Ontdek 7 natuurlijke maagbeschermers
Zoals deskundigen (Engelse link) aangeven zijn functionele maagdarmstoornissen een van de meestvoorkomende klachten bij doktersbezoeken. Sommige daarvan, zoals brandend maagzuur en reflux, kunnen ongelooflijk vervelend en moeilijk te beheersen zijn. Om je te helpen verlichting te vinden, laten we je vandaag de beste natuurlijke maagbeschermers zien.
Velen wenden zich tot de klassieke maagbeschermers en doen dat bijna altijd zonder doktersvoorschrift. Opgemerkt moet worden dat hun regelmatige consumptie tot andere complicaties kan leiden. De nadelige effecten die eraan worden toegeschreven (Engelse link) na herhaald en overmatig gebruik zijn osteoporose, nierschade, dementie, tekort aan micronutriënten, infecties en maagkanker.
Is er een natuurlijk alternatief? Het is duidelijk dat we allereerst de oorzaak van het maagprobleem moeten kennen. Hiervoor is het altijd nodig een arts te raadplegen. Hij of zij zal de precieze oorzaak vinden, veranderingen in leefgewoonten voorstellen en zo nodig het gebruik van natuurlijke maagbeschermers onderschrijven.
Informatie over maagbeschermers
Volgens de Spaanse Vereniging voor Spijsverterings Pathologie (SEPD) (Engelse link) vormen de zogenaamde protonpompremmers (PPI), waarvan de bekendste handelsnamen omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol en esomeprazol zijn, wereldwijd een van de meest gebruikte families van geneesmiddelen.
Waarom is dit zo? In het algemeen worden PPI-middelen ook voorgeschreven als gastroprotectie voor patiënten die niet-steroïde ontstekingsremmers gebruiken (ibuprofen en acetylsalicylzuur, onder de bekendste). Dit zijn meestal gevallen van gevorderde leeftijd, chronische ziekte en langdurige behandeling van deze ontstekingsremmers.
“Aspirine of niet-steroïde ontstekingsremmers kunnen kleine zweren in de maag en twaalfvingerige darm veroorzaken. Om ze sneller te laten genezen, schrijven we deze medicijnen voor, die de productie van zoutzuur afremmen“, legt een deskundige van de SEPD uit.
Volgens Dr. Martín de Argila zijn PPI’s zeer nuttig voor specialisten in het spijsverteringsstelsel, omdat hun werkzaamheid is bewezen bij veelvoorkomende ziekten: maagzweren, gastro-oesofageale reflux en andere.
Men mag echter niet vergeten dat hun gebruik als maagbeschermer beperkt moet blijven tot risicogroepen die alle bovengenoemde punten combineren en tot medische voorschriften.
Als mensen voor wie ze niet geïndiceerd zijn er vrijwillig hun toevlucht toe nemen, lopen ze het onnodige risico getroffen te worden door bijwerkingen. Daarom presenteren we graag deze natuurlijke maagbeschermers, die ook ongevaarlijke alternatieven zijn.
Preventieve zorg
Zoals het niet anders kan, vervangt het gebruik van natuurlijke maagbeschermers niet de toepassing van preventieve gewoonten en zorg. Daarom is het belangrijk om niet alle verantwoordelijkheid bij hen te leggen en in plaats daarvan het volgende te overwegen:
- Vaak eten we niet gezond. Dit, gevoegd bij de realiteit van stress, schetst een veel voorkomende situatie waardoor we hulp zoeken in medicijnen in plaats van het probleem bij de wortel aan te pakken.
- Om een goede spijsvertering te hebben, moeten we erop letten welk soort voedsel we elke dag op ons bord serveren.
- Maagreflux is meestal het probleem dat zich het vaakst voordoet. Het is essentieel dat we onze consumptie van verse, en zelfs rauwe, groenten en fruit gaan verhogen. De reden? Ze bevatten enzymen die voordelen bieden voor het maagweefsel.
- Iets anders om in gedachten te houden is dat we die diëten die rijk zijn aan suikers en bewerkt gebak moeten beperken. Ze bevorderen irritatie en ontstekingen, worden niet goed verteerd, en zijn niet nuttig om de honger te verzadigen.
