloeistoffen voor gebruikt te worden die het evenwicht van het milieu verstoren. Bovendien is het voor de mens het minst oncomfortabel, want er circuleren geen stoffen die allergieën of ernstige gezondheidsproblemen opwekken.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Milieuvriendelijk decoreren: duurzame manieren

Verzorging om vernis van hout te verwijderen

Vernis verwijderen van hout
Het schuren van hout om het vernis te verwijderen vergt intensieve handenarbeid omdat bij de renovatie geen plekken onbehandeld kunnen blijven.

Het verwijderen van vernis van hout vereist chemicaliën en processen die de luchtkwaliteit kunnen beïnvloeden. Daarom is het het beste om in een goed geventileerde ruimte te werken. Daarnaast is wind van essentieel belang om het product optimaal te laten drogen en een mooie glans te geven.

Om vernis te behandelen is het altijd nodig beschermende elementen te gebruiken. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat je giftige stoffen inademt of hanteert. Ook moeten chemische oplossingen volledig verwijderd worden, zodat het meubel niet als een vervuiler van de ruimte werkt.

Het is belangrijk rekening te houden met de adviezen van specialisten om het vernis te kiezen dat het beste past bij de behoeften van het huis. Ook moet deze passen bij de stijl van het meubel. Bovendien moet men er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de beschermende laag enkele jaren meegaat.

Veelgestelde vragen bij het verwijderen van vernis van hout

We hebben de beschikbare alternatieven in detail uitgelegd, inclusief hoe je ze moet gebruiken. Het is echter waarschijnlijk dat je nog wat twijfels hebt over het proces. Hier zijn antwoorden op verschillende ervan.

Hoe lang moet ik wachten om het hout opnieuw te verven nadat ik het vernis verwijderd heb?

Als je echt een kwaliteitsafwerking wilt moet je minstens 24 uur wachten voor je een nieuwe vernis of andere afwerking op het hout aanbrengt. Dit geldt vooral als je methoden op chemische basis hebt gebruikt. Dit is zodat het product volledig droogt en niet interfereert met de uiteindelijke afwerking die je wilt bereiken.

Kan ik een staalborstel gebruiken om oude vernis te verwijderen?

Draadborstels, staalwol, en ander gereedschap van hetzelfde kaliber zijn niet aan te bevelen om vernis van hout te verwijderen. De reden is heel eenvoudig: het gebruik ervan kan de integriteit van het hout zelf aantasten, niet alleen de afwerking. Ook het gebruik van elektrische schuurmachines is niet aan te raden omdat de voortgang van het proces moeilijk te beoordelen is.

Kan ik vernis van hout verwijderen met alcohol?

Hoewel je met behulp van gedenatureerde alcohol enkele effecten kunt bereiken , is de waarheid dat dit een techniek is die niet aan te raden is. Het proces is erg omslachtig, ongemakkelijk en kan vlekken op het hout veroorzaken. Bovendien kan de geur ervan nadelige gevolgen hebben en de ontvlambaarheid ervan kan bij grootschalig gebruik gevaarlijk zijn.

Waarom wordt vernis oud?

Er zijn vele redenen, hoewel het in principe een afwerking is die niet ontworpen is om onvergankelijk te zijn. Blootstelling aan zon en water zijn misschien wel de meest schadelijke agentia voor vernis.

Andere natuurlijke agentia, zoals rook, kunnen hetzelfde effect hebben. De droogtijd niet in acht nemen, een product van slechte kwaliteit gebruiken en het hout niet goed behandeld hebben zijn andere redenen.

Als je twijfelt over het verwijderen van vernis van hout, kun je altijd een vakman raadplegen. Doe dat vooral als je het meubel of het voorwerp dat je wilt bewerken waardeert. Een slechte techniek kan het namelijk bederven. In elk geval zullen de hier gepresenteerde aanwijzingen van grote hulp zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Camacho A. Barnizado o acabado de la madera [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 04 de mayo de 2021]
  • Castro A. Solventes y diluyentes para la remoción de barnices: revisión de la teoría básica para la conceptualización del trabajo práctico [Internet]. (S.L): (S.E); 2004 [citado 04 de mayo de 2021]
  • Valverde H. Manual de barnices y preparación de charoles según los procederes más recientes [Internet]. París: Librería de Rosas y Bouret; 1869 [citado 04 de mayo de 2021]
  • Sánchez A. Sedano U. Pérez S. Soler J. Desplechin H. Palao M. Sistemas para la eliminación o reducción de barnices. Estudio de residuos. Protocolos de actuación [Internet]. Barcelona: (S.E); 2006 [citado 04 de mayo de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.