Onthoud: jij bent niemand kwijtgeraakt, zij zijn jou kwijtgeraakt

Verliezen en breuken zijn een droevige werkelijkheid in het leven. Leer met het verdriet om te gaat en vergeet niet: raak jezelf niet kwijt, alleen maar omdat je iemand anders kwijt bent geraakt.
Onthoud: jij bent niemand kwijtgeraakt, zij zijn jou kwijtgeraakt

Laatste update: 21 januari, 2019

Leer je kijk op de dingen te veranderen en realiseer je dat hetgeen je na je breuk verloren bent iemand was die niet wist wat hij had en jou dus is kwijtgeraakt.

Je bent in je leven ongetwijfeld wel iemand kwijtgeraakt die heel veel voor je betekende: een geliefde, een vriend, een familielid…

In dit artikel hebben we het natuurlijk over emotionele verliezen, niet lichamelijke. We hebben het over die scheidingen en breuken die ons leven op de een of andere manier helemaal overhoop halen. Relaties die ons verwond en vol vragen achterlaten.

De voornaamste reden waarom het zo moeilijk is om een relatie te beëindigen, wat voor relatie dan ook, is dat het nooit makkelijk is om op een positieve manier met dit soort situaties om te gaan, op een manier waarop we er persoonlijk door zullen groeien. Na een breuk is het vaak zo dat ons zelfvertrouwen aftakelt.

Vaak geven mensen zichzelf de schuld, waardoor ze een zelfdestructieve spiraal ontwikkelen vol negatieve gedachten en schuld. Ze denken dingen als: ‘Ik had iets op een andere manier moeten doen’, ‘Ik verdien het niet om van gehouden te worden’, ‘Ik was niet goed genoeg voor hem/haar’.

Laten we één ding duidelijk stellen: om de pijn van een emotioneel verlies te kunnen overwinnen, moeten we leren om dit soort negatieve gedachten die door ons hoofd spoken onder controle te houden. Er bestaat geen ergere vijand dan jezelf.

In het geval van emotionele verliezen, zoals een breuk, kunnen we soms zelfs onze eigen beulen worden. Dit heeft echter helemaal geen zin.

Daarom delen we een paar eenvoudige, maar effectieve strategieën om met je emoties om te leren gaan als je iemand bent kwijtgeraakt.

Wat je verloren bent, wat je achter hebt gelaten en hetgeen je ertoe aan zal zetten om vooruit te blijven gaan

Mensen zijn veel kwetsbaarder dan we denken. In ons dagelijkse leven lukt het ons om een soort toneelstukje op te voeren waarin het lijkt of we alles helemaal goed voor elkaar hebben, waardoor we zelf gaan denken dat we alles aankunnen, dat niets ons kan raken.

In sommige periodes gaan we hier zelfs steevast in geloven, omdat we er van genieten om hechte banden te hebben met de mensen van wie we houden. Hechte vriendschappen, goede familierelaties een gelukkige liefdesrelatie kunnen ons allemaal vleugels, kracht en optimisme geven.

Doorgaans is er echter maar één zwakke schakel voor nodig om ervoor te zorgen dat alles uit elkaar valt.

Plotseling raken we zo overweldigd door negatieve emoties dat we volledig dichtklappen. We weten ons helemaal geen raad meer, we weten niet wat we moeten doen, denken of hoe we moeten reageren.

Ons hele existentiële fundament lijkt onder onze voeten afgebrokkeld te zijn. We blijven alsmaar denken aan ons verlies, aan de breuk of aan de persoon die ons verlaten heeft... en we weten niet waarom.

Smeek niet om liefde

Haren voor Gezicht

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat alle negatieve emoties, of het nu gaat om woede, wanhoop, verdriet of angst, een nut hebben in onze hersenen. Deze emoties zorgen ervoor dat we de realiteit zien voor wat het is, zodat we op het ‘gevaar’ kunnen reageren.

 • Negatieve gevoelens zijn instinctief. Ze zorgen ervoor dat we ergens voor uitkijken: er moet een reactie plaatsvinden.
 • Als het duidelijk is dat de persoon die we verloren zijn niet meer van ons houdt, dan is niets destructiever dan te blijven smeken om een tweede kans.
 • Een breuk doet pijn. Het is echter noodzakelijk om verdriet te voelen, om het uit te schreeuwen en om tijd door te brengen met je eigen gedachten.
 • Op een gegeven moment zullen we in staat zijn om hetgeen gebeurd is te accepteren en om langzaamaan weer vooruit te gaan.

Bezig blijven met het verleden en met wat had kunnen zijn, zorgt er alleen maar voor dat onze wanhoop chronisch wordt.

Misschien ook interessant:
Vergeef en laat het verleden los

Zij zijn jou kwijtgeraakt, niet andersom

Jij bent niemand kwijtgeraakt, zij zijn jou kwijtgeraakt. De situatie op deze manier bekijken, betekent helemaal niet dat je egocentrisch bent. Het betekent juist dat je over veel emotionele kracht beschikt. Onthoud:

 • Als iemand niet aansloot op jouw wensen en dromen. Hij niet kon zien hoeveel jij waard was. Hij jouw liefde, jouw genegenheid, jouw vriendelijkheid niet kon evenaren, dan heeft deze persoon iets verloren en niet jij.
 • Je kunt jezelf niet de schuld geven van dit verlies.
 • Verneder jezelf niet en maak jezelf ook niet te veel druk. Denk niet dat jij moet veranderen om in zijn plannen te passen. 
 • Zorg ervoor dat je nooit je eigen identiteit kwijtraakt of hetgeen jou juist geweldig maakt. Als iemand het hier niet mee eens is, dan is dat zijn probleem. Wanneer hij jou niet begrijpt, dan is er absoluut geen reden om jezelf te kwellen.

Onderhoud je zelfliefde, verzorg je zelfvertrouwen en haal je eigen mooie eigenschappen, waar je zo hard aan hebt gewerkt, niet onderuit, omdat iemand anders niet in staat is in te zien hoe mooi jij bent of omdat je niet in zijn hart past.

Raak jezelf niet kwijt omdat je iemand anders bent kwijtgeraakt

Rug van Vrouw

Het is het niet waard om jezelf kwijt te raken. Het is niet gezond om niet meer van jezelf te houden omdat iemand anders ervoor heeft gekozen om afstand van je te nemen terwijl jij juist verlangde naar hechtheid.

 • Als je ervoor kiest om niet meer voor jezelf te zorgen of als je ervoor kiest om gedistantieerd te raken van je eigen hart, dan zul je uiteindelijk een droevige gevangene worden.
 • Je zult een gevangene worden van de persoon die jou heeft afgewezen. Die de deur voor je neus heeft dichtgeslagen en daarbij zaadjes van verdriet in je hoofd heeft gestopt.
 • Sluit dit hoofdstuk af en maak een einde aan je lijdensweg.
 • Treed de wereld in en leer jezelf weer opnieuw kennen.
 • Ga niet op zoek naar iemand om de liefde die je voelde mee te vervangen. Om je te helpen alles te vergeten.

Het beste wat je in dit soort gevallen kunt doen, is jezelf de tijd gunnen om te helen. Om er opnieuw achter te komen waar je gelukkig van wordt. Ontdekt waar je van droomt en wat belangrijk voor je is.

Hetgeen je verloren bent bestaat niet meer. Het behoort tot het verleden. Hetgeen er nu nog naar je toe komt, zijn nieuwe vormen van geluk en nieuwe wensenAls je hier behoefte aan hebt, dan ligt het binnen handbereik.

Afbeeldingen met dank aan Stasia Burrington

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.