Herken deze 7 signalen die wijzen op nierproblemen

Schenk aandacht aan je lichaam. Dan zal je zien dat je lichaam je signalen geeft. Dit is de sleutel om een afwijking te ontdekken. Op die manier stelt je lichaam je in staat om op tijd de nodige stappen te zetten en een behandeling op te starten.
Herken deze 7 signalen die wijzen op nierproblemen
Grecia Morillo

Geschreven en geverifieerd door de dokter Grecia Morillo.

Laatste update: 25 september, 2022

Er zijn een aantal signalen die wijzen op nierproblemen. Ze waarschuwen ons dat iets in ons lichaam niet goed werkt. Wanneer je twijfels hebt dan kan je het best op zoek gaan naar informatie. Raadpleeg een arts zodat je op tijd de oorsprong van het probleem kan ontdekken.

Vergeet niet dat het de taak van de nieren is om alle afvalstoffen uit het lichaam te filteren. Zodra dit allemaal gefilterd is wordt het afgevoerd via de urine. Dan verlaat het je lichaam. De urine is hoofdzakelijk samengesteld uit gifstoffen en water.

De volgende kwaal is één van de nierproblemen die het meest voorkomen. Het treedt op wanneer de nieren er niet in slagen om het bloed te filteren. Dit komt omdat er onvoldoende vloeistof aanwezig is en dan specifiek te weinig water. Wanneer je onvoldoende water drinkt dan blijven de afval en de gifstoffen in het lichaam. Het gevolg is dat ureum en creatinine zich opstapelen in het lichaam. Dit leidt tot een toestand van achteruitgang.

Kan je nierfalen van bij het begin vaststellen?

Vrouw met last van haar nieren

In sommige gevallen zijn er verschillende signalen die je waarschuwen dat er problemen beginnen op te treden. Je moet aan elk signaal aandacht schenken. We raden dit aan zodat je niet toe laat dat de aandoening zich verder ontwikkelt. Want bij verdere ontwikkeling kan het probleem een fataal stadium bereiken.

Let er vooral op of je één van de volgende ziekten hebt:

Desondanks gebeurt het toch erg vaak dat men het moeilijk heeft om bij nierfalen een onmiddellijke diagnose te stellen. Dit komt omdat het, zoals vele wetenschappers opmerken, één van de sluipende ziekten is.

We raden je ook dit artikel aan: 7 waarschuwingstekenen van nieraandoeningen

Signalen die ons kunnen waarschuwen voor nierproblemen

Verandering in de plaspatronen

Eén van de erg belangrijke signalen van nierfalen zijn de veranderingen die je bij het plassen merkt. We hebben het hier niet specifiek over de uiterlijke kenmerken. Het gaat eerder over het aantal keren dat iemand plast en de hoeveelheid urine.

Wanneer er sprake is van nierproblemen dan zal de hoeveelheid urine in de beginstadia vaak stijgen. Later daalt de hoeveelheid dan. Dit symptoom treedt op terwijl men vaker het gevoel heeft te moeten plassen.

Vochtophoping

Vochtophoping is één van de onmiskenbare signalen die wijzen op nierproblemen. Gezwollen benen zijn hiervan het bewijs. Dit symptoom treedt op zonder dat iemand enige lichamelijke beweging uitgevoerd heeft.

In verder gevorderde gevallen zien we ook een lichte zwelling in de enkels, de handen en zelfs in het gezicht. Het resultaat is dat mensen hun toevlucht moeten nemen tot remedies die de vochtophoping bestrijden, zelfs al is het slechts tijdelijk.

Ook dit is een boeiend artikel: Symptomen van nieraandoeningen

Let op elk signaal dat wijst op nierproblemen

Extreme vermoeidheid

Voortdurende vermoeidheid en je afgemat voelen is een teken dat iets in het lichaam niet goed verloopt. Dit kan een signaal zijn van nierproblemen.

Vochtophoping en een gebrekkige filtering van gifstoffen en afvalproducten kunnen bij mensen met nierproblemen vermoeidheid veroorzaken.

Het is vooral belangrijk dat je een arts raadpleegt. Want die deskundige kan onderzoeken wat in jouw geval de medische oorzaken van je chronische vermoeidheid zijn. Op die manier zal je met zekerheid weten of je nierfalen hebt of dat er een andere oorzaak is.

Bloedarmoede, één van de signalen die wijzen op nierproblemen

Anemie

Bloedarmoede is weer een ander signaal van mogelijke nierproblemen. Maar bloedarmoede betekent niet noodzakelijk dat er een nieraandoening bestaat. Laat je onderzoeken door een specialist. Die zal je informeren of de bloedarmoede al of niet te wijten is aan een nierprobleem.

Algemene jeuk

Algemene jeuk of een jeukende huid is met zekerheid één van de signalen die wijzen op nierproblemen. Want deze jeukende huid kan een gevolg zijn van het feit dat de nieren slecht werken. De gifstoffen bouwen zich dan op en brengen de gezondheid in gevaar. Als je last van jeuk hebt, let dan op. Maak een afspraak bij een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.