Heupslijtage: symptomen en preventie

20 oktober 2015

Vrouwen hebben over het algemeen het vaakst last van de pijnlijke realiteit van gewrichtsslijtage, artrose en andere spieraandoeningen die onze kwaliteit van leven beïnvloeden. Heupslijtage is de meestvoorkomende en gevaarlijkste gewrichtsstoornis, dus het is het waard om een beetje tijd vrij te maken om te leren over de symptomen. Laten we eens een kijkje nemen.

Wat veroorzaakt heupslijtage?

Oorzaken Heupslijtage

Heupartrose of coxartrose beïnvloedt het kraakbeen. Onthoud dat het heupgewricht ook bestaat uit de kop van het dijbeen en de heupkop, een gewrichtsholte waar het dijbeen perfect in past. Rondom dit gebied zit een netwerk van spiervezels en ligamenten die het kraakbeen samenvoegen en schokken absorberen. Je zou moeten weten dat heupslijtage op één van de volgende twee manieren kan gebeuren:

 • Primair is het het resultaat van slijtage na verloop van tijd. Dit verschijnt rond de leeftijd van 60 tot 65.
 • Secundaire artrose is het resultaat van gelokaliseerde problemen en gewrichtsproblemen door ontwrichting of zelfs slechte voeding en botproblemen. In deze gevallen kunnen personen al heupproblemen ervaren vanaf de leeftijd van 30 tot 35 jaar.

En laten we eens een kijkje nemen naar de oorzaken van deze pijnlijke aandoening:

 • Trauma: ontwrichtingen, verwondingen of slecht genezen ziektes kunnen ervoor zorgen dat je heupslijtage ervaart.
 • Vasculair: vasculaire insufficiëntie is een ziekte waar op gelet moet worden. Het komt over het algemeen vaak voor door problemen die veroorzaakt worden door artrose of ontwrichtingen, maar in dit geval is de oorzaak vasculair.
 • Aangeboren factoren: kinderen worden vaak ter wereld gebracht met aangeboren problemen, zoals heupdysplasie, groeiaandoeningen of andere problemen.
 • Onevenwichtige skeletstructuur: het komt redelijk vaak voor dat personen last hebben van een aandoening waarbij hun benen verschillende lengtes hebben.

Symptomen van heupslijtage

Symptomen Heupslijtage

 • Uiteraard is het eerste symptoom van elk artritisch probleem pijn. Veel personen denken dat deze pijn alleen geconcentreerd zou moeten zijn in de buurt van de heup, maar de waarheid is dat het vaak voorkomt in het liesgebied. Het kan zelfs naar het onderste gedeelte van de dij schieten, waarbij het de knie bereikt en terugreflecteert naar de bips.
 • Soms wanneer je beweegt voel je een plotselinge krakende sensatie.
 • Als je heup pijn doet, dan kan het een spierprobleem zijn. Maar als je liesgebied pijn begint te doen, dan is dit een direct gevolg van heupslijtage.
 • In het begint zal deze pijn niet erg intens zijn en zal voornamelijk verschijnen wanneer je fysiek actief bent geweest, bijvoorbeeld na een lange wandeling, na joggen of het optillen van zware objecten. Zodra je rust, zal de pijn vanzelf weggaan.
 • In een later stadium, wanneer de slijtage vordert, zal de pijn meer intens worden en het zal moeilijk voor je zijn om simpele activiteiten te doen, zoals traplopen. Wanneer je je benen over elkaar doet, zal je een pijnlijke kraak voelen. Dit voel je vaak ook ’s nachts wanneer je woelt en draait in bed. Je zal een brandende sensatie in je liesgebied voelen.

Hoe kan ik heupslijtage voorkomen?

Gelatine

Je zou moeten weten dat als je last hebt van heuppijn, je stappen zou moeten ondernemen om je levensstijl aan het passen voor het omgaan met dit leed, omdat er tot op heden nog geen geneesmiddel is. Je zou moeten proberen om goed te eten, zodat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft en lichte oefeningen moeten doen, zodat je mobiel kan blijven zonder uitgeput te raken. Volg de instructies van je dokter op zonder misbruik te maken van ontstekingsremmers en spierontspanners, omdat deze op lange termijn een negatief effect op je lever kunnen hebben. Als je echter heupslijtage wilt voorkomen en momenteel geen last hebt van dit probleem of je symptomen erg licht zijn, dan zou je de volgende aanbevelingen moeten volgen.

 • Zorg altijd voor een gebalanceerd dieet.
 • Doe elke dag een aantal lichte oefeningen, vooral oefeningen waarbij je je heupen niet hoeft te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Vergroot je consumptie van vitamine C, A en D, omdat deze voedingsstoffen je zullen helpen om collageen te synthetiseren. Dus je zou zeker weten moeten proberen om meer citrusvruchten, mango, ananas, wortels, meloenen en aardbeien en ook groenten zoals kruisbloemige groenten, artisjokken en knoflook te eten. Deze laatste is vooral erg goed voor het verminderen van opgezwollen gewrichten.
 • Gelatine is geweldig voor het herstellen van kraakbeen, want zoals je waarschijnlijk wel weet kunnen botten niet weer aangroeien, maar kraakbeen wel.
 • Aarzel niet om magnesiumsupplementen in te nemen. Deze voedingsstof is fundamenteel voor het behouden van een goede gewrichtsgezondheid en is geweldig voor je algehele gezondheid. Vraag je lokale natuurvoedingswinkel of je dokter waar je deze supplementen kan kopen.
 • Drink tenminste twee liter water per dag. Het is cruciaal dat je gehydrateerd blijft, omdat dit je gewrichten ook gehydrateerd houdt en zodoende dus je kraakbeen voedt. Je zou dit zeker weten in gedachten moeten houden.
 • Sommige personen gebruiken ook vitaminesupplementen zoals glucosaminesulfaat, dat geweldig is voor heupslijtage. Het is een natuurlijke manier om dit deel van je lichaam te versterken, maar ook je botten en je kraakbeen in het algemeen. Je kan met je dokter praten over de voordelen hiervan.
Bekijk Ook