Maagzweren en Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori-bacteriën worden in meer dan 90% van de gevallen van maagzweren aangetroffen. Het kan via besmet voedsel en water worden overgedragen. Lees hier wat je moet weten!
Maagzweren en Helicobacter Pylori

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag vertellen we je alles over maagzweren en Helicobacter Pylori. Maagzweren zijn een soort laesie die het gastroduodenale slijmvlies aantasten. Hoewel de incidentie van deze zweren afneemt, treft het nog steeds een groot deel van de bevolking.

Meer dan 90% van de gevallen van maagzweren betreft de aanwezigheid van Heliobacter pylori. Dit is een soort bacterie die maaginfecties veroorzaakt. Ongeveer twee-derde van de wereldbevolking heeft deze bacterie bij zich, die zich via besmet voedsel en water kan verspreiden.

Maagzweren en Helicobacter Pylori: oorzaken

Vrouw met klachten van een maagzweer

Een onbalans tussen agressieve en verdedigende middelen van het gastroduodenale slijmvlies veroorzaakt de meeste maagzweren. Deze onbalans is secundair aan de Helicobacter pylori-infectie of de consumptie van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

In gevallen van maagzweren waarbij Helicobacter pylori betrokken is, zal de uitroeiing van de bacteriën de terugval verminderen. Slechts 10 tot 20% van de mensen die met Helicobacter pylori zijn geïnfecteerd, zullen echter ooit een maagzweer krijgen.

Bij chronische consumptie van NSAID’s zal 50% van deze mensen oppervlakkige maagletsels hebben. De zweren zijn in deze gevallen ook meestal asymptomatisch. De risicofactoren van maagzweren bij mensen die NSAID’s gebruiken, zijn:

Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat roken, stress of dieet factoren zijn die maagzweren veroorzaken. Roken lijkt echter een negatieve invloed op de genezing van maagzweren te hebben.

Maagzweer symptomen en diagnose

De meeste getroffenen met zweren vertonen symptomatologie van dyspepsie. Artsen zullen daarom een maagzweer vermoeden wanneer patiënten dyspepsiesymptomen vertonen. Symptomen zijn onder andere epigastrische pijn op een lege maag die afneemt met voedsel of maagzuurremmers.

Informatie over levensstijl, medicamenteuze behandelingen en een persoonlijke geschiedenis van een maagzweer of Helicobacter pylori-infectie is voor de diagnose belangrijk.

Bij een aantal mensen kunnen maagzweren en gastro-oesofageale refluxziekte naast elkaar bestaan, wat de diagnose moeilijk kan maken. De meest gevoelige en specifieke test om het bestaan van een maagzweer te bevestigen, is echter de gastroscopie.

Misschien ook interessant om te lezen:
Let op de volgende 10 symptomen van een maagzweer

Behandeling van maagzweren

Vrouw kan niet eten door maagzweer

Het doel van de behandeling is het verlichten van symptomen, het genezen van de zweer en het voorkomen van complicaties. Het is ook een goed idee om enkele dieetmaatregelen te volgen, zoals de volgende:

  • Het gebruik van NSAID’s vermijden.
  • Eet of drink niets dat de symptomen veroorzaakt.
  • Rook niet, aangezien tabak de genezing van de zweer vertraagt en het aantal recidieven vergroot.

Antisecretoire behandeling

Protonpompremmers (PPI’s) zijn momenteel de geneesmiddelen die de hoogste genezingspercentages van de mucosa bereiken. Je mag ze echter alleen gebruiken als je arts je dat adviseert.

Ze moeten vóór de maaltijd worden ingenomen. Een aantal onderzoeken tonen ook een grotere effectiviteit aan wanneer ze ‘s ochtends in plaats van laat op de dag worden ingenomen.

Protonpompremmers hebben 3 tot 5 dagen nodig om een maximaal effect te bereiken. Er is echter een variabiliteit in de klinische respons van het levermetabolisme op het medicijn.

De duur van de behandeling van een maagzweer hangt van de locatie van de maagzweer af. Bij zweren van de twaalfvingerige darm duurt het 4 weken, terwijl het bij maagzweren 6 tot 8 weken duurt.

Uitroeiing van Helicobacter pylori

Uitroeiing van de bacteriën resulteert in genezing van de zweer. Complicaties van zweren op de lange termijn worden ook verminderd. De eerste keuze voor uitroeiingsbehandeling bestaat uit het toedienen van een PPI en antibiotica. Met name claritromycine (Engelse link), amoxicilline en metronidazol gedurende ten minste tien dagen.

Bij patiënten met een penicilline allergie worden PPI’s, claritromycine en metronidazol gedurende ten minste 10 dagen als eerste keuze als behandeling tegen de bacterie gebruikt.

Aanbevelingen voor het gebruik van NSAID’s bij maagzweren

Als er bij jou of iemand die je kent risicofactoren voor maagzweren bestaan, dan is het raadzaam om de volgende aanbevelingen te overwegen voordat je NSAID’s inneemt:

  • Lees de indicaties: Als het effect dat je zoekt analgesie of koortsreductie is, kun je in plaats daarvan het beste paracetamol nemen.
  • Gebruik altijd de minimale effectieve dosis NSAID’s en ook de minder giftige.
  • Vermijd het tegelijk gebruiken van NSAID’s, corticoïden en anticoagulantia.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ber Nieto, Y. (2012). Úlcera péptica. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70275-5

  • Gamboa, J. L. (2003). Infección por Helicobacter pylori y enfermedad ulcerosa péptica. Bvs.Sld.Cu.

  • Truyols Bonet J, Martínez Egea A, G. H. A. (2014). Ulcera Gastrica Y Duodenal. Guía de Actuación Clínica En A. P.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.