Oorsuizen verminderen met deze 7 natuurlijke middelen

Lijd jij aan een piep in je oren? Probeer dan eens deze geweldige natuurlijke middelen!
Oorsuizen verminderen met deze 7 natuurlijke middelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tinnitus of oorsuizen is een hinderlijk symptoom dat kan worden veroorzaakt door de ophoping van oorsmeer, infecties of wonden in de oren. Het is een vaag geluid dat in één of beide oren optreedt, en bovendien bijna altijd gepaard gaand met hoofdpijn, gehoorproblemen of concentratieproblemen. Dit kan gedurende een lange periode gebeuren, maar het kan daarnaast ook met tussenpozen optreden, waardoor er minimale problemen ontstaan. Niet vreemd dus dat mensen met dit probleem zoeken naar middelen die oorsuizen verminderen.

Hoewel het geen ernstig probleem is en het normaal is om dit af en toe te ervaren, is het bijna altijd raadzaam om het te behandelen om complicaties te voorkomen. Gelukkig zijn er eveneens 100% natuurlijke oplossingen die helpen om de verlichting te versnellen. Ontdek ze hier!

1. Sesamzaadolie

Sesamzaadolie helpt oorsuizen verminderen

Sesamzaadolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om de irritatie van de oren te kalmeren en zullen zo immers het oorsuizen verminderen.

Door het rechtstreeks toe te passen, worden de gehoorgangen ontgrendeld en wordt overtollig oorsmeer bovendien verwijderd.

Gebruikswijze

  • Verwarm eerst een kleine hoeveelheid sesamzaadolie en breng vervolgens vijf druppels aan in elke gehoorgang.
  • Controleer de temperatuur voordat je deze gebruikt, want deze mag niet te heet zijn.
  • Kantel daarna je hoofd zodanig dat het product het binnenste deel van je oor bereikt en blijf in deze houding gedurende twee of drie minuten zitten.
  • Verwijder vervolgens de resten met een schoon doekje.

2. Appelazijn

De biologische zuren in appelazijn zijn nuttig voor het verlichten van de infecties die gehoorproblemen en oorsuizen veroorzaken.

Deze natuurlijke alkaline werkt aanvallend tegen virussen en bacteriën en helpt bovendien bij het reinigen van oren die door oorsmeer zijn geblokkeerd.

Gebruikswijze

  • Verdun een eetlepel appelazijn in een glas lauw water en drink daarna op een lege maag.
  • Meng het product in gelijke delen met water en breng drie tot vijf druppels in het aangetaste oor aan.

3. Kokosolie helpt oorsuizen verminderen

Kokosolie helpt oorsuizen verminderen

Kokosolie is algemeen bekend om de antimicrobiële en ontstekingsremmende middelen en is een alternatieve remedie voor het verlichten van tinnitus en oorinfecties.

De olie verandert de omgeving van de virussen en bacteriën en voorkomt zo dat ze zich vermenigvuldigen in de gehoorgangen.

Gebruikswijze

  • Verwarm een kleine hoeveelheid biologische kokosolie en breng drie tot vijf druppels aan in het aangetaste oor.
  • Kantel je hoofd zodat ze het binnenste gedeelte bereikt. Verwijder na drie minuten de restanten met een vochtig doekje.

4. Waterstofperoxide

De antimicrobiële eigenschappen van waterstofperoxide kunnen helpen oorsuizen in de oren te behandelen wanneer het wordt veroorzaakt door een infectie of overmatige productie van oorsmeer.

De componenten kalmeren de irritatie van het aangetaste oor en herstellen de bloedsomloop in het gebied om verlichting te bevorderen.

Gebruikswijze

  • Breng drie of vier druppels in het aangetaste oor aan en laat vervolgens vijf minuten inwerken.
  • Herhaal dit elke zes uur.

5. Oorsuizen verminderen met olijfolie

Olijfolie helpt oorsuizen verminderen

Door de antioxidanten en essentiële vetzuren is deze plantaardige olie een natuurlijke oplossing voor de problemen die de gezondheid van het oor beïnvloeden.

Terwijl je het consumeert, versterkt je het immuunsysteem. Het kalmeert daarnaast ook ontsteking en tinnitus.

Hoe gebruik je het?

  • Verwarm een beetje extra vierge olijfolie. Als de olie warm is (maar niet te heet), breng dan drie druppels aan op het aangedane oor.
  • Laat de olie vervolgens drie minuten zijn werk doen.

6. Ananas

Meerdere porties ananas per dag eten kan de episoden van oorsuizen en oorontstekingen verminderen. Dat komt door het enzym bromelaïne, dat de bloedcirculatie immers verbetert om de ontsteking te bestrijden en bovendien aanvallen van virussen en bacteriën te voorkomen.

Hoe gebruik je het

  • Eet tot drie porties ananas per dag wanneer deze symptomen je irriteren.

7. Grapefruit

grapefruit

Grapefruit is caloriearm en rijk aan antioxidanten en natuurlijke vezels en is een ander voedingssupplement dat het herstel van problemen met de oren kan versnellen.

Het natuurlijke sap is ontstekingsremmend en helpt eveneens de doorbloeding te verbeteren om infecties en kwalen onder controle te houden.

Hoe gebruik je het?

  • Drink twee of drie glazen grapefruitsap als je last hebt van oorsuizen.

Als dit symptoom je hindert, probeer dan een van deze oplossingen en profiteer van hun eigenschappen. Als het echter aanhoudt, moet je een arts raadplegen om erachter te komen of het te wijten is aan een letsel of een ernstigere infectie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Peña M. A. (2008) “Bases fisiopatológicas del tratamiento del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditivo eferente”, Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2008; 68: 49-58
  • Tunkel, D. E., Bauer, C. A., Sun, G. H., Rosenfeld, R. M., Chandrasekhar, S. S., Cunningham, E. R., … Whamond, E. J. (2014). Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599814545325
  • Enrico, P., Sirca, D., & Mereu, M. (2007). Antioxidants, minerals, vitamins, and herbal remedies in tinnitus therapy. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0079-6123(07)66029-4
  • Curet, C., & Roitman, D. (2016). Tinnitus–evaluación y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862.
  • De Luis, D. A., & Aller, R. (2008, May). Ajo y riesgo cardiovascular. In Anales de medicina interna (Vol. 25, No. 5, pp. 237-240).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.