Pannen schoonmaken: simpele trucs

Pannen schoonmaken is misschien niet het leukste karweitje in de keuken. Maar wel een hele belangrijke. 
Pannen schoonmaken: simpele trucs

Laatste update: 21 februari, 2019

Pannen schoonmaken is een belangrijke taak. Je pannen en koekenpannen zijn immers je beste vrienden in de keuken. Maar regelmatig gebruik kan ervoor zorgen dat ze beetje bij beetje slijten. Voedsel brandt aan en gaat vastzitten waardoor pannen beschadigen. En dit alles beïnvloedt de kwaliteit van je maaltijd.

Het maakt niet uit of ze gemaakt zijn van klei, keramiek, teflon of gietijzer. Want de houdbaarheid van pannen is direct afhankelijk van hoe je met ze omgaat en hoe je voor ze zorgt.

Je moet er ook aan denken dat een pan die erg beschadigd is ervoor kan zorgen dat er bacteriën in je voedsel terecht komen. Daarom is het is belangrijk dat je hierop let als je ze gebruikt.

Het kan echter geen kwaad om een paar trucs te kennen die ervoor kunnen zorgen dat je ze in goede conditie houdt. Het maakt dus niet uit of een beetje saus aanbrandt of dat er wat rijst aan de pan blijft plakken.

Met goede reiniging en verzorging kun je je pannen er als nieuw uit laten zien. We zullen het je hierna uitleggen.

Pannen schoonmaken; zo goed als nieuw met zout en aardappel

Dit zal je verrassen, maar om een aangebrande pan schoon te maken, heb je alleen maar zout en een aardappel nodig. 

We hebben het al eerder gehad over de vele manieren waarop je zout als huishoudmiddel kunt gebruiken. Het is een geweldig product. Behalve dat het niet duur is, kan het ook het vuil en vocht verwijderen. En tegelijkertijd desinfecteert en vernieuwt het diverse oppervlakken.

Als het gaat om aardappel als reinigingsmiddel… dit is geen toeval.

Aardappel in combinatie met zout wordt een geweldig schoonmaak middel, dat het oppervlak van het keukengerei vernieuwt. Vet laat hierdoor meteen los en alles wordt schoon.

Let goed op wat je moet doen.

Pan Schoonmaken met Aardappel

Wat heb je nodig?

Hoe doe je het?

 • Eerst pak je een aardappel die er niet zo goed meer uitziet uit je voorraadkast en snijd je hem doormidden.
 • Veeg de pan schoon, zodat er geen losse resten meer in zitten, en doe het zout erin.
 • Schrob nu met de aardappel de pan schoon, met een cirkelvormig gebaar.
 • Spoel de pan goed af en laat hem drogen.
 • Wrijf dan de olijfolie met een stuk keukenpapier over de binnenkant van de pan om hem mooi te houden totdat je hem weer gebruikt. Dit werkt altijd!

Hoe kun je gietijzeren pannen schoonmaken?

Kookdeskundigen vertellen ons dat hoe vaker je een gietijzeren pan gebruikt, hoe beter het eten wordt. Continu gebruik zorgt er echter ook voor dat de pan vies wordt. Je kunt dit niet gewoon met water en schoonmaakmiddel schoonmaken.

Het vocht dat achterblijft op de pan na het conventionele wassen zorgt ervoor dat je eten niet meer hetzelfde smaakt.

Nu zullen we een goede truc met je delen om je kostbare gietijzeren koekenpan, die je gebruikt om je favoriete gerechten mee te maken, schoon te krijgen.

pannen schoonmaken met aluminiumfolie en zout

Wat heb je nodig?

Gietijzeren pannen schoonmaken; de procedure

 • De procedure is hetzelfde als bij de vorige methode met de aardappel. Alleen nu gebruik je de folie om het oppervlak krachtiger schoon te kunnen schrobben, zonder dat je het beschadigt.
 • Schrob het oppervlak met de folie en zout een paar minuten totdat het volledig bedekt is. Daarna spoel je de pan af met water om al het zout te verwijderen.

Het resultaat is geweldig.

Pannen schoonmaken met azijn en zuiveringszout

Dit is een oude klassieker. Zoals je weet: als het gaat om huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn zowel azijn als zuiveringszout essentiële elementen. 

Ze kunnen ontsmetten, vet elimineren, vuil verwijderen en zuiveringszout helpt zelfs vocht te absorberen.

Let op hoe je deze eenvoudige truc uit kunt voeren.

pannen schoonmaken met zuiveringszout

Wat heb je nodig?

Hoe doe je het?

 • Het eerste dat je doet, is het water verwarmen. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de pan.
 • Als het water heet is, giet je het in de pan en voeg je de azijn toe. Laat dit vijf minuten staan.
 • Daarna voeg je het zuiveringszout toe en gebruik je een borstel om het vet weg te vegen.
 • Als je klaar bent, gooi je het vieze water weg en was je de pan normaal, met water en afwasmiddel.

Je zult zien dat hij perfect schoon wordt!

Vergeet niet dat als je pannen en koekenpannen erg aangebrand of beschadigd zijn, het het beste is om ze weg te doen en nieuwe pannen te kopen.  Anders loop je het risico dat er gifstoffen en andere gevaarlijke stoffen in het voedsel dat je kookt terechtkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Miyamoto, M., Ueyama, S., Hinomoto, N., Saitoh, T., Maekawa, S., & Hirotsuji, J. (2007). Degreasing of solid surfaces by microbubble cleaning. Japanese Journal of Applied Physics, Part 1: Regular Papers and Short Notes and Review Papers. https://doi.org/10.1143/JJAP.46.1236
 • Yildirim, A., Budunoglu, H., Daglar, B., Deniz, H., & Bayindir, M. (2011). One-pot preparation of fluorinated mesoporous silica nanoparticles for liquid marble formation and superhydrophobic surfaces. ACS Applied Materials and Interfaces. https://doi.org/10.1021/am200359e
 • Anding, A. L., & Baehrecke, E. H. (2017). Cleaning House: Selective Autophagy of Organelles. Developmental Cell. https://doi.org/10.1016/j.devcel.2017.02.016
 • Folbre, N. (1986). Cleaning house. New perspectives on Households and Economic Development. Journal of Development Economics. https://doi.org/10.1016/0304-3878(86)90051-9
 • Lee, S., & Elimelech, M. (2007). Salt cleaning of organic-fouled reverse osmosis membranes. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.11.043

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.