3 huismiddeltjes tegen zure reflux

Lees het onderstaande artikel om alles te weten te komen over hoe je de klachten die ontstaan door zure reflex kunt verminderen.
3 huismiddeltjes tegen zure reflux
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 01 februari, 2021

In dit artikel zullen we enkele huismiddeltjes tegen zure reflux bespreken. Op die manier heb je natuurlijke alternatieven die geen bijwerkingen veroorzaken om de klachten te verminderen. Blijf lezen voor meer informatie.

Zure reflux is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij volwassenen, zowel bij mannen als bij vrouwen, vooral als ze zwanger zijn. Deze aandoening veroorzaakt een branderig gevoel en pijn in zowel de slokdarm als de keel. Het vermindert de kwaliteit van leven van mensen die er regelmatig last van hebben.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Om te beginnen willen we duidelijk vermelden dat je naar de dokter moet gaan als je vaak last hebt van zure reflux. Je arts zal een diagnose stellen en, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten, de meest geschikte behandeling kunnen voorschrijven. De arts kan hierbij kiezen uit verschillende opties:

  • Het kan zijn dat er zuurremmende geneesmiddelen voorgeschreven worden.
  • In bepaalde situaties zijn echter een operatie of een endoscopische behandeling geadviseerd worden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de diagnose chronische gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) niet hetzelfde is als sporadisch last hebben van brandend maagzuur of reflux. Naast een medische controle kunnen sommige huismiddeltjes tegen zure reflux je echter op natuurlijke wijze helpen de klachten van deze aandoening te verlichten.

Huismiddeltjes tegen zure reflux

1. Honing

Honingpotten met honingdipper

Laten we om te beginnen eens kijken naar honing, een medicinaal voedingsmiddel dat mensen al sinds de oudheid gebruikt en nog steeds een actueel huismiddeltje is voor veel aandoeningen zoals zure reflux. Je kunt het samen met conventionele medicijnen gebruiken om de klachten die ontstaan door zure reflux te verlichten.

Honing blijft, dankzij zijn dichtheid en viscositeit, een bepaalde tijd in de slokdarm. Dit zorgt voor een tijdelijke ‘coating’ op het gehele slijmvlies. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.

Door zijn dikte vormt honing een beschermende laag in de slokdarm om schade aan het slijmvlies te herstellen.

Bij het kiezen van honing raden we je aan om pure en rauwe honing te kopen. Op die manier zorg je ervoor dat het zijn goede eigenschappen behoudt en geen ongezonde toevoegingen bevat.

2. Gember

Gemberwortel is een effectief natuurlijk huismiddeltje tegen zure reflux en spijsverteringsproblemen in het algemeen. Ook voor kinderen die sporadisch aan deze aandoening lijden kan het een uitkomst zijn. Bovendien kunnen zwangere vrouwen het als huismiddeltje gebruiken tegen zowel zure reflux als misselijkheid en braken.

  • De juiste dosering is tussen de 1 en 1,5 gram droog gemberpoeder per dag.
  • Je kunt het een half uur voor de maaltijd innemen of wanneer je refluxklachten voelt.
  • Je kunt het ook als een infusie of extract innemen, volgens de instructies van de fabrikant.

In sommige gevallen kan een teveel aan gember echter spijsverteringsproblemen veroorzaken dus overschrijd de dosering van dit huismiddeltje tegen zure reflux niet.

3. Zoethout

Zoethoutstokjes tegen zure reflux

Zoethout is een van de natuurlijk huismiddeltjes tegen zure reflux en ontstekingen die we vandaag willen bespreken. In het bijzonder bevelen we preparaten van gedeglycyrrhizeerde drop (DGL) aan, die minder dan 1% glycyrrhizine bevatten. We raden echter aan om het glycyrrhizinegehalte op het etiket te controleren.

Dankzij dit soort zoethoutextract kun je de langdurige bijwerkingen van dit ingrediënt (hyperkaliëmie, hypertensie en natriumretentie) vermijden. Mensen met een hoge bloeddruk mogen het echter alleen onder medisch toezicht gebruiken.

Zoethout heeft geweldige eigenschappen om de spijsvertering te bevorderen. Het kan echter ook bijwerkingen veroorzaken.

Tegenwoordig vind je zoethout in pillen, snoepjes, extracten, enzovoorts. Je kunt een van deze huismiddeltjes tegen zure reflux kiezen op basis van hun kenmerken en eigenschappen. Je kunt ook elke dag een thee zetten van zoethout en deze op smaak brengen met honing.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Zoethoutwortel – een remedie om je maag te kalmeren

Andere effectieve tips tegen zure reflux

Naast deze huismiddeltjes tegen zure reflux kun je ook enkele wijzigingen in je levensstijl aanbrengen om je te helpen deze aandoening te verbeteren. Denk hierbij aan de volgende maatregelen:

  • Blijf op gewicht of probeer af te vallen. Een ophoping van vet verhoogt de druk in je buik en verhoogt zo de kans op zure reflux.
  • Vermijd giftige gewoonten zoals roken en maak geen misbruik van alcohol.
  • Eet niets meer in de laatste drie uur voor het naar bed gaan.
  • Breng het hoofdeinde van het bed een beetje omhoog zodat je lichaam niet helemaal horizontaal ligt omdat dit de neiging tot reflux kan bevorderen.
  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die zure reflux kunnen verergeren zoals sterk gekruid voedsel, overtollig vette producten, chocolade, citrusvruchten, tomaat, koffie en munt.
  • Eet vaker gedurende de dag kleine porties om de hoeveelheid die je bij elke maaltijd eet te verminderen. Dat wil zeggen, eet meerdere lichte maaltijden in plaats van 3 grote maaltijden.

Nu ken je enkele huismiddeltjes en tips tegen zure reflux waarmee je op natuurlijke en effectieve wijze de klachten kunt verlichten. Als het probleem echter aanhoudt je moet naar de dokter gaan, omdat je ook zou kunnen lijden aan andere, ernstigere spijsverteringsstoornissen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Math, M. V., Khadkikar, R. M., & Kattimani, Y. R. (2013). Honey – A nutrient with medicinal property in reflux oesophagitis. Indian Journal of Medical Research.
  • Yeh, A., & Golianu, B. (2014). Integrative Treatment of Reflux and Functional Dyspepsia in Children. Children. https://doi.org/10.3390/children1020119
  • Herregods, T. V. K., Bredenoord, A. J., & Smout, A. J. P. M. (2015). Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease: New understanding in a new era. Neurogastroenterology and Motility. https://doi.org/10.1111/nmo.12611

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.