Ontdek 7 natuurlijke maagbeschermers

Er zijn natuurlijke alternatieven die effectief kunnen zijn bij het verlichten van buikpijn en ander mogelijk ongemak na het eten.
Ontdek 7 natuurlijke maagbeschermers
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 maart, 2023

Zoals deskundigen (Engelse link) aangeven zijn functionele maagdarmstoornissen een van de meestvoorkomende klachten bij doktersbezoeken. Sommige daarvan, zoals brandend maagzuur en reflux, kunnen ongelooflijk vervelend en moeilijk te beheersen zijn. Om je te helpen verlichting te vinden, laten we je vandaag de beste natuurlijke maagbeschermers zien.

Velen wenden zich tot de klassieke maagbeschermers en doen dat bijna altijd zonder doktersvoorschrift. Opgemerkt moet worden dat hun regelmatige consumptie tot andere complicaties kan leiden. De nadelige effecten die eraan worden toegeschreven (Engelse link) na herhaald en overmatig gebruik zijn osteoporose, nierschade, dementie, tekort aan micronutriënten, infecties en maagkanker.

Is er een natuurlijk alternatief? Het is duidelijk dat we allereerst de oorzaak van het maagprobleem moeten kennen. Hiervoor is het altijd nodig een arts te raadplegen. Hij of zij zal de precieze oorzaak vinden, veranderingen in leefgewoonten voorstellen en zo nodig het gebruik van natuurlijke maagbeschermers onderschrijven.

Informatie over maagbeschermers

Volgens de Spaanse Vereniging voor Spijsverterings Pathologie (SEPD) (Engelse link) vormen de zogenaamde protonpompremmers (PPI), waarvan de bekendste handelsnamen omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol en esomeprazol zijn, wereldwijd een van de meest gebruikte families van geneesmiddelen.

Waarom is dit zo? In het algemeen worden PPI-middelen ook voorgeschreven als gastroprotectie voor patiënten die niet-steroïde ontstekingsremmers gebruiken (ibuprofen en acetylsalicylzuur, onder de bekendste). Dit zijn meestal gevallen van gevorderde leeftijd, chronische ziekte en langdurige behandeling van deze ontstekingsremmers.

“Aspirine of niet-steroïde ontstekingsremmers kunnen kleine zweren in de maag en twaalfvingerige darm veroorzaken. Om ze sneller te laten genezen, schrijven we deze medicijnen voor, die de productie van zoutzuur afremmen“, legt een deskundige van de SEPD uit.

Volgens Dr. Martín de Argila zijn PPI’s zeer nuttig voor specialisten in het spijsverteringsstelsel, omdat hun werkzaamheid is bewezen bij veelvoorkomende ziekten: maagzweren, gastro-oesofageale reflux en andere.

Men mag echter niet vergeten dat hun gebruik als maagbeschermer beperkt moet blijven tot risicogroepen die alle bovengenoemde punten combineren en tot medische voorschriften.

Als mensen voor wie ze niet geïndiceerd zijn er vrijwillig hun toevlucht toe nemen, lopen ze het onnodige risico getroffen te worden door bijwerkingen. Daarom presenteren we graag deze natuurlijke maagbeschermers, die ook ongevaarlijke alternatieven zijn.

Preventieve zorg

Zoals het niet anders kan, vervangt het gebruik van natuurlijke maagbeschermers niet de toepassing van preventieve gewoonten en zorg. Daarom is het belangrijk om niet alle verantwoordelijkheid bij hen te leggen en in plaats daarvan het volgende te overwegen:

 • Vaak eten we niet gezond. Dit, gevoegd bij de realiteit van stress, schetst een veel voorkomende situatie waardoor we hulp zoeken in medicijnen in plaats van het probleem bij de wortel aan te pakken.
 • Om een goede spijsvertering te hebben, moeten we erop letten welk soort voedsel we elke dag op ons bord serveren.
 • Maagreflux is meestal het probleem dat zich het vaakst voordoet. Het is essentieel dat we onze consumptie van verse, en zelfs rauwe, groenten en fruit gaan verhogen. De reden? Ze bevatten enzymen die voordelen bieden voor het maagweefsel.
 • Iets anders om in gedachten te houden is dat we die diëten die rijk zijn aan suikers en bewerkt gebak moeten beperken. Ze bevorderen irritatie en ontstekingen, worden niet goed verteerd, en zijn niet nuttig om de honger te verzadigen.
 • Een actief leven waarin we wat lage of matig intensieve lichaamsbeweging doen is ook essentieel om maagreflux te bestrijden. Wandelen bijvoorbeeld versterkt ons immuunsysteem en verbetert onze algemene gezondheid.
 • Verwaarloos ook het gezonde beheer van je emoties niet. Je weet misschien dat vaak wordt gezegd dat de maag ons tweede brein is, en emotionele onevenwichtigheden kunnen die veranderen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
8 geweldige voedingsmiddelen voor het bestrijden van maagzweren

De 7 beste natuurlijke maagbeschermers

1. Appels

Appels
Naast zijn ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen is deze vrucht rijk aan pectine en glycine, een natuurlijke maagzuurremmer die hem tot een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen bij brandend maagzuur maakt.

