Hoe stress en ongemak in het vliegtuig te vermijden

Wie tijdens een vlucht stress en ongemak ervaart, ervaart dit onnodig. Vliegreizen zijn namelijk eigenlijk het veiligst! De kans op een ongeval is kleiner dan als je reist met de auto. Het beste is om je te laten informeren. Voed je negatieve gedachten over vliegen niet.
Hoe stress en ongemak in het vliegtuig te vermijden

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Veel mensen ervaren stress en ongemak in het vliegtuig. Dit komt echter omdat hun geest hen meestal voor de gek houdt. Dit gebeurt vooral bij degenen die niet gewend zijn te vliegen, maar er zijn ook gevallen bij mensen die vaak vliegen die dit probleem hebben.

Stress en ongemak tijdens een vlucht kunnen in verschillende mate voorkomen. Sommige mensen ervaren gewoon angst en voelen zich pas op hun gemak als ze weer op de grond staan. Voor anderen is het probleem veel complexer en krijgen ze het gevoel alsof ze door een hel gaan.

Dit soort gevallen moet serieus worden genomen, omdat de getroffenen echt pijn hebben in het vliegtuig tijdens een vlucht. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om dit soort stress en ongemak te overwinnen. Ze zijn behoorlijk effectief en kunnen ze helpen het probleem op te lossen.

Stress en ongemak in het vliegtuig

Het is normaal om een beetje nerveus te zijn bij het aan boord gaan van een vliegtuig. Mensen zijn aardse wezens en voelen zich namelijk veel comfortabeler op vaste grond. Het is ook normaal dat we ons ongemakkelijk voelen tijdens turbulentie.

De uitdagingen beginnen wanneer deze angst te uitgesproken is en tot ernstigere symptomen leidt. Zwetende handen, een gevoel van rusteloosheid, gespannen spieren, geagiteerde ademhaling en constant zuchten zijn tekenen dat we bang zijn.

Stress en ongemak tijdens een vlucht kunnen ook hogere niveaus bereiken en leiden tot nog intensere symptomen zoals:

  • Angst en onbehagen
  • Tachycardie
  • Verstikkingsgevoel
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Diarree
  • Braken

In deze gevallen hebben we het niet langer over angst, maar over een fobie.

Hoe stress en ongemak in het vliegtuig te vermijden

Waarom gebeurt dit?

Stress en ongemak in het vliegtuig kunnen verschillende aanleidingen hebben. Meestal is het het resultaat van een gebrek aan informatie en misleidende overtuigingen. Het eerste heeft te maken met een gebrek aan kennis van de werking van vliegtuigen en van de procedures en formaliteiten die piloten moeten vervullen om te vliegen.

De combinatie van onbegrijpelijke prikkels wekt nervositeit op tijdens het instappen en tijdens de vlucht. Er zijn een reeks waarschuwingssignalen en gebeurtenissen die bezorgdheid kunnen veroorzaken, zonder dat daar echt een reden voor is.

Het bevel om op de stoel te blijven zitten of de veiligheidsgordels vast te maken, evenals het vervagen van lichten en andere zaken, kunnen mensen in verwarring brengen.

Er zijn echter misvattingen omdat vliegtuigcrashes veel aandacht krijgen in het nieuws. Dus mensen hebben de neiging om te denken dat vliegen synoniem is met tragedie. Ook zijn er veel films over het onderwerp en helpen deze angsten te voeden.

Er is ook het geval van mensen die overal angst voor hebben en voor wie vliegen gewoon één van de dingen op hun lijst is. Sommigen hebben zelfs negatieve ervaringen gehad tijdens een vlucht en kunnen ze die angsten opnieuw beleven wanneer ze in een vliegtuig zitten,

Sommige mensen hebben vliegangst

Manieren om angst in het vliegtuig te vermijden

De sleutel tot het vermijden van stress en ongemak tijdens een vlucht is om je ruim van tevoren voor te bereiden op de reis. Je begint de ervaring al zenuwachtig, zelfs voordat je aan boord van het vliegtuig gaat, als je nog steeds bezig bent met inpakken of nog details aan het regelen bent kort voordat je vliegt. Het is dus het beste om alles minstens een of twee dagen voor de reis klaar te hebben.

Geïnformeerd worden is een andere manier om nervositeit te verminderen. Maak een mentaal beeld van alles wat er voor en tijdens de vlucht gaat gebeuren. Dit veronderstelt dat je de routineprotocollen kent en begrijpt, waaronder check-ins, screenings, veiligheidsmaatregelen bij het instappen, enz.

De informatie moet ook betrekking hebben op onderwerpen als de mate van veiligheid van luchtvervoer. Je weet het misschien niet, maar het is gemakkelijker om door de bliksem getroffen te worden dan om te sterven bij een vliegtuigongeluk.

Onthoud ook dat je meer kans hebt om de loterij te winnen dan om betrokken te raken bij een vliegtuigongeluk. Ook worden die percentages sterk verlaagd wanneer je met een commerciële luchtvaartmaatschappij vliegt.

Probeer tot slot een lichte maaltijd te eten en sla cafeïne en alcohol over. Neem een boek of een andere vorm van entertainment mee om je gedachten tijdens de vlucht bezig te houden. Probeer ook met anderen te reizen en wees niet bang om uit te drukken wat je voelt. Angsten verdwijnen namelijk vaak als je ze hardop zegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rivera, B. O., Botella Arbona, C., & Quero Castellano, S. (2001). Tratamiento mediante realidad virtual para la fobia a volar: un estudio de caso. Clinical and Health, 12(3), 391-404.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.