Patchwork: wat het is en hoe het thuis te doen

Dekens gemaakt met bedrukte restjes, gordijnen in een prachtige vintage stijl en kleurrijke tafelkleden zijn enkele voorbeelden die voortkomen uit patchwork. Deze naaitechniek geeft een nieuwe kans aan stoffen waarvan je misschien dacht dat ze verloren waren.
Patchwork: wat het is en hoe het thuis te doen

Laatste update: 12 november, 2022

Naaien is een vaardigheid die vermakelijk, winstgevend, ontspannend en nuttig is als je zelf kledingstukken wilt maken of je huis wilt versieren. Een populaire techniek is patchwork, waarbij je stukken stof aan elkaar naait om een nieuw kledingstuk te maken.

Je hebt niet meer ervaring nodig dan een idee in je hoofd hebben en het geduldig tot uitvoering brengen. Ook gebruikte lapjes zijn welkom. Met deze methode kun je beddengoed, accessoires, decoraties en nog veel meer maken. Ontdek hier hoe je je voordeel kunt doen met deze kunst!

Wat is “patchwork?”

Twee Engelse woorden hebben het begrip patchwork gedoopt. Patch betekent “ lap van stof,” terwijl work precies dat betekent – “werk!” De versmelting van beide termen in het Engels verwijst naar het werken met restjes stof.

Volgens een definitie in het Cambridge Dictionary verwijst dit naar een stuk dat is genaaid met vele stukjes of knipsels van ander textiel. De procedure omvat verschillende patronen en kleuren.

De trend is niet nieuw. De wortels ervan liggen in het oude Egypte, waar men stukken ontwierp door restjes samen te voegen. In de loop der tijd gaf elke beschaving er zijn eigen draai aan en breidde stijlen, texturen, maten en vormen uit.

Om dingen te maken met de patchworktechniek heb je dezelfde essentiële hulpmiddelen nodig als voor elke andere naaiactiviteit:

Bij textiel gaat het om de sterkte, grootte en soort. Hoewel je ze met de hand kunt samenvoegen, wordt ook de naaimachine gebruikt. De volgende soorten stof worden aanbevolen:

  • wol
  • linnen
  • zijde
  • canvas
  • katoen
  • denim of spijkerstof
  • flanel

Technieken voor het werken met restjes stof

Naaiwerk
Je hebt de minimale naaigereedschappen nodig om te beginnen. Later kun je enkele gespecialiseerde hulpmiddelen toevoegen die je meer van pas komen, afhankelijk van de ontwerpen die je gaat maken.

Er zijn verschillende methoden voor het werken met restjes. Het gemeenschappelijke punt dat ze allemaal hebben is creativiteit.

  • Paper piecing. Hiervoor voeg je de stukken samen met de papieren patroongids. Je kunt dit bijvoorbeeld proberen met geometrische vormen van verschillende kleuren totdat er een blok stof is samengesteld.
  • Lappendeken in blokhutstijl. Om dit te doen, bouw je vanuit een klein vierkantje, waarbij je meer toevoegt, totdat je een soort hut tekent. Sommige naaisters gebruiken deze stijl om bloemen te maken.
  • Dresdenplaat patchwork. Hierbij naai je alle restjes, naast elkaar, tot een cirkel. De stukjes moeten allemaal even groot zijn.
  • Grootmoeders tuin patchwork. Dit zijn de patronen ontworpen met zeshoekige stukjes. Je legt hierbij elke uitsnede op een andere stof, waarbij je speelt met textuur en kleuren. Het is functioneel voor onderzetters of het versieren van tassen.
  • Toepassing van patchwork. Teken wat je wilt op een stuk papier, knip de stoffen uit en plak ze op de afbeelding met hotmelt tape of patchworklijm. Je kunt de techniek gebruiken op bijvoorbeeld shirts of truien. Voor het beste resultaat naai je een paar steken tussen het patroon en het kledingstuk.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
12 ideeën om je oude sokken te recyclen

Hoe maak je thuis patchwork

Allereerst is het raadzaam dat je tbe restjes stof die je gaat gebruiken strijkt voordat je ermee gaat werken. Zorg er ook voor dat je een liniaal bij de hand hebt om de lengtes aan te geven, zodat de stukken dezelfde verhouding hebben. Als je ronde vormen maakt, moet je een passnijder gebruiken in plaats van een schaar.

Na deze aanbevelingen is de volgende stap om stukken voor je huis te maken van oude stoffen of nieuwe restjes. De functionaliteit van patchwork blijkt uit de volgende mogelijke projecten.

Wandkleden

Vervang je behang door stoffen kleden! Nadat je alle restjes aan elkaar hebt genaaid, kun je het resultaat op de muur plakken. Dit decoratieve element staat mooi in woon- en slaapkamers.

Gordijnen

Als het plan is om scraps aan de gordijnen te bevestigen, kies je idealiter doorschijnend textiel. Dit laat licht door het accessoire. Deze activiteit kan zowel met de hand genaaid worden, met de machine, als door de knipsels met stoffenlijm samen te voegen.

Meubelstoffering

Voor deze knutsel moet je een beetje verstand hebben van stofferen, zolang je maar een bekleding voor het meubilair zoekt. Een andere optie is om restjes naaiwerk te benutten voor het bekleden van kussens.

Tafelkleden

Maak tafelkleden met kleine, middelgrote of grote figuren uit effen stoffen. Je kunt vierkanten, rechthoeken, ruiten of welke vorm dan ook samenstellen. Het is belangrijk dat de textuur vlak is. Anders blijft wat je op het kleed legt niet stabiel.

Kindertenten

Een tent
Tenten zijn helemaal in bij kinderen en zelfs voor het versieren van achtertuinen. Met deze techniek kun je er zelf een maken.

Kindertenten, ook wel tipi’s genoemd, zijn helemaal in. Patchwork is een geestige manier om deze speeltenten te maken. Ontwerp een grote deken die als dak kan dienen voor logeerpartijtjes.

Hoe patchwork stoffen te onderhouden

Er zijn twee geschikte manieren om patchwork te wassen. Ten eerste kun je dit met de hand doen, om het kledingstuk beter te verzorgen. Anders kun je patchwork kledingstukken in de wasmachine bekijken in een speciale zak. Als de stof verbleekt, voeg dan een paar druppels azijn toe; zo blijven de kleuren behouden, en maak je geen vlekken op de rest van het kledingstuk.

Als je werkt met stukken van 100% katoen, kun je die het beste wassen voordat je gaat naaien. Dit is omdat het materiaal de neiging heeft te krimpen bij de eerste wasbeurt. Als je op dit krimpen anticipeert, kom je niet voor verrassingen te staan.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
5 tips om je huis te versieren met miniplantjes

Zijn patchwork en quilten hetzelfde?

Patchwork wordt vaak verward met. quilten. Het verschil is dat het laatste wordt gebruikt voor drielaagse quilts.

De bovenste laag is het patchwork, de middelste komt overeen met de pluizige vulling van de quilt, en de laatste is de voering die het hele handwerk samensmelt. Daarom werkt het werken met restjes stof voor sommige soorten quilts, maar niet alle quilts worden met restjes gemaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.