De appel is een lichte en zeer digestieve vrucht. Zoals elk voedsel dat rijk is aan vezels, helpt het de darmtransit te verbeteren. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, werkt hij als een mild laxeermiddel bij constipatie (rauw en geschild) en draagt hij op zijn beurt bij aan de vorming van de darmbolus bij diarree (geschild, geraspt en geoxideerd).

Er is gesuggereerd (Engelse link) dat de consumptie ervan de microbiota kan moduleren, iets wat alle soorten in meer of mindere mate kunnen doen. Het is ook bekend (Engelse link) dat het de algemene functie van de darmbarrière verbetert.

Naast zijn ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen, Deze vrucht is rijk aan pectine en glycine, een natuurlijke maagzuurremmer waardoor het een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen is bij brandend maagzuur. Probeer appels te krijgen die biologisch geteeld zijn en niet behandeld zijn met pesticiden.

2. Natriumbicarbonaat

Dankzij zijn alkalische eigenschappen is natriumbicarbonaat een van de meest effectieve natuurlijke maagbeschermers. Het staat bekend (Engelse link) als effectief, hoewel overmatig gebruik stoornissen kan veroorzaken als hypokaliëmie, hyponatriëmie en hypochloriëmie. Het is echter raadzaam het niet in te nemen bij hoge bloeddruk of als je een natriumarm dieet volgt

Aarzel niet om een theelepel gemengd in een glas water toe te voegen om je spijsverteringsproblemen te helpen bestrijden, zolang je het maar sporadisch doet. Voordat je deze zelfgemaakte maagbeschermer regelmatig gebruikt, is het raadzaam een arts te raadplegen.

3. Aloëverasap

Als je het nog niet wist, neem er dan goede nota van: een van de meest interessante en voordelige natuurlijke maagbeschermers die je kunt proberen is aloëverasap. Het gebruik ervan wordt geschikt om ontstekingen en maagdarmproblemen te verminderen. Het dient ook om te proberen zelfs de altijd pijnlijke maagreflux te verlichten.

Er is gesuggereerd (Engelse link) dat het de barrièrefunctie kan verbeteren, en er worden ontstekingsremmende, antioxiderende en genezingsbevorderende effecten aan toegeschreven (Engelse link) voor maag- en darmaandoeningen.

Hiervoor hoef je slechts een halve theelepel (3 gram) van de binnenste gel van de aloë vera plant op te lossen in een glas water. Verwarm een beetje voor het geval het niet goed oplost en drink het op kamertemperatuur na je maaltijden. Gebruik het met mate, want een hoge inname kan diarree en braken veroorzaken (het is een natuurlijk laxeermiddel).

4. Biologische appelazijn

Appelazijn
Appelazijn kan de activiteit van spijsverteringsenzymen moduleren, en studies melden dat het de maaglediging kan verbeteren.

Deze natuurlijke maagbeschermer helpt reflux voorkomen en helpt de spijsvertering. Het is vooral nuttig bij acute refluxaanvallen. Er is gesuggereerd (Engelse link) dat het de activiteit van spijsverteringsenzymen kan moduleren. Daarnaast zijn er studies (Engelse link) gedaan die melden dat het de maaglediging kan verbeteren.

Heb je appelazijn in huis? Zorg ervoor dat het biologisch is, want dan zijn de eigenschappen optimaal en zo natuurlijk mogelijk. Voeg gewoon een theelepel (5 ml) appelazijn toe in een glas water (200 ml) en drink het voor het eten op.

5. Kamille-infusies

Heerlijk, ontspannend en gezond, een kamille-infusie – en vooral de gedroogde bloemen ervan – zal ons helpen om verschillende spijsverteringsproblemen op te lossen. Het is gebruikt (Engelse link) om maagproblemen op oudere leeftijd te behandelen, zoals reflux.

Kamille is een natuurlijk alternatief om brandend maagzuur te verlichten. Het is ook een van de bekendste maagbeschermers die dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen het maagslijmvlies kan herstellen en beschermen .

Vergeet niet dat het belangrijk is deze infusie op kamertemperatuur te drinken, nooit koud of heel heet. Voeg het voor elke maaltijd toe om het maagslijmvlies te verzorgen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Alles over maag- en duodenumzweren

6. Zoethout

Ontdek 7 natuurlijke maagbeschermers
Dankzij zijn natuurlijke eigenschappen kan zoethout een beschermende gel op de maagwand vormen om deze te beschermen tegen de zuren die bij de spijsvertering verschijnen.

We hebben het hier niet over het typische snoepje dat kinderen eten, maar dat wortel zo gezond en intens van smaak is. Het extract ervan  (Engelse link) om maagbeschermers te maken. Daarnaast zijn er deskundigen die zijn antibacteriële eigenschappenonderschrijven (Engelse link)  als zeer nuttig tegen verschillende maagdarmstoornissen.

