Ontrouw te boven komen met deze 4 adviezen

Wanneer je geconfronteerd wordt met ontrouw, is het vooral belangrijk dat je goed nadenkt. Wat verwacht je nog van de relatie met je partner? Denk je dat je echt in staat bent om deze periode te boven te komen? Als je dat niet kan, is het beter om de relatie te verbreken.
Ontrouw te boven komen met deze 4 adviezen
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 20 november, 2022

Ontrouw is een van de meest ingewikkelde situaties die een koppel kan doormaken, want het is een gebeurtenis waarbij het vertrouwen dat je in je partner had, verbroken is.

Vele mensen zijn ontrouw van nature. Anderen zijn niet in staat zijn om eerlijk te zijn tegen hun partner en te zeggen dat ze graag een open relatie willen. Wat ook de reden is, de persoon die afziet, is diegene die trouw is gebleven. Die persoon is nu ontgoocheld.

De pijn die je ervaart, is zwaar. Maar er is een groter probleem. Hoe ga je nu om met deze ontrouw? Wat is de beste manier om deze pijnlijke situatie te boven te komen? Wat je vooral niet moet doet, is blijven peuteren in de wond.

We raden aan dit artikel te lezen:
De sleutel tot een gezonde romantische relatie

Ontrouw te boven komen met deze 4 adviezen

1. Pijn die nooit ophoudt

Ontrouw

Wanneer er sprake is van ontrouw bij een koppel, dan is het belangrijk om erover te praten. Het is echt een vereiste dat de ontrouwe partner vanaf nu volledig en op elk moment eerlijk is. De waarheid was afwezig. Nu is het dus essentieel dat ze beide niet meer liegen.

Je hebt pijn en je wil antwoorden op je vragen, maar het kan best gebeuren dat de antwoorden die je krijgt je niet zullen helpen. Doe alleen niet wat veel mensen doen: de pijn verbergen en negeren. Het gezegde “ogen die niet zien, harten die niet voelen”  staat enorm ver van de waarheid.

Er valt niets te veinzen en niets te ontkennen. Je kan dus niet blijven doen alsof er niets gebeurd is.

Op een dag zal de pijn opnieuw te voorschijn komen. Vaak gebeurt dit wanneer je het het minst verwacht. Ook al heb je die pijn heel diep begraven.

Het enige wat je dus doet, is uitstellen wat onvermijdelijk is. Nu is het moment om beslissingen te nemen, ook al doet het pijn.

2. Wees eerlijk over je relatie

Driehoeksverhouding

Sommige koppels slagen erin om de relatie te herstellen na ontrouw, maar koppels zijn nu eenmaal verschillend. Wanneer je partner de bestaande vertrouwensband geschonden heeft, stel jezelf dan enkele vragen:

  • Ben je in staat om zoiets te vergeven?
  • Zal het je lukken om naast die persoon te blijven slapen?

Wees eerlijk tegen jezelf. Vele mensen zullen bevestigend antwoorden op deze vragen, maar in het dagelijkse leven blijven ze hun partner aanvallen en uitschelden.

Misschien kan een tijdelijke scheiding je helpen om een aantal ideeën te verhelderen. Het zal je ook helpen om de hele situatie in een beter perspectief te zien. Als de ontrouw slechts een onenightstand was, zal het misschien niet zoveel uitmaken.

Maar als er sprake was van een affaire, dan zullen er andere maatregelen moeten worden genomen.

Een mogelijke aanpak is relatietherapie, maar dit is alleen een optie als er geen sprake is van haat of van verwijten tussen jullie. Relatietherapie moet je met liefde en met de wens van verzoening opstarten.

3. Er is een leven na je partner

Liefdesverdriet

Ontrouw kan je van binnen compleet breken. Je gelooft dat je deze enorme ontgoocheling nooit te boven zal komen, maar weet je wat? Je vergist je.

Deze situatie is slechts een nieuwe fase. Een harde fase, dat is waar, maar het is een situatie waaruit je sterker kan uitkomen als je de confrontatie op de juiste manier aangaat.

Liefde zal het belangrijkste motief zijn. Het zal je leiden en de wilskracht geven om deze situatie op te lossen en weer samen te zijn.

Misschien heb je het gevoel dat er geen oplossing bestaat. Of je wilt niet eens een oplossing vinden. Weet echter dat er licht is aan het einde van de tunnel. Het leven eindigt niet bij deze partner.

Er zijn nog veel levenswegen te bewandelen. Je moet nog veel mensen leren kennen en veel ervaringen opdoen.

4. Betaal nooit met gelijke munt terug

Man laat huilende vrouw achter

Sommige mensen denken dat ze zich beter zullen voelen als ze hun partner op dezelfde manier laten lijden zoals zij zelf hebben ervaren. Ze proberen om de ander dezelfde schade toe te brengen.

Misschien denk je dat je makkelijker je partner kan vergeven door zelf ontrouw te zijn. Je wil immers dat hij of zij weet hoe jij je voelde. Misschien zal je direct na het beëindigen van de relatie met iemand anders afspreken.

Het enige wat je hiermee wil bereiken, is je partner jaloers maken of het gevoel geven dat je eigenlijk nooit om hem of haar hebt gegeven.

Besef je eigenlijk wel wat je doet door op die manier te handelen? Je zal je hierdoor niet beter voelen. Bovendien heeft het misschien geen enkel effect op de persoon die ooit je partner was.

Het enige wat je bereikt met dit gedrag, is dat je je zelf nog ongelukkiger zal voelen. Bovendien zal de pijn die je al voelde, nog erger worden.

Huil, praat, ga uit met je vrienden, leun op alle mensen die je graag zien en gooi er alles uit. Maar doe geen dingen waar je later spijt van krijgt.

Alle ontrouw kan je te boven komen. In het begin zal het uiteraard intense pijn veroorzaken, maar blijf niet hangen in de pijn. Kijk vooruit en probeer gelukkig te zijn.

Ontrouw is een ervaring waaruit je kan leren. Wat ook de uitkomst is voor jou en je partner, bewaar het wederzijdse respect. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.