Oefeningen voor een slijmbeursontsteking in de heup

Vandaag willen we je over bepaalde oefeningen vertellen die een slijmbeursontsteking in de heup helpen verlichten. Het eerste dat je echter moet doen, is een fysiotherapeut raadplegen. Die zal de beste oefeningen voor je specifieke geval aangeven.
Oefeningen voor een slijmbeursontsteking in de heup
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 05 november, 2022

Er is een reeks oefeningen die je kunt uitvoeren om een slijmbeursontsteking in de heup te verlichten, wat een pijnlijke en vervelende ontstekingsziekte is. Om meer specifiek te zijn, het betreft de ontsteking van de slijmbeurs, een geleiachtige zak die de spieren, pezen en botten tegen elkaar beschermt.

In dit specifieke geval doet het probleem zich in de zak voor die zich tussen het dijbeen en de bekken bevindt. Zijn werking is als die van een kussen dat wrijving vermindert.

Een slijmbeursontsteking in de heup is een aandoening die erg ongemakkelijk is voor degenen die eraan lijden, omdat het een scherpe en intense pijn veroorzaakt.

Over het algemeen zijn vrouwen vatbaarder voor deze ziekte, die met veroudering en osteoporose wordt geassocieerd (Spaanse link). Tegelijkertijd kan het ook met andere ziekten zoals artritis en artrose te maken hebben. Laten we dit eens wat beter bekijken.

Soorten slijmbeursontstekingen

Man houdt zijn pijnlijke heup vast

Een slijmbeursontsteking van de heup is niet de enige type slijmbeursontsteking dat mensen kan treffen. In feite kan het ook de knieën, schouders, polsen en ellebogen aantasten.

Wanneer het in de heup voorkomt, dan komt dat meestal doordat de tensor-spier van de fascia lata (gelegen aan de binnenkant van het been) tegen de trochanter wrijft. De eerste bevindt zich aan de binnenkant van het been en de laatste steekt uit de kop van het dijbeen.

Ook bekend als trochanteritis of trochanter bursitis, heeft het twee klinische presentaties. De eerste is het resultaat van een trauma aan het gebied. Aan de andere kant heeft de tweede met botsporen te maken of het onvoldoende gebruik van de heupspier.

Het is belangrijk dat een arts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoert om te bepalen welke van deze het is. Dat is omdat een juiste diagnose relevant is als het om het vinden van een oplossing gaat.

Het is bovendien de sleutel om te voorkomen dat het probleem chronisch wordt (Spaanse link). Zodra het het gewricht is binnengedrongen, dan beginnen de symptomen aanhoudend te zijn, het is dan erg moeilijk om het proces om te keren.

Oefeningen om een slijmbeursontsteking in de heup te verlichten

Rusten is de eerste maatregel om de pijn van een slijmbeursontsteking in de heup te verminderen en te elimineren, zelfs voordat je oefeningen gaat doen. Als de pijn hevig is, dan betekent dit dat trochanteritis zich in de acute fase bevindt. Je kunt daarom je heup het beste met een goed anatomisch kussen van traagschuim laten rusten.

Als je eenmaal over de acute fase heen bent, dan moet je een oefeningsroutine beginnen om de pijn volledig te verlichten. Om dit veilig te doen, raden we het volgende aan:

 • Voer bewegingen voorzichtig en langzaam uit.
 • Adem normaal in en uit om spanning te vermijden. Je moet stoppen als de pijn erger wordt.
 • Voordat je met een oefeningsroutine begint om een slijmbeursontsteking te verlichten, moet je je altijd eerst opwarmen.

Dan zal de volgende stap zijn om voetstrekoefeningen te doen. Een mogelijkheid is om de ene voet achter de andere te kruisen en je lichaam naar de niet-aangedane zijde te buigen. Of ga met je rug tegen de grond of een mat liggen en rek de iliotibiale band of de heupen zo ver mogelijk uit.

Meer oefeningen om een slijmbeursontsteking in de heup te verlichten

Iemand doet oefeningen bij de fysio

Een andere optie is om de heuprotator voorzichtig te strekken terwijl je ligt. Dit is een spier in het externe gebied waardoor de dij van het lichaam af kan bewegen. Je moet natuurlijk extra voorzichtig zijn om de beweging niet te veel te forceren, anders kan de onderliggende blessure nog erger worden.

Een andere oefening die het gebied versterkt, is je been recht omhoog te tillen, terwijl je op je zij ligt. Op dezelfde manier is heupabductie (Spaanse link), of het verhogen van de binnenkant van de dij, ook gunstig.

Wat er ook gebeurt, het reguleren van het aantal reeksen is van fundamenteel belang om rust tussen elke reeksen te bewerkstelligen. Op die manier kunnen de zachte delen van het gewricht ontspannen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De vijf meest voorkomende heupaandoeningen

Aanvullende maatregelen voor oefeningen die een slijmbeursontsteking in de heup verlichten

Een fysiotherapeut (Spaanse link)is verantwoordelijk voor het aangeven welke oefeningen het beste voor elk specifiek geval zijn. In een aantal gevallen zullen professionals handmatige fysiotherapie met het gebruik van pijnstillers combineren. Chirurgie is de laatste optie als eerdere maatregelen geen positieve resultaten opleveren.

Naast oefeningen voor een slijmbeursontsteking in de heup, kun je ook iets kouds op het gebied aanbrengen om pijn te verminderen. Dit is vooral tijdens de acute fase gunstig. Als je arts het aanbeveelt, dan zijn injecties krachtiger als de pijn invaliderend is.

Houd ook rekening met bepaalde routines en gewoonten om te voorkomen dat de slijmbeursontsteking in de heup terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Voorkom overbelasting van de zone.
 • Houd je lichaamsgewicht onder controle.
 • Zit comfortabel om te voorkomen dat je teveel druk op je heupen uitoefent.
 • Draag gepast schoeisel en corrigeer een slechte houding.

Een effectieve, praktische en goedkope behandeling

Het routinematig uitvoeren van deze oefeningen is een van de meest effectieve maatregelen om een slijmbeursontsteking in de heup te beheersen. Hiermee voorkom je niet alleen spieratrofie, maar ook de progressie van artrose.

Het is ook een zeer voordelige methode. In feite kost het je niets! Je kunt de oefeningen bovendien in het comfort van je eigen huis uitvoeren en toekomstige terugvallen helpen voorkomen. Als je vragen of begeleiding nodig hebt, raadpleeg dan je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pertegas, M. V., Navarro, R. S., & Sererols, X. C. (2017). Trocanteritis. Dolor: Investigación, clínica & terapéutica, 32(4), 141-151.
 • Rodríguez, M. A. M. (2010). El arte y la ciencia en la anamnesis. Medisur, 8(5), 28-32.
 • Kaplanek, B. A., Levine, B., & Jaffe, W. L. (2014). Pilates y rehabilitación: Para Síndromes y Artroplastias. Paidotribo.
 • González Duque, A., C. de José Reina, and J. Vaquero Martín. “Bursitis trocantérea.” Medifam 13.1 (2003): 43-48.
 • Merino, Maira Johanna Orozco, and Luis Lasca. “Bursitis Iliopectínea.” Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Córdoba 73.4 (2016): 306.
 • García, NM Puente, ML Fernández Gómez, and R. Insausti. “Bursitis trocantéreas.” FMC: Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 351-355.
 • Morgado, I., et al. “Guía de manejo clínico de la artrosis de cadera y rodilla.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 12.5 (2005): 289-302.
 • Jiménez, Christian Edgardo, et al. “Programas de educación en salud y entrenamiento de la fuerza en adultos mayores con artrosis de cadera leve a moderada.” Revista médica de Chile 142.4 (2014): 436-442.
 • González Castilla, Roberto, et al. “Bloqueo 3 en 1 para analgesia en pacientes con fractura de cadera.” Medisan 16.11 (2012): 1698-1706.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.