- Een actief leven waarin we wat lage of matig intensieve lichaamsbeweging doen is ook essentieel om maagreflux te bestrijden. Wandelen bijvoorbeeld versterkt ons immuunsysteem en verbetert onze algemene gezondheid.
- Verwaarloos ook het gezonde beheer van je emoties niet. Je weet misschien dat vaak wordt gezegd dat de maag ons tweede brein is, en emotionele onevenwichtigheden kunnen die veranderen.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
8 geweldige voedingsmiddelen voor het bestrijden van maagzweren
De 7 beste natuurlijke maagbeschermers
1. Appels
De appel is een lichte en zeer digestieve vrucht. Zoals elk voedsel dat rijk is aan vezels, helpt het de darmtransit te verbeteren. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, werkt hij als een mild laxeermiddel bij constipatie (rauw en geschild) en draagt hij op zijn beurt bij aan de vorming van de darmbolus bij diarree (geschild, geraspt en geoxideerd).
Er is gesuggereerd (Engelse link) dat de consumptie ervan de microbiota kan moduleren, iets wat alle soorten in meer of mindere mate kunnen doen. Het is ook bekend (Engelse link) dat het de algemene functie van de darmbarrière verbetert.
Naast zijn ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen, Deze vrucht is rijk aan pectine en glycine, een natuurlijke maagzuurremmer waardoor het een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen is bij brandend maagzuur. Probeer appels te krijgen die biologisch geteeld zijn en niet behandeld zijn met pesticiden.
2. Natriumbicarbonaat
Dankzij zijn alkalische eigenschappen is natriumbicarbonaat een van de meest effectieve natuurlijke maagbeschermers. Het staat bekend (Engelse link) als effectief, hoewel overmatig gebruik stoornissen kan veroorzaken als hypokaliëmie, hyponatriëmie en hypochloriëmie. Het is echter raadzaam het niet in te nemen bij hoge bloeddruk of als je een natriumarm dieet volgt
Aarzel niet om een theelepel gemengd in een glas water toe te voegen om je spijsverteringsproblemen te helpen bestrijden, zolang je het maar sporadisch doet. Voordat je deze zelfgemaakte maagbeschermer regelmatig gebruikt, is het raadzaam een arts te raadplegen.
3. Aloëverasap
Als je het nog niet wist, neem er dan goede nota van: een van de meest interessante en voordelige natuurlijke maagbeschermers die je kunt proberen is aloëverasap. Het gebruik ervan wordt geschikt om ontstekingen en maagdarmproblemen te verminderen. Het dient ook om te proberen zelfs de altijd pijnlijke maagreflux te verlichten.
Er is gesuggereerd (Engelse link) dat het de barrièrefunctie kan verbeteren, en er worden ontstekingsremmende, antioxiderende en genezingsbevorderende effecten aan toegeschreven (Engelse link) voor maag- en darmaandoeningen.
Hiervoor hoef je slechts een halve theelepel (3 gram) van de binnenste gel van de aloë vera plant op te lossen in een glas water. Verwarm een beetje voor het geval het niet goed oplost en drink het op kamertemperatuur na je maaltijden. Gebruik het met mate, want een hoge inname kan diarree en braken veroorzaken (het is een natuurlijk laxeermiddel).
4. Biologische appelazijn
Deze natuurlijke maagbeschermer helpt reflux voorkomen en helpt de spijsvertering. Het is vooral nuttig bij acute refluxaanvallen. Er is gesuggereerd (Engelse link) dat het de activiteit van spijsverteringsenzymen kan moduleren. Daarnaast zijn er studies (Engelse link) gedaan die melden dat het de maaglediging kan verbeteren.
Heb je appelazijn in huis? Zorg ervoor dat het biologisch is, want dan zijn de eigenschappen optimaal en zo natuurlijk mogelijk. Voeg gewoon een theelepel (5 ml) appelazijn toe in een glas water (200 ml) en drink het voor het eten op.
5. Kamille-infusies
Heerlijk, ontspannend en gezond, een kamille-infusie – en vooral de gedroogde bloemen ervan – zal ons helpen om verschillende spijsverteringsproblemen op te lossen. Het is gebruikt (Engelse link) om maagproblemen op oudere leeftijd te behandelen, zoals reflux.
Kamille is een natuurlijk alternatief om brandend maagzuur te verlichten. Het is ook een van de bekendste maagbeschermers die dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen het maagslijmvlies kan herstellen en beschermen .