Dankzij zijn natuurlijke eigenschappen slaagt hij erin een beschermende gel op de maagwand te creëren. Dit helpt om de maagwand te beschermen tegen de zuren die bij de spijsvertering verschijnen. Je vindt zoethoutwortel in natuurwinkels, al voorbereid voor infusie.

7. Vers koolsap

Specialisten (Engelse link) bevelen de inname van verse kool aan als een natuurlijke en veilige methode om maagzweren aan te pakken. Dit komt omdat het een natuurlijke ontstekingsremmer is, naast antibacteriële eigenschappen die het genezingsproces van de maagwand versnellen. Je kunt het op een lege maag in je dagelijkse dieet opnemen.

Tot slot willen we nog eens herhalen dat het gebruik van deze natuurlijke maagbeschermers niet in de plaats komt van de uitvoering van preventieve maatregelen. Dat geldt ook voor de behandeling die je arts  heeft voorgeschreven. Volg altijd de aanwijzingen van je arts, en gebruik deze zelfgemaakte alternatieven onder zijn of haar toezicht. Wellicht ook interessant voor jou

Zes gezonde gewoontes voor een lege maag
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Zes gezonde gewoontes voor een lege maag

Wist je dat er een aantal gewoontes zijn die heel goed zijn op een lege maag? Je kunt de dag al voor het ontbijt gezond beginnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Al-Abri SA, Olson KR. Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. J Med Toxicol. 2013 Sep;9(3):255-8.
 • Ahmadniaye Motlagh, H., Javadmanesh, A., & Safari, O. Improvement of non-specific immunity, growth, and activity of digestive enzymes in Carassius auratus as a result of apple cider vinegar administration to diet. Fish physiology and biochemistry. 2020; 46(4): 1387-1395.
 • CHENEY G. Rapid healing of peptic ulcers in patients receiving fresh cabbage juice. Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5.
 • de la Coba Ortiz, C., Arias, A., de Prados, M. D. A., Gutiérrez, J., Rodríguez, L., Alonso, O., … & Tomé, G. Proton-pump inhibitors adverse effects: a review of the evidence and position statement by the Sociedad Española de Patología Digestiva. Revista Espanola de Enfermedades Digestivas: Organo Oficial de la Sociedad Espanola de Patologia Digestiva. 2016; 108(4): 207-224.
 • Dhar A, Maw F, Dallal HJ, Attwood S. Side effects of drug treatments for gastro-oesophageal reflux disease: current controversies. Frontline Gastroenterol. 2020 Aug 12;13(1):45-49.
 • Fikree A, Byrne P. Management of functional gastrointestinal disorders. Clin Med (Lond). 2021 Jan;21(1):44-52.
 • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology. 2007; 7(1): 1-6.
 • Jiang T, Gao X, Wu C, Tian F, Lei Q, Bi J, Xie B, Wang HY, Chen S, Wang X. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016 Feb 29;8(3):126.
 • Koutsos A, Lima M, Conterno L, Gasperotti M, Bianchi M, Fava F, Vrhovsek U, Lovegrove JA, Tuohy KM. Effects of Commercial Apple Varieties on Human Gut Microbiota Composition and Metabolic Output Using an In Vitro Colonic Model. Nutrients. 2017 May 24;9(6):533.
 • Le Phan TH, Park SY, Jung HJ, Kim MW, Cho E, Shim KS, Shin E, Yoon JH, Maeng HJ, Kang JH, Oh SH. The Role of Processed Aloe vera Gel in Intestinal Tight Junction: An In Vivo and In Vitro Study. Int J Mol Sci. 2021 Jun 17;22(12):6515.
 • Naini MA, Zargari-Samadnejad A, Mehrvarz S, Tanideh R, Ghorbani M, Dehghanian A, Hasanzarrini M, Banaee F, Koohi-Hosseinabadi O, Tanideh N, Iraji A. Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Healing-Promoting Effects of Aloe vera Extract in the Experimental Colitis in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Dec 6;2021:9945244.
 • Sadra A, Kweon HS, Huh SO, Cho J. Gastroprotective and gastric motility benefits of AD-lico/Healthy Gut™ Glycyrrhiza inflata extract. Anim Cells Syst (Seoul). 2017 Aug 18;21(4):255-262.
 • Srivastava, J. K., & Gupta, S. Chamomile: A herbal agent for treatment of diseases of the elderly. In Foods and Dietary Supplements in the Prevention and Treatment of Disease in Older Adults. 2015:171-183.
 • Wahab S, Annadurai S, Abullais SS, Das G, Ahmad W, Ahmad MF, Kandasamy G, Vasudevan R, Ali MS, Amir M. Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Comprehensive Review on Its Phytochemistry, Biological Activities, Clinical Evidence and Toxicology. Plants (Basel). 2021 Dec 14;10(12):2751.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.