9 trucs om in slaap te vallen in het vliegtuig

Heel wat mensen kunnen niet in slaap vallen in vliegtuigen. Er zijn verschillende factoren die hun slaap beïnvloeden. In dit artikel delen we een paar tips met je om in slaap te vallen in het vliegtuig.
9 trucs om in slaap te vallen in het vliegtuig

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Voel je paniek als je met het vliegtuig reist of vind je de ervaring gewoon niet leuk? Vormt dat een belemmering wanneer je op het vliegtuig probeert te slapen? Lees dan eens deze 9 trucs om in slaap te vallen in het vliegtuig.

Probeer deze trucs om in slaap te vallen in het vliegtuig

1. Boek een nachtvlucht

Boek indien mogelijk een nachtvlucht, zodat het eenvoudiger is om in slaap te vallen. Als dat moment samenvalt met je normale slaapschema dan slaap je natuurlijk ook gemakkelijker.

Een andere tip is om de nacht voor de vlucht iets minder te slapen dan normaal. Sta 2 of 3 uur eerder op, zodat je de dag erna sneller moe zult zijn.

2. Reist comfortabeler op dinsdag en woensdag

Vliegtuig 's avonds

Als je kunt kiezen op welke dag je wilt vliegen dan moet je weten dat dinsdag en woensdag de meest comfortabele dagen om te vliegen zijn. Over het algemeen zitten er op deze dagen veel minder mensen in het vliegtuig en daardoor heb je meer ruimte om je heen.

Net het tegenovergestelde gebeurt op vrijdagen en tijdens vakanties als er veel mensen het vliegtuig nemen. Houd dat dus in gedachten.

3. De stoel aan het raam is de beste optie

Als jij één van die mensen bent die liever een stoel aan het gangpad kiest, probeer dan eens een stoel aan het venstertje uit. Op die plek kun je namelijk je hoofd opzij leggen zonder dat je iemand stoort.

Het is ook aan te raden om de stoelen te vermijden die de verschillende klassen van elkaar scheiden. Hoewel ze je meer ruimte geven, zijn deze stoelen meestal gereserveerd voor gezinnen met baby’s.

Het zal ook moeilijk zijn om in slaap te vallen in het vliegtuig als je een stoel naast het toilet hebt, omdat er natuurlijk veel meer mensen langs deze plek zullen lopen.

4. Zet je stoel zo ver mogelijk achterover

Stoel naar achteren leunen

Zet je stoel zo ver mogelijk naar achteren. Natuurlijk moet je er zeker van zijn dat je de passagier die achter je zit niet lastig valt.

Houd er ook rekening mee dat als je urenlang onder een hoek van 90 graden op een vlucht zit, je jezelf veel rug- of nekpijn zou kunnen bezorgen.

Je moet daarentegen ook niet met je hoofd op het tafeltje slapen, want ook dat kan zowel voor je nek als je rug slecht zijn.

5. Draag comfortabele kleding

Het is belangrijk dat je in comfortabele kleding reist. Als je te strakke kleding draagt, kun je niet in slaap vallen.

Houd ook rekening met de temperatuur van het vliegtuig. Kom te weten of het vliegtuig dekens aanbiedt, en zo niet, neem dan een jas en een paar warme sokken mee of zelfs een dunne deken om comfortabel te reizen.

Het is natuurlijk moeilijk om in slaap te vallen in het vliegtuig als je het koud hebt!

6. Gesp je veiligheidsgordel goed vast

Sluit je riem

Om goed te slapen, moet je zo comfortabel mogelijk liggen en niet gestoord worden. Als je je veiligheidsgordel te los over je kledij of je deken vastgespt, dan heeft dat weinig zijn.

Maar als je je veiligheidsgordel goed vastgespt, kun je zelfs tijdens turbulentie doorslapen. De stewardess hoeft je dan niet wakker te maken om je gordel goed om te doen. Je zult misschien niet eens beseffen wat er aan de hand is!

7. Breng wat dingen mee om je in slaap te helpen vallen

Misschien heb je het makkelijker om in slaap te vallen als je een paar dingen meebrengt die gemaakt zijn om je te helpen slapen. Houd er rekening mee dat de meest vervelende dingen in het vliegtuig als je wilt slapen over het algemeen verlichting en lawaai zijn.

Neem dus eventueel een slaapmaskertje mee en oordoppen tegen het geluid.

Om je hoofd en nek in een comfortabele positie te houden, kun je een speciaal kussen meenemen. In dringende gevallen kun je altijd een opgerolde trui gebruiken.

8. Schakel je elektronische apparaten uit

Zet je smartphone uit

Schakel je elektronische apparaten altijd uit indien mogelijk. Bekijk geen films, omdat het licht van het scherm je hersenen actief houdt. Dat maakt het moeilijker om in slaap te vallen in het vliegtuig. Als je jezelf wilt vermaken, kun je het beste iets lezen.

9. Wees voorzichtig met wat je eet en drinkt

Wees voorzichtig met wat je eet of drinkt in het vliegtuig. Als je goed wilt slapen, eet dan niet te veel. Als het aankomt op je drankjes, kun je het beste energiedranken of koffie vermijden en in plaats daarvan kiezen voor water of cafeïnevrije thee.

Let ook op met hoeveel je drinkt. Je wilt natuurlijk niet constant naar de wc wanneer je in slaap probeert te vallen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.