Vergeet niet dat het belangrijk is deze infusie op kamertemperatuur te drinken, nooit koud of heel heet. Voeg het voor elke maaltijd toe om het maagslijmvlies te verzorgen.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Alles over maag- en duodenumzweren
6. Zoethout
We hebben het hier niet over het typische snoepje dat kinderen eten, maar dat wortel zo gezond en intens van smaak is. Het extract ervan (Engelse link) om maagbeschermers te maken. Daarnaast zijn er deskundigen die zijn antibacteriële eigenschappenonderschrijven (Engelse link) als zeer nuttig tegen verschillende maagdarmstoornissen.
Dankzij zijn natuurlijke eigenschappen slaagt hij erin een beschermende gel op de maagwand te creëren. Dit helpt om de maagwand te beschermen tegen de zuren die bij de spijsvertering verschijnen. Je vindt zoethoutwortel in natuurwinkels, al voorbereid voor infusie.
7. Vers koolsap
Specialisten (Engelse link) bevelen de inname van verse kool aan als een natuurlijke en veilige methode om maagzweren aan te pakken. Dit komt omdat het een natuurlijke ontstekingsremmer is, naast antibacteriële eigenschappen die het genezingsproces van de maagwand versnellen. Je kunt het op een lege maag in je dagelijkse dieet opnemen.
Tot slot willen we nog eens herhalen dat het gebruik van deze natuurlijke maagbeschermers niet in de plaats komt van de uitvoering van preventieve maatregelen. Dat geldt ook voor de behandeling die je arts heeft voorgeschreven. Volg altijd de aanwijzingen van je arts, en gebruik deze zelfgemaakte alternatieven onder zijn of haar toezicht.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ahmad, M., Ahmad, M., Munir, T. (2018) Prevention of Functional Dyspepsia with Carica Papaya Extract. Annals of King Edward Medical University, 24(1), 60-68. https://researcherslinks.com/current-issues/Prevention-of-Functional-Dyspepsia-with-Carica/25/1/1648/html
- Al-Abri, S., Olson, K. (2013) Baking Soda Can Settle the Stomach but Upset the Heart: Case Files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical Toxicology, 9(3), 255-258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Canadian Society of Intestinal Research (s.f) Baking Soda for Heartburn. Consultado el 02 de abril de 2024. https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/baking-soda-for-heartburn/
- Dai, Y., Et al. (2023) Chamomile: A Review of Its Traditional Uses, Chemical Constituents, Pharmacological Activities and Quality Control Studies. Molecules, 28(1), 133. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822300/
- De la coba, C., Et al. (2016) Efectos adversos de los inhibidores de la bomba de protones: revisión de evidencias y posicionamiento de la Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista española de Enfermedades Digestivas, 108(4). https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082016000400007&script=sci_arttext&tlng=es
- Foster, M., Hunter, D., Samman, S. (2011) Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
- Keshavarzi, Z., Et al. (2014) The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid- induced gastric ulcer in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine; 4(2): 137–143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103709/
- Kim, H., Jin, B., Lee, C., Kim,D., Lee, Y., Lee, S., An, H. (2024) Anti-Inflammatory Effect of Chestnut Honey and Cabbage Mixtures Alleviates Gastric Mucosal Damage. Nutrients, 16(3), 389. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10857084/
- Koutsos, A., et al. (2017). Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients, 9(6), 533. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490512/
- Murray, M. (2020). Glycyrrhiza glabra (Licorice). Textbook of Natural Medicine, 2020, 641-647. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
- Schulz, R., Ahuja, N., Slavin, J. (2022) Effectiveness of Nutritional Ingredients on Upper Gastrointestinal Conditions and Symptoms: A Narrative Review. Nutrients, 14(3), 672. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839470/
- Yang, R., Yuan, B., Ma, Y., Zhou, S., Liu, Y. (2017) The anti-inflammatory activity of licorice, a widely used Chinese herb. Pharmaceutical Biology, 55(1), 5-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7012004/
- Xia, T., Kang, C., Qiang, X., Zhang, X., Li, S., Liang, K., Wang, Y., Wang, J., Cao, H., Wang, M. (2024) Beneficial effect of vinegar consumption associated with regulating gut microbiome and metabolome. Current Research in Food Science, 8, 100566. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10792460/#