8 geweldige voedingsmiddelen voor het bestrijden van maagzweren

Ook al kent iedereen wel de voedingsmiddelen waarvan ze zich beter of slechter voelen, dit zijn de aanbevolen voedingsmiddelen voor iedereen die last heeft van maagzweren.
8 geweldige voedingsmiddelen voor het bestrijden van maagzweren

Laatste update: 27 april, 2019

Maagzweren zijn een onderdeel van een ziekte die de binnenwand van je maag of dunne darm aantast. Deze ziekte kan de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden aanzienlijk verminderen. Het bestrijden van maagzweren is daarom van groot belang. 

In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een soort bacterie. Andere factoren kunnen echter ook belangrijk zijn als we het hebben over deze ziekte. Hieronder vallen bijvoorbeeld slechte gewoonten (alcohol, tabak), sommige medicijnen, stress en negatieve emoties.

In dit artikel laten we je de 8 beste voedingsmiddelen zien voor het voorkomen en bestrijden van maagzweren.

8 voedingsmiddelen voor het bestrijden van maagzweren

1. Ananas

Ananas voor het bestrijden van maagzweren

Ananas is een vrucht dat rijk is aan enzymen. Deze helpen je spijsvertering, en vooral de vertering van voedsel dat vol eiwitten zit.

Deze vrucht valt ook op vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze zijn nuttig bij het voorkomen en bestrijden van maagzweren.

Je kunt verse ananas vóór je maaltijden eten of als nagerecht. Je kunt het ook toevoegen aan je zelfgemaakte sappen en smoothies.

2. Wilde groene kool

Wilde groene kool heeft een hoog alkaliserend vermogen. Het maakt het ook mogelijk dat maagzweren makkelijker genezen.

Je kunt het rauw eten nadat je ze een paar uur hebt laten marineren in olie, azijn en zout. Je kunt het ook koken of toevoegen aan sappen.

We raden je alleen wel aan om je consumptie in de gaten te houden als je hypothyreoīdie hebt.

3. Rode paprika’s

Paprika voor het bestrijden van maagzweren

Rode paprika is smakelijk voedingsmiddel dat de afscheiding van spijsverteringssappen stimuleert.

Je kunt paprika’s rauw gebruiken in sappen, salades of als garnering. Je kunt het ook koken of grillen. Deze laatste twee manieren om deze groente te bewerken geven het een geweldige smaak. Het past ook goed bij elk gerecht.

4. Aardappelen

Aardappelen zijn geweldige maagzuurremmers. Dat komt niet alleen omdat het voedsel is dat smakelijk klinkt als je last van maagzuur hebt. Rauw aardappelsap is ook een oud alkaliserend middel.

Als je deze oude remedie wilt maken dan moet je gedurende negen dagen de volgende drank voor het ontbijt drinken.

Ingrediënten

  • ½ kop aardappelsap. Dit sap moet afkomstig zijn van een aardappel die goed is gewassen en geschild en dat geen spruiten heeft.
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie.

Je moet dit vervolgens minstens een half uur vóór je ontbijt opdrinken.

5. Wortelen

Wortelen voor het bestrijden van maagzweren

Wortelen zijn een alkaliserende groente. Ze zijn geweldig voor elk maagprobleem dat je hebt. Als je wortelsap rauw drinkt ondersteunt het ook de binnenkant van je spijsverteringskanaal.

Een geweldig huisgemaakt sap dat je kunt drinken is wortel-appelsap. Je kunt dit een half uur voor de maaltijd drinken als preventieve maatregel tegen brandend maagzuur.

6. Appels

Een appel is een van de meest alledaagse vruchten. Het is echter ook een van de gezondste die er bestaat.

Dit fruit fungeert als een natuurlijke spijsverteringsregelaar. Het is perfect voor het behandelen van problemen zoals zweren, gastritis, brandend maagzuur, pijn, verstopping of diarree.

Appels zijn erg goed voor het genezen en bestrijden van maagzweren. Ze doen dit door middel van hun gehalte aan vezels, bètacaroteen en vitamine C. Deze voedingsstoffen maken het namelijk gemakkelijker om de weefsels in je spijsverteringsstelsel te genezen.

7. Aloëvera

Aloëvera is een van de geweldige voedingsmiddelen voor het bestrijden van maagzweren

Aloëvera is een plant die opvalt door zijn fantastische helende vermogen. Het is ook een antioxidant, antibacterieel en ontstekingsremmend middel. Wat maagzweren betreft is aloëvera om verschillende redenen zeer effectief, namelijk:

  • De antibacteriële eigenschappen voorkomen dat Helicobacter Pylori vermeerdert. Deze bacterie wordt vaak gerelateerd aan problemen met maagzweren.
  • Maagzweren zijn ook gerelateerd aan de ontsteking van je hele spijsverteringskanaal en aloëvera heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Van de antrachinon verbindingen in aloëvera zijn er enkele die een grote hulp zijn voor de slijmvliezen van je spijsverteringsstelsel.

8. Zout water

Tegenwoordig kun je in sommige supermarkten en reformwinkels kant-en-klaar zout water vinden. Dit komt omdat mensen hebben ontdekt dat het een grote bron van mineralen en sporenelementen is. Het is ook een geweldig alkalisch drankje dat helpt bij het behandelen van verschillende gezondheidsproblemen.

Overige adviezen

Voor het bestrijden van maagzweren kun je ook de volgende adviezen opvolgen:  • Caballé, F. F. (2008). Epidemiología, factores pronósticos y causas de hemorragia digestiva alta no varicosa. Gastroenterologia y Hepatologia Continuada.
  • Guimarães, L. L., Ventura, A. L., Capellari, L. R., Souza, V. V. de, & Toma, W. (2017). Análise fitoquímica de plantas medicinais indicadas popularmente na forma de garrafadas para o tratamento da úlcera gástrica. Unisanta Health Science.
  • Valdivia Roldán, Mario. “Gastritis y gastropatías.” Revista de Gastroenterología del Perú 31.1 (2011): 38-48.