Symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) is een chronische aandoening met een over het algemeen goede prognose. Bovendien variëren de symptomen in intensiteit en wordt de aandoening gekenmerkt door perioden zonder klachten.
Symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) wordt gekenmerkt door het spontaan teruglopen van de maaginhoud naar de slokdarm zonder dat er een duidelijke aanleiding is die dit veroorzaakt.

Anderzijds is fysiologische gastro-oesofageale reflux voornamelijk te wijten aan de tijdelijke en spontane ontspanning van de onderste slokdarmsfincter als gevolg van de uitzetting van de maag.

Deze aandoening beïnvloedt de kwaliteit van leven van mensen die er last van hebben aanzienlijk. Om het echter als pathologisch te beschouwen, moeten de symptomen behoorlijk intens zijn.

Daarom is gastro-oesofageale reflux in het algemeen een chronische aandoening met een goede prognose. Bovendien variëren de symptomen in intensiteit en wordt het gekenmerkt door periodieke remissieperioden.

De oorzaken van gastro-oesofageale refluxziekte

Oorzaken van gastro-oesofageale refluxziekte

GORZ treed op als gevolg van een defect aan de sfincter, die het opkomen van zure maagsappen normaal gesproken verhindert. De manifestatie ervan hangt van veel factoren af. Andere factoren die gastro-oesofageale refluxziekte bevorderen zijn onder andere:

 • slokdarmmotiliteit
 • mechanismen van de slokdarm
 • inhoud van de maag

In veel gevallen wordt gasto-oesofageale reflux geassocieerd met hiatus hernia, of een middenrifbreuk. Dit komt omdat dit soort hernia het optreden van reflux bevordert.

Symptomen

Gastro-oesofageale refluxziekte heeft veel symptomen. De aandoening kan variëren van het optreden van symptomen tot het ontstaan van andere problemen zoals een slokdarmontsteking. Ook kunnen complicaties optreden zoals stenose, een slokdarmzweer of Barrettoesofagus, hoewel dit minder frequent voorkomt.

De variatie van de symptomen hangt af van factoren zoals de duur van de episoden en het volume en de agressiviteit van de terugstromende sappen. Daarnaast moeten medische specialisten rekening houden met hoe lang deze stoffen in contact zijn geweest met het slijm van de slokdarm. De meest voorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Brandend maagzuur. Dit is het meest karakteristieke symptoom. Het is een branderig gevoel dat vanuit het epigastrium oprijst.
 • Zure oprispingen. Dit is het symptoom dat daarna het meest voorkomt. Er is hier sprake van het spontaan doorsluizen van maaginhoud naar de mond. Dit wordt bevorderd door bepaalde houdingen van het lichaam of door een verhoogde druk op de buik.
 • Centrale pijn op de borst. Dit kan acuut of plotseling zijn, veroorzaakt door slokdarmkrampen. Je kunt er van uitgaan dat GORZ de oorzaak van de pijn is wanneer het verband houdt met voedselinname en niet met inspanning.
 • Dysfagie. Dit houdt in dat er problemen met slikken zijn.
 • Odynofagie oftewel pijn bij het doorslikken van voedsel. Dit is echter geen veelvoorkomend symptoom van gastro-oesofageale refluxziekte. Als het zich echter manifesteert, kan dit wijzen op de aanwezigheid van oesofagitis.

Typische symptomen van GORZ hebben een hoge diagnostische betrouwbaarheid. De manifestatie van deze symptomen leidt tot een vrijwel zekere diagnose en pleit voor een behandeling zonder dat er aanvullende diagnostische tests zoals een endoscopie nodig zijn.

Als de patiënt echter verontrustende symptomen vertoont of niet reageert op een conventionele behandeling, dan moet er alsnog verder onderzoek gedaan worden. Meestal wordt dan een gastroscopie uitgevoerd.

Behandeling van gastro-oesofageale refluxziekte

De behandeling van GORZ is gericht op het verlichten van symptomen en zo nodig het genezen van oesofagitis. Daarnaast behandelen en voorkomen specialisten mogelijke andere complicaties. De behandelingsopties omvatten:

 • aanpassingen van de levensstijl.
 • hygiëne- en dieetmaatregelen
 • medicijnen
 • in sommige extreme gevallen chirurgie

Levensstijl, hygiëne en dieetmaatregelen

Dieet aanpassen bij maagproblemen

Levensstijl, hygiëne en dieetmaatregelen moeten voor elke patiënt worden aangepast aan de hand van de risicofactoren die voor hem van toepassing zijn. Er moet echter ook rekening gehouden worden met de klinische reactie op de veranderingen.

Een gezond voedingspatroon is cruciaal voor de bestrijding van gastro-oesofageale refluxziekte. Over het algemeen is het raadzaam om licht te eten en mogelijke irriterende producten te vermijden.

Het is bijvoorbeeld raadzaam om te stoppen met roken en om alcoholgebruik te verminderen. Bij patiënten met overgewicht of obesitas raadt men aan om gewicht te verliezen. Een andere maatregel die kan worden geïmplementeerd, is de verhoging van je hoofdeinde van je bed. Artsen bevelen ook het volgende aan:

 • Het vermijden van zware maaltijden, daar het beter is om frequentere, lichtere maaltijden te consumeren.
 • Onderzoek welke producten klachten geven en vermijd voedsel dat symptomen veroorzaakt.
 • Genoeg tijd besteden aan het kauwen van voedsel.
 • Houd stress onder controle.
 • Regelmatige lichaamsbeweging.

Medicijnen

Medische behandeling is gebaseerd op de remming of neutralisatie van de afscheiding van maagzuur. Medische specialisten schrijven deze medicijnen voor om GORZ te behandelen als de patiënt geen ontstoken slokdarm heeft.

 • Tegelijkertijd verminderen maagzuurremmers effectief en snel maagzuur.
 • Aan de andere kant zijn prokinetica nuttig wanneer regurgitatie overheerst. H2-blokkers produceren ook een gedeeltelijke remming van de afscheiding van maagzuur.
 • Protonpompremmers behoren tot de groep van veel gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van GORZ.

Deze laatstgenoemde medicijnen zorgen voor de remming van de afscheiding van maagsappen. Ze verlichten ook de symptomen en houden de kans op  herhaling onder controle. Ze helpen daarnaast om te genezen van de oesofagitis die mogelijk ontstaan is.

Heeft deze aandoening invloed op de kwaliteit van jouw leven? Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen verschillende factoren het veroorzaken of erger maken. Er zijn echter veel behandelingsopties. Praat met je arts om erachter te komen welke behandeling het beste bij jou past.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105–112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105.
 • Tack J., Pandolfino JE., Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology, 2018. 154 (2): 277-288.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.