Oorzaak en behandeling van kniepijn

Dankzij het kniegewricht kunnen we wandelen, lopen, trappen opgaan, fietsen... Wat beweging betreft is het één van de meest fundamentele onderdelen van ons lichaam. Het komt dan ook vrij vaak voor dat deze gewrichten te maken krijgen met letsels, ontstekingen, ongemak en slijtage.
Oorzaak en behandeling van kniepijn

Laatste update: 07 oktober, 2018

Pijn in je knie kan op allerlei manieren ontstaan en kan daardoor talloze mogelijke oorzaken hebben. Dit artikel beschrijft enkele vaak voorkomende redenen voor kniepijn en eenvoudige tips voor de behandeling van kniepijn.

Kniepijn kan ontstaan op elke leeftijd. Kneuzingen, problemen met de ligamenten, artritis of gewrichtsontsteking zijn de meest voorkomende oorzaken. De pijn kan vrij intens zijn en beïnvloedt in grote mate het functioneren in het dagelijks leven.

Voorkomen is dus belangrijker dan genezen en dit kan door er een gezonde levensstijl en gezond dieet op na te houden. Is er toch kniepijn aanwezig, dan kunnen enkele eenvoudig tips helpen om sneller van die vervelende pijn verlost te raken.

Wat veroorzaakt kniepijn ?

knie-anatomie

Onthoud dat de knie één van de grootste gewrichten in het lichaam is. De kniegewrichten worden gedurende de dag steeds belast en bewogen, voor elke gewone dagelijkse taak worden ze ingeschakeld.

Om al deze functies efficiënt te kunnen uitvoeren en de nodige flexibiliteit te behouden, moet deze ingewikkelde structuur van ligamenten, botten, kraakbeen, spieren, pezen en spieren optimaal kunnen samenwerken. Welke verstoringen in dit ingenieuze systeem kunnen pijn en ontsteking veroorzaken? Je leest het hieronder!

Ontstaat de