De meestgestelde vragen over artritis

Artritis is gerelateerd aan lichamelijke fitness niveaus, levensstijl, beroep, en genetica. Er zijn verschillende soorten en vormen waarin het voorkomt, zowel bij mannen als bij vrouwen. Vandaag beantwoorden we de meestvoorkomende vragen over artritis.
De meestgestelde vragen over artritis

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet je wat artritis is en wat het veroorzaakt? Maak je geen zorgen als je dat niet weet, want het is heel gebruikelijk om vragen te hebben over artritis. In dit artikel geven we de antwoorden op de meestgestelde vragen over artritis.

Hoewel veel mensen dit niet weten, verwijst de term artritis naar een ontsteking van de gewrichten. Ook al is reumatoïde artritis de meestvoorkomende, het is niet synoniem met artritis zelf. We kunnen de twee termen ook niet door elkaar gebruiken. Dit is gewoon een van de dingen die mensen de neiging om te verwarren over artritis.

Dit is omdat er eigenlijk veel verschillende soorten artritis zijn. Deskundigen vermoeden zelfs dat er bijna 100 soorten zijn! Bovendien worden veel ziekten geassocieerd met deze ontsteking van de verbindingen, die ook pijn en stijfheid.

Omdat artritis zo’n diverse en multifactoriële stoornis is, is het moeilijk om te weten hoeveel mensen deze aandoening beïnvloedt precies. Statistieken bevestigen echter dat een op de zes mensen lijden aan deze aandoening. Daarom zullen we proberen om de meestgestelde vragen over artritis te beantwoorden in dit artikel.

Een oudere vrouw grijpt naar haar knie

Meestgestelde vragen over artritis: wie krijgt het?

De waarheid is dat artritis invloed heeft op mensen van elke leeftijd. Zoals we al gezegd hebben, verwijst de term artritis simpelweg naar een ontsteking van de gewrichten. Elk van zijn variëteiten heeft zijn eigen reeks van kenmerken en treft bepaalde mensen vaker.

Toch lijkt het erop dat bepaalde factoren (Engelse link), zoals genetica, milieu en algemene levensstijl gerelateerd zijn aan het uiterlijk. Zo hebben bijna alle types een grotere incidentie naarmate de leeftijd toeneemt.

Lifestyle en hoe fit je lichamelijk bent hebben een belangrijke invloed. Zwaarlijvig zijn of gewoon overgewicht kan leiden tot een overbelasting op de lagere gewrichten van het lichaam, zoals de knieën. Daarom kan gewicht een aanleiding zijn tot artritis.

Dit betekent echter niet dat atleten er volledig van zijn vrijgesteld. Soms komt het tegenovergestelde voor. Professionele atleten (Engelse link) zijn ook vatbaar voor lijden aan artritis gezien de slijtage die optreedt in hun gewrichten.

Ook het geslacht zou een bepalende factor kunnen zijn of iemand artritis krijgt of niet. Bijna 60% van de mensen die lijden aan artritis zijn vrouwen. Sommige soorten, zoals jicht, komen echter vaker voor bij mannen.

Meestgestelde vragen over artritis: wat zijn de bekende oorzaken?

Bepaalde soorten artritis hebben een oorzaak die kan worden vastgesteld. We weten bijvoorbeeld dat bepaalde infecties deze aandoening kunnen ontwikkelen. Sommige van deze infecties zijn tuberculose, gonorroe, en de ziekte van Lyme.

Hetzelfde gebeurt met jicht, die het gevolg is van een overmaat van urinezuur dat afzettingen in de gewrichten. Tegelijkertijd is het belangrijk op te merken dat de bezetting van een persoon ook kan fungeren als een trigger. Een verblijf in dezelfde positie voor vele uren kan leiden tot artritis door de jaren heen.

Een röntgenfoto van twee voeten

Misschien ook interessant:
Zeven smoothies die artritis tegengaan

Wat zijn enkele van de typische symptomen?

Artritis heeft de neiging om te verschijnen in de vorm van pijn en moeite met het bewegen van de aangetaste gewricht of gewrichten. Soms gaat het ook om stijfheid en zwelling in hetzelfde gebied. Het kan invloed hebben op slechts één gewricht of veel gewrichten op hetzelfde moment. Het kan ook symmetrisch of asymmetrisch zijn.

Elk type heeft zijn deeltjes, en de tijd die de symptomen kunnen duren is variabel. Bijvoorbeeld, reumatoïde artritis is een symmetrisch type van artritis dat invloed heeft op kleine gewrichten, zoals die van de vingers. Jicht, aan de andere kant, is een type van artritis die de neiging om slechts een gewricht te beïnvloeden.

Is het behandelbaar?

Voor de meeste soorten artritis is er geen geneesmiddel. Sommige soorten kunnen echter wel behandeld worden, zoals die gerelateerd aan een infectie, omdat het elimineren van de infectie artritis stopt. Voor die soorten artritis waar geen geneesmiddel voor is, kunnen bepaalde behandelingen helpen om de symptomen te verminderen en te verlichten.

Patiënten kunnen bijvoorbeeld niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID) gebruiken om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Ze zijn bijna altijd de eerste stap in de behandeling. Het is belangrijk om te weten dat elke behandeling kan worden geïndividualiseerd en aangepast aan het type artritis.

Daarom moet je een arts raadplegen als je last hebt van sommige van de symptomen en denkt dat je artritis hebt. Je moet de oorzaak onderzoeken en een therapeutisch plan opstellen dat speciaal voor jou is. Tegelijkertijd kun je hen alle andere vragen stellen die je kunt hebben over deze veelvoorkomende, maar vaak verkeerd begrepen, aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.