5 potentiële psychologische effecten van de lente

De psychologische effecten van de lente worden vaak verward met depressie. Het is echter iets van voorbijgaande aard, een product van de aanpassing van ons lichaam aan de verandering in temperatuur.
5 potentiële psychologische effecten van de lente
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 21 april, 2023

“Het zal wel de verandering van het weer zijn.” Dit is een uitdrukking die we vaak gebruiken als houvast om bepaalde psychologische effecten te verklaren die samenhangen met de lente en andere seizoenen.

We kennen zelden de echte effecten van het veranderende weer, en we zijn vaak geneigd ze te onderschatten. Bij de lente, bijvoorbeeld, neemt het aantal zonnige daglichturen toe, en dus ook de temperatuur. Er kan ook een ander emotioneel klimaat worden waargenomen: mensen willen buiten plannen maken en de parken beginnen zich te vullen.

We weten dat goed weer onze stemming beïnvloedt. In feite bevordert het de productie van de zogenaamde gelukshormonen:

Laten we met dit in gedachten eens kijken naar enkele andere psychologische effecten van de lente.

De psychologische effecten van de lente

Geloof het of niet, de veranderingen in de lente kunnen in het begin wat moeilijk te verwerken zijn. Dit soort ongemak, dat bekend staat als lenteasthenie, is te wijten aan de aanpassing van het lichaam aan de veranderingen in de lichtomstandigheden.

Het moet echter duidelijk zijn dat dit geen pathologische aandoening is (mensen verwarren het vaak met depressie). Het vereist ook geen medicatie.

De meestvoorkomende psychologische effecten in de lente zijn de volgende:

  • Vermoeidheid en lethargie: dit vertaalt zich vaak in een gevoel van slaperigheid en een algeheel gebrek aan energie.
  • Prikkelbaarheid: misschien kunnen we voelen dat elke gebeurtenis, hoewel onbeduidend, gemakkelijk een slecht humeur teweeg kan brengen.
  • Stemmingswisselingen: dit uit zich door emotionele ups en downs. Het kan een achtbaan zijn van wakker worden met energie, maar je halverwege de ochtend gesloopt voelen. We kunnen 100% gemotiveerd zijn, maar ons dan gefrustreerd voelen omdat we geen zin hebben om iets te doen. Apathie en verdriet zijn ook veel voorkomende emoties.
  • Moeite met concentreren: afgeleid zijn is het onvermogen om een taak langdurig uit te voeren.
  • Geheugenverlies: dit komt niet vaak voor en is vaak eigentijds, maar het verwijst naar het vergeten van wat we wilden zeggen en sommige hangende zaken.

Andere gevolgen van voorjaarsasthenie zijn ook de volgende:

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Mythen en feiten over zonnebrandcrème

Vermoeide vrouw
Voorjaarsasthenie gaat gepaard met vermoeidheid en geeft vaak het gevoel dat het moeilijk is om de taken die voor die dag gepland waren te volbrengen.

Deze psychologische effecten van de lente treffen niet iedereen

Natuurlijk moet verduidelijkt worden dat de verandering van het seizoen niet iedereen op dezelfde manier treft. Tegelijkertijd is het belangrijk in gedachten te houden dat de psychologische en lichamelijke effecten van de lente van voorbijgaande aard zijn. Over het algemeen duren ze niet langer dan twee weken.

Als je merkt dat ze aanhouden, is het raadzaam een professional te raadplegen.

Naast de bovengenoemde effecten betekent de komst van de lente voor veel mensen een hernieuwde ontmoeting met hun lichaam. Het is een lichaam dat tijdens de koude maanden verborgen en bedekt bleef en dat, met de hogere temperaturen, impliceert onbedekt lopen.

Daarom is het belangrijk om de dingen altijd in een groter perspectief te zien. Met andere woorden, naast de effecten van lente-asthenie is er ook de sociale druk om een slank lichaam te hebben die veel mensen ongemak bezorgt.

Aanbevelingen om de negatieve effecten van de lente, of lenteasthenie te voorkomen

Enkele acties die je kunt ondernemen om de effecten van lente-asthenie tegen te gaan zijn de volgende:

  • Probeer vroeg te gaan slapen: het verlengen van de dag is een stimulans om door te gaan met recreatieve plannen. Laten we echter proberen een gematigde overgang te maken, zodat het lichaam kan wennen aan de nieuwe omstandigheden. Het is aan te bevelen te proberen minstens 7 of 8 uur per nacht te slapen.
  • Zoek naar een gezond dieet, vooral voor de eerste dagen wanneer je de veranderingen begint waar te nemen. Fruit en groenten helpen altijd. Het is ook raadzaam dat je ‘s nachts probeert licht te eten en minstens 2 uur voor het rusten. Vermijd cafeïne en vet en geïndustrialiseerd voedsel.
  • Sluit aan bij activiteiten die je leuk vindt: hou je van lezen, fietsen of schilderen? Zoek een moment om plannen te maken die je motiveren.
  • Maak van de gelegenheid gebruik om aan lichaamsbeweging te doen: warmere temperaturen zijn een oproep om te gaan wandelen of buitenactiviteiten te doen. Je moet echter rekening houden met een belangrijke factor: matigheid. Begin altijd klein en probeer je lichaam niet uit te putten of te overbelasten.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
6 activiteiten voor stellen in de buitenlucht

Lopen met de hond in de lente
De lente is een ideale tijd om buiten van het optimale weer te genieten.

Doe het rustig aan tijdens seizoensovergangen

Lenteasthenie, evenals andere situaties van verandering, zetten ons aan het denken over het belang van geleidelijkheid, van aanpassing, en van onszelf de tijd geven om nieuwe toestanden onder ogen te zien.

Geconfronteerd met deze omstandigheden is het belangrijk om geduldig te zijn en niet te zoeken naar onmiddellijke resultaten, maar om onszelf te respecteren en onze emoties te accepteren. We moeten onszelf de ruimte en tijd gunnen om van de ene toestand naar de andere over te gaan.

Probeer het maken van buitensporige plannen, maaltijden en uitjes te vermijden. Je kunt dit moment aangrijpen om je af te vragen hoe je leeft, of je te veel stress hebt, en of je werkelijk voldoende rust krijgt. Als de omstandigheden van je dagelijks leven te veeleisend zijn, kan voorjaarsasthenie meer opvallen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez, M. J. C., Bobo, M. T., & Arias, A. R. (2013). Medicalización de la vida en la consulta:¿ hacia dónde caminamos?. Atención primaria45(10), 536-540.
  • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., Pellegrini, D., & Kremer, A. (2010). Enfoque del síndrome de astenia crónica. Medicina (Buenos Aires)70(3), 284-292.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.