Wat zeggen je oren over jou?

Je oren vertellen niet alleen wie je bent. Ze helpen ook om sommige kwalen te verlichten. Het enige wat je hoeft te doen, is bepalen waar de kwaal zich bevindt. Je moet uiteraard ook weten welke deel van het lichaam verbonden is met welk deel van het oor. Zo kan je de kwaal aanpakken.
Wat zeggen je oren over jou?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De verschillende lichaamsdelen kunnen ons veel meer informatie geven over ons lichaam dan we denken. Dat geldt ook voor onze oren.

Ontdek in dit artikel wat de oren ons kunnen vertellen. Wees klaar voor een verrassing!

Op basis van de oren kan men jou identificeren

Vrouw met oorpiercings

Het zijn dus niet alleen je vingerafdrukken die gebruikt worden om je te identificeren. Men kan ook je oren gebruiken.

Dat komt omdat dit lichaamsdeel nagenoeg niet verandert. Vanaf je geboorte tot je oud bent, blijven ze hetzelfde. Het enige wat verandert, is dat ze groeien. Dat is de reden dat ze een nuttig hulpmiddel kunnen zijn om je te identificeren.

Via de oren kan je weten welk type genen je hebt

De oren helpen je om te ontdekken of je genen recessief of dominant zijn.

Zitten je oorlelletjes vast, dan betekent dit dat je genen recessief zijn. Het tegendeel is dus waar wanneer de oorlelletjes los zijn. Dan heb je dominante genen. Kijk nu dus eens naar jouw oren en ontdek welke genen jij hebt.

Aan de oren kan je zien of je lijdt aan coronaire ziekten

Oor

Meerdere onderzoeken bevestigen dit. Wanneer er een plooi zit in het oorlelletje, dan heeft die persoon veel kans om een ziekte van de kransslagaders te ontwikkelen.

Zien jouw oorlelletjes er zo uit, dan is het een goed idee om een arts te raadplegen. Laat een algemeen onderzoek doen om uit te sluiten dat je aan die aandoening lijdt.

Bleke oren? Dan heb je misschien een vitaminetekort

Als je oren erg bleek zijn, dan kan dit wijzen op een tekort aan basisvoedingsstoffen. Het is dus belangrijk dat je voldoende aandacht hebt voor dit aspect van je oren, want het kan gevolgen hebben voor de gezondheid.

In het algemeen is het zo dat als ze bleek zijn, dit kan betekenen dat het mogelijk is dat je een tekort hebt aan vitaminen en calcium.

Rode oren kunnen wijzen op nierproblemen

Rode oren

Zijn je oren rood, dan kan dit een aanwijzing zijn dat je nierproblemen hebt. Controleer jezelf dus regelmatig en houd je lichaam in het oog. Let op mogelijke andere signalen.

Aarzel niet om naar een arts te gaan als je meer tekenen opmerkt die in de richting van deze diagnose wijzen.

Fel rode oren

Is de kleur van je oren altijd fel rood, wees dan op je hoede, want dit kan een teken zijn van een hersenaandoening.

Meer specifiek kan het een voorteken zijn van een dreigend geheugenverlies, voortdurende hoofdpijn en hersenproblemen. Zijn je oren bovendien ontstoken, dan kan het zijn dat je een chronische aandoening hebt. Raadpleeg in dit geval zeker een arts.

Reflexologie

Reflexologie is een vorm van therapie. Je werkt met de zenuwuiteinden die verbonden zijn met elk gebied van het lichaam.

Bij reflexologie van de oren brengt men deze punten in verband met de vorm van een baby in foetushouding. Dit betekent dat je op die punten moet drukken die overeenkomen met de punten op het lichaam van een baby.

Door op de punten van deze zenuwuiteinden te drukken, kan je verschillende gezondheidsproblemen oplossen, zowel lichamelijk als emotioneel.

Deze therapie heeft vele drukpunten. Je kan leren hoe je die punten kunt masseren om bepaalde problemen aan te pakken, zoals hoofdpijn.

De zones van het oor zijn het meest gevoelig voor zintuiglijke stimulatie zoals:

 • Warmte
 • Licht
 • Geluid
 • Elektromagnetische gewaarwordingen
 • Druk

Door die punten te stimuleren, zal je dus reacties veroorzaken in andere organen van het lichaam. Dit hangt af van het punt waarop je aan het werken bent.

Oormassage

Oormassage

Stimulatie van de oren of een micromassage kan op drie verschillende manieren uitgevoerd worden: Je kan druk uitoefenen met:

 • De volledige vinger
 • De vingertop
 • Met de top van de nagel
 • Met de gom van een potlood
 • Lucifers
 • Kleine balletjes

Het is belangrijk dat je weet hoe je die druk moet toepassen. Zorg er dan ook voor dat je de druk op een zone geleidelijk verhoogt. Op dit manier zal het na verloop van tijd en terwijl de behandeling vordert, doeltreffender zijn.

 • Je kan bijvoorbeeld druk uitoefenen op die zone die overeenkomt met de milt. Dat zal de vertering vergemakkelijken.
 • Als je op het punt drukt dat in verband staat met de longen, dan stimuleer je de bloedsomloop en krijg je meer energie. Dit punt wordt ook gebruikt om ademhalingsproblemen te verlichten, zoals astma en oedeem. Dit wordt veroorzaakt door aandoeningen van de bloedsomloop.
 • Door het punt te stimuleren dat verbonden is met de dunne darm, kan je diarree, slechte gastro-intestinale absorptie, uitzetting van de buik en andere ongemakken behandelen.

Je ziet dus dat je oren niet alleen informatie geven over jou. Ze helpen ook om bepaalde kwalen te verlichten. Het enige wat je moet doen, is bepalen over welke kwaal het gaat en weten met welk lichaamsdeel elk deel van het oor correspondeert. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.