Oorzaken, symptomen en behandeling van septische artritis

Septische artritis kan pijn in de gewrichten, koorts en rillingen veroorzaken. Vandaag vertellen we je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van deze aandoening.
Oorzaken, symptomen en behandeling van septische artritis

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we het over de oorzaken, symptomen en behandeling van septische artritis hebben. Septische artritis is een speciaal type artritis dat ook als infectieuze artritis bekend staat. Het bestaat uit de ontsteking van een gewricht als gevolg van een infectie. Deze infectie kan bacterieel, viraal of een schimmel zijn.

Infecties kunnen zowel directe als indirecte wijze artritis veroorzaken. Wanneer het direct optreedt, dan wordt het infectieuze agens in het gewricht aangetroffen.

In de meeste gevallen begint de infectie echter ergens anders in het lichaam en reist het vervolgens via de bloedbaan naar het gewricht. Septische artritis kan ernstige gevolgen in het gewricht hebben. Ontdek in het onderstaande artikel meer over dit type artritis.

Oorzaken van septische artritis

Uitvergroting van bacteriën

Septische artritis treedt op wanneer pathogene organismen toegang tot een gewricht krijgen. Zoals we hierboven vermeldden, ontstaat de infectie in de meeste gevallen ergens anders in het lichaam en reist het via het bloed naar het gewricht.

Infecties kunnen echter ook direct in de gewrichten ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een wond of blessure. Hieronder vind je een reeks situaties die het risico van iemand om dit type artritis te ervaren, vergroten:

  • Een bacteriële infectie in een ander deel van het lichaam.
  • Bacteriëmie (Engelse link) of de aanwezigheid van bacteriën in het bloed.
  • Operatie aan het gewricht, zoals het implanteren van een prothese.
  • Chronische ziekten zoals diabetes of reumatoïde artritis. Dezelfde medicijnen die voor deze ziekten worden gebruikt, kunnen het immuunsysteem remmen. Hierdoor zijn deze patiënten vatbaarder voor infecties.
  • Het misbruik van intraveneuze medicijnen.
  • Artroscopie.
  • Trauma.
  • Huidaandoeningen. Psoriasis en eczeem verhogen bijvoorbeeld iemands risico om septische artritis te ontwikkelen.

Het is belangrijk om erop te wijzen dat de meeste gevallen van septische artritis door bacteriën worden veroorzaakt, vooral door stafylokokken en streptokokken. Hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen, komt het het meest voor bij zuigelingen. Het treft bovendien vooral de heup of knie.

Misschien ook interessant om te lezen:
Knieartrose: probeer deze drie oefeningen

Symptomen

De symptomen van septische artritis variëren afhankelijk van het type infectie. Bacteriële infecties (Engelse link) hebben de neiging om slechts één gewricht te treffen, meestal de knie of heup.

In deze gevallen is elke beweging van het aangetaste gewricht erg pijnlijk. Deze pijn, evenals andere symptomen, waaronder koorts en koude rillingen, hebben de neiging om zich snel te ontwikkelen.

Bij een virale infectie treden de symptomen langzamer op. Virale infecties veroorzaken gegeneraliseerde gewrichtspijn, in plaats van in slechts één gewricht pijn te veroorzaken. Ten slotte komen schimmelinfecties veel minder vaak voor en kunnen ze de volgende symptomen omvatten:

  • Bij baby’s zal het verplaatsen van het gewricht huilen veroorzaken.
  • De infectie kan bij baby’s ook koorts en prikkelbaarheid veroorzaken.
  • Intense gewrichtspijn.
  • Roodheid en ontsteking.
  • Lichte koorts.
  • Pseudoparalyse.
  • Rillen.

Diagnose

Buisjes met bloed

Om septische artritis te diagnosticeren, is het voor artsen belangrijk om een goede klinische geschiedenis te hebben. Ze moeten bovendien ook een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Specifieke symptomen kunnen medische professionals bij het oriënteren van een diagnose helpen. Als gonorroe bijvoorbeeld de oorzaak van de infectie is, dan ervaren patiënten vaak ook genitale afscheiding. Artsen zullen bovendien moeten weten of patiënten pas geleden een andere infectie hebben gehad.

Artsen zullen eerst een bloedonderzoek uitvoeren. Ze kunnen ook vloeistofmonsters uit de gewrichten nemen om deze onder een microscoop te analyseren en een bacteriecultuur uit te voeren. Op deze manier kunnen ze bepalen of er al dan niet een infectie bestaat en of de aard van de infectie bacterieel is.

Artsen kunnen ook een röntgenfoto van het aangetaste gewricht maken. Röntgenfoto’s en andere diagnostische beeldvormingshulpmiddelen kunnen helpen om de schade te evalueren.

De behandeling van septische artritis

Voor de behandeling van septische artritis, is meestal drainage van het gewricht nodig. Artsen zullen bovendien in het geval van een bacteriële infectie ook antibiotica voorschrijven.

Om het juiste antibioticum te kiezen, is het belangrijk om precies te weten welke bacterie de infectie veroorzaakt. Artsen kunnen vervolgens orale antibiotica voorschrijven of deze intraveneus toedienen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en klinische geschiedenis van de patiënt. Als het om een virale infectie gaat, geven artsen meestal geen specifieke behandelingen.

Patiënten moeten bovendien rusten om verlichting te krijgen van de pijn die door septische artritis veroorzaakt wordt. Tegelijkertijd kunnen koude kompressen extra verlichting bieden. Artsen kunnen ook ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen voorschrijven.

Het draineren van het gewricht

Om het gewricht te draineren, steekt de specialist een naald in de synoviale ruimte. Hij of zij kan dit via een artroscopie doen of door middel van open chirurgie. Als de heup het aangetaste gewricht is, dan is het moeilijker om de procedure met een naald uit te voeren. Artsen zullen daarom meestal hun toevlucht tot chirurgische ingrepen nemen.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat septische artritis het vaakst bij baby’s en mensen met een onderdrukt immuunsysteem voorkomt. Het is daarom van fundamenteel belang om meer alert te zijn op deze aandoening. Bij pijn of zwelling van een gewricht dien je een arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.