De voordelen van een ontstekingsremmend dieet

Een ontstekingsremmend dieet vermijdt bewerkt voedsel en zorgt hiermee voor een groter gevoel van welzijn. In plaats van een tijdelijke aanpassing, kan dit ook een levensstijl worden.
De voordelen van een ontstekingsremmend dieet
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel zullen we je meer vertellen over de voordelen van een ontstekingsremmend dieet. De gezondheid van je lichaam hangt voornamelijk af van wat je eet. Je lichaam krijgt alles wat nodig is om je dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren door de voedingsstoffen in je dieet.

Als je echter voedsel of dranken consumeert die veel vet, suiker of cholesterol bevatten, of als ze weinig vitaminen, mineralen en andere stoffen bevatten die je nodig hebt, dan zal je lichaam een ​​tekort krijgen.

Hierdoor gaan mensen tekenen van vermoeidheid, zwakte en andere symptomen vertonen. Dit zijn tekenen dat je je eetgewoonten moet veranderen. Daarom is het belangrijk om controle te hebben over wat je eet. Waar nodig kun je je dieet aanpassen aan de behoeften van je lichaam.

Wat is een ontstekingsremmend dieet?

vrouw die salade eet

Het ontstekingsremmend dieet is duizenden jaren oud en bestaat uit het consumeren van producten met een lage glycemische index, zoals groenten en fruit. Tegelijkertijd moet je de juiste hoeveelheid eiwitten en omega-3-vetzuren toevoegen.

  • Het is erg belangrijk om extra vierge olijfolie te gebruiken in dit dieet.
  • Het idee is om alleen vers voedsel te eten dat nog niet door een conserveringsproces is gegaan (zoals voedsel uit blik).
  • Een ontstekingsremmend dieet moet ook vrij zijn van verzadigde vetten.
  • Het gebruik van zetmeel en granen moet je zo veel mogelijk vermijden. Probeer in plaats daarvan (het liefst ongekookte) groenten en fruit te combineren met rood vlees en vette vissoorten.

Deze voedingsmiddelen kunnen gekookt, geroosterd of gebakken gegeten worden. Eigenlijk is elke vorm van bereiding die weinig calorieën bevat geschikt.

Vergeet niet om veel water te drinken om schadelijke gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Dit is het beste voor je gezondheid en  het functioneren van je vitale organen.

Een permanent dieet dat kindvriendelijk is

Dit ontstekingsremmend dieet is niet alleen geschikt voor het verliezen van gewicht. In tegenstelling tot andere algemene diëten, kan dit dieet echt een permanent onderdeel worden en is het ook geweldig voor kinderen.

Hoewel kinderen soms een beetje moeilijk kunnen doen wanneer ze groenten op hun bord krijgen, kun je hun smaak geleidelijk aanpassen. Op deze manier wennen ze aan natuurlijk voedsel en krijgen ze de eiwitten, vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn om gezond en sterk op te groeien.

De voordelen van een ontstekingsremmend dieet

1. Je eet veel gezonde producten

Fruitsalade

Zoals je kunt zien, is dit type dieet gebaseerd op natuurlijke producten, zoals fruit, groenten en vlees. Daarom biedt dit dieet oneindige voordelen voor de gezondheid.

2. Je zult een betere beheersing van zuurstof hebben

Dit dieet zal je zuurstofcontrole en -stroom verbeteren bij  fysieke activiteiten, zodat je je minder moe voelt. Alleen al door gezondere producten met meer voedingsstoffen te eten, kun je een aantal lichamelijke problemen aanpakken die worden veroorzaakt door een slecht dieet.

Het helpt ook bij het bereiken van je ideale lichaamsgewicht, aangezien je geen verzadigde vetten of suikers verbruikt die progressieve gewichtstoename veroorzaken.

3. Het helpt je lever te reinigen

Man die lever aanraakt

Zoals je hebt gemerkt, is een ontstekingsremmend dieet behoorlijk goed uitvoerbaar om je leven en dat van je familie te verbeteren. Je gezondheid zal hierdoor verbeteren en je zal je vitaler en energieker voelen.

Om dit te bereiken is het dus belangrijk een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen.

  • Je kunt best alcoholische dranken zoals bier, wijn of cider toevoegen, mits dit met mate gebeurt.
  • Als je een goed ontstekingsremmend dieet volgt gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging, dan zul je stress beter kunnen beheersen en ook beter slapen.
  • Het is bijna gegarandeerd. En mocht je lijden aan een vorm van ontsteking, dan zal deze binnen de kortste keren verdwijnen!

Als je deze gezonde gewoonten volgt, zal je lichaam je er dankbaar voor zijn. Je zult:

  • je gezonder voelen
  • afvallen
  • in een betere lichamelijke conditie zijn

Ook ga je je sterker voelen omdat je je lichaam de voedingsstoffen geeft die het echt nodig heeft en omdat je geen lege calorieën eet. Ontdek zelf ook de voordelen van een ontstekingsremmend dieet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.