Is ontharen met hars goed voor je?

Harsen is een van de meest gebruikte methoden van ontharen. De effecten van ontharen met hars zijn langer te zien dan bij scheren en het is eenvoudig.
Is ontharen met hars goed voor je?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ondanks de verschillende technieken die bestaan ​​en die ontstaan zijn, geniet ontharen met hars vaak nog steeds de voorkeur, aangezien de effecten langer te zien zijn dan bij andere methoden voor ontharing zoals scheren, het eenvoudig is aan te brengen. Bovendien is het, volgens een onderzoek gepubliceerd in  JAMA Dermatology, veiliger dan andere methoden.

Het toepassen van hars

De hars wordt voor gebruik gesmolten en vervolgens in een laag bovenop de huid aangebracht. Wacht enkele seconden tot het hard begint te worden en met behulp van een speciale doek verwijder je dan het haar door met een snelle beweging de stof eraf te trekken, in de tegenovergestelde richting van de haargroei. De temperatuur van de hars mag niet meer dan 42 graden zijn, omdat de was onmiddellijk smelt en de huid kan verbranden.

Het toepassen van harsmethodes verschilt naar gelang het haartype en haargroei van elke vrouw. Echter raden we aan om het om de 3 weken te doen en alle voorzorgsmaatregelen in gedachten te houden, zoals geen directe blootstelling aan de zon of het toepassen van producten met irriterende stoffen onmiddellijk erna.

De huid kan rood, geïrriteerd en pijnlijk zijn na het ontharen met hars, maar dit is volkomen normaal. Er zijn crèmes die je na het harsen kunt toepassen ​​om het geharste gebied binnen een kwestie van minuten te verzachten.

Je moet aandacht besteden aan hygiëne en kwaliteit van de producten die we gebruiken voor ontharing. Het is ook belangrijk om de producten te desinfecteren en om de harsbehandeling in een schone en ordelijke ruimte in je huis te doen, evenals je huid goed schoon te maken voorafgaand aan het harsen. Dit kan een infectie of een ongeval voorkomen.

Ook interessant voor jou:
Is ontharen met hars goed voor je?

Voor- en nadelen van ontharen met hars

Er zijn verschillende huidsoorten en dat betekent dat niet alle soorten hars goed zijn voor iedereen. Deze techniek heeft voor- en nadelen.

Voordelen

Hars heeft een duurzaam effect en hoeft derhalve slechts maximaal één- of tweemaal per maand te worden aangebracht. Dit laat de huid rusten en het haar groeien zonder scherpe onderbrekingen van scheerapparaten, die de huid gevoeliger voor irritatie maken.

Een ander voordeel is het gevoel van een zijdezachte en gezonde huid. Wanneer het haar volledig vanuit de wortel wordt verwijderd, laat het de huid in uitstekende conditie achter.

Daarnaast is deze methode zeer betaalbaar en effectief. Er zijn vandaag de dag ook veel verschillende vormen en maten. Er zijn verschillende soorten hars voor heet, warm en koud gebruik voor verschillende huidsoorten en ook bestaan er verschillende geuren.

Nadelen

Het eerste nadeel van harsen is dat deze methode voor sommige mensen heel pijnlijk blijkt te zijn. Echter, de huid raakt gewend aan regelmatig harsen en de pijn heeft dan de neiging om naar de achtergrond verdwijnen.

Hars kan ingegroeide haartjes veroorzaken als het niet goed wordt toegepast. Irritatie en allergieën komen ook steeds vaker voor bij sommige mensen.

Als je een zeer gevoelige huid hebt, kan de trekkende beweging kneuzingen en kleine oneffenheden veroorzaken.

Aanbevelingen…

Hydrateer de huid na het ontharen met hars
  • Schone en droge huid voorafgaand aan het harsen.
  • Stel jezelf niet bloot aan de zon direct voor of direct na het ontharen met hars.
  • De huid moet schoon en droog zijn.
  • Weet wat voor soort huidtype je hebt om zo te kunnen kiezen tussen de verschillende soorten hars die er bestaan.
  • Hars elke 3 weken of éénmaal per maand.
  • Hydrateer de huid na het ontharen. Aloë vera is zeer effectief.

Op de juiste manier harsen is zeer effectief en wordt daarom aanbevolen. Ondanks de moderne technieken zoals laserontharing, blijft hars baanbrekend voor een heleboel mensen, want het is altijd beter om natuurlijke producten en eenvoudige methoden te gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Weese, J. S., & Yu, A. A. (2013). Infectious folliculitis and dermatophytosis. Veterinary Clinics of North America – Equine Practice. https://doi.org/10.1016/j.cveq.2013.09.004
  • Stulberg, D. L., Penrod, M. A., & Blatny, R. A. (2002). Common bacterial skin infections. American Family Physician. https://doi.org/10.4274/turkderm.45.s18
  • Baztarrica Echarte, E., de Morentin, M. J. L. M., & Álvarez Villanueva, E. (2017). Complicación tras depilación a la cera. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2015.11.013
  • Lauriola MM, De Bitonto A, Ermini G, Lenzi O, Pigatto PD. Allergic contact dermatitis from depilatory wax. Dermatitis. 2012.
  • Chang AC, Watson KM, Aston TL, Wagstaff MJ, Greenwood JE. Depilatory wax burns: experience and investigation. Eplasty. 2011;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.