Heupslijtage: symptomen en preventie

Vrouwen hebben over het algemeen het vaakst last van de pijnlijke realiteit van gewrichtsslijtage, artrose en andere gewrichtsaandoeningen die onze kwaliteit van leven beïnvloeden.
Heupslijtage: symptomen en preventie

Laatste update: 04 oktober, 2018

Heupslijtage is de meestvoorkomende en gevaarlijkste gewrichtsaandoening, dus het is het waard om tijd vrij te maken om meer te leren over de symptomen. Laten we eens een kijkje nemen.

Wat veroorzaakt heupslijtage?

Wat veroorzaakt heupslijtage

Heupartrose of coxartrose beïnvloedt het kraakbeen. Onthoud dat het heupgewricht ook bestaat uit de kop van het dijbeen en de heupkop, een gewrichtsholte waar het dijbeen perfect in past.

Rondom dit gebied zit een netwerk van spiervezels en ligamenten die het kraakbeen samenvoegen en schokken absorberen. Je moet weten dat heupslijtage op één van de volgende twee manieren kan gebeuren:

  • Primair is het het resultaat van slijtage na verloop van tijd. Dit verschijnt rond de leeftijd van 60 tot 65.
  • Secundaire gewrichtsslijtage is het resultaat van gelokaliseerde problemen en gewrichtsproblemen door ontwrichting of zelfs slechte voeding en botproblemen. In deze gevallen kunnen personen al heupproblemen ervaren vanaf de leeftijd van 30 tot 35 jaar.

Laten we eens een kijkje nemen naar de oorzaken van deze pijnlijke aandoening:

  • Trauma: ontwrichtingen, verwondingen of slecht genezen ziektes kunnen ervoor zorgen dat je heupslijtage ervaart.
  • Doorbloedingsstoornis: heupslijtage komt in het algemeen vaak voor door problemen die veroorzaakt worden door artrose of ontwrichtingen, maar de oorzaak kan ook door een slechte doorbloeding komen. Meestal gebeurt dit na een botbreuk, bij de nek van de heupkop. Ook medicijngebruik kan van invloed zijn op de doorbloeding.
  • Aangeboren factoren: kinderen worden vaak ter wereld gebracht met aangeboren problemen, zoals heupdysplasie, groeiaandoeningen of andere problemen.
  • Onevenwichtige skeletstructuur: het komt redelijk vaak voor dat personen last hebben van een aandoening waarbij hun benen verschillende lengtes hebben.

Symptomen van heupslijtage

Symptomen van heupslijtage
  • Uiteraard is pijn het eerste symptoom van elk artritis-achtig probleem. Veel mensen denken dat deze pijn alleen geconcentreerd zou moeten zijn in de buurt van de heup, maar de waarheid is dat het vaak voorkomt in het liesgebied. Het kan zelfs naar het onderste gedeelte van de dij schieten, waarbij het de knie bereikt en terugkaatst naar de billen.
  • Soms wanneer je beweegt voel je een plotselinge krakende sensatie.
  • Als je heup pijn doet, dan kan het een spierprobleem zijn. Maar als je liesgebied ook pijn begint te doen, dan is dit meestal een direct gevolg van heupslijtage.
  • In het begint zal deze pijn niet erg intens zijn en zal voornamelijk verschijnen wanneer je fysiek actief bent geweest. Bijvoorbeeld na een lange wandeling, na het joggen of het optillen van zware objecten. Zodra je rust, zal de pijn vanzelf weggaan.
  • In een later stadium, wanneer de slijtage vordert, zal de pijn meer intens worden en zal het moeilijk voor je zijn om simpele activiteiten te doen, zoals traplopen. Wanneer je je benen over elkaar doet, zal je een pijnlijke kraak voelen. Dit voel je vaak ook ‘s nachts wanneer je woelt en draait in bed. Je zal een brandende sensatie in je liesgebied voelen.

Hoe kan ik heupslijtage voorkomen?

Hoe kan ik heupslijtage voorkomen

Denk eraan dat als je last hebt van heuppijn je stappen zou moeten ondernemen om je levensstijl aan te passen om om te gaan met dit leed. Tot op heden is er namelijk nog geen geneesmiddel.

Je zou moeten proberen om goed te eten, zodat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Ook moet je lichte oefeningen doen, zodat je lichaam soepel blijft.

Volg de instructies van je dokter op. Maak echter geen misbruik van ontstekingsremmers en spierontspanners. Deze kunnen op lange termijn namelijk een negatief effect op je lever hebben.

Als je heupslijtage wilt voorkomen en momenteel geen last hebt van dit probleem of als je symptomen erg licht zijn, dan zou je de volgende aanbevelingen moeten volgen.

Aanbevelingen om heupslijtage te voorkomen

  • Zorg altijd voor een uitgebalanceerd dieet.
  • Doe elke dag een aantal lichte oefeningen, vooral oefeningen waarbij je je heupen niet overmatig hoeft te belasten, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  • Vergroot je consumptie van vitamine C, A en D, omdat deze voedingsstoffen je zullen helpen bij de collageensynthese. Dus je zou zeker moeten proberen om meer citrusvruchten, mango, ananas, wortels, meloenen en aardbeien eten. Eet ook groenten zoals kruisbloemige groenten, artisjokken en knoflook. Deze laatste is vooral erg goed voor het verminderen van opgezwollen gewrichten.
  • Gelatine is geweldig voor het herstellen van kraakbeen. 
  • Aarzel niet om magnesiumsupplementen in te nemen. Dit element is fundamenteel voor het behouden van een goede gewrichtsgezondheid en is geweldig voor je algehele gezondheid. Vraag je lokale natuurvoedingswinkel of je dokter waar je deze supplementen kunt kopen.
  • Drink tenminste twee liter water per dag. Het is cruciaal dat je gehydrateerd blijft, omdat dit je gewrichten ook gehydrateerd houdt en zodoende dus je kraakbeen voedt. Je moet hier echt aan denken.
  • Sommige personen gebruiken ook vitaminesupplementen zoals glucosaminesulfaat, dat geweldig is tegen heupslijtage. Het is een natuurlijke manier om dit deel van je lichaam te versterken. Het versterkt ook je botten en je kraakbeen in het algemeen. Praat met je dokter over de voordelen hiervan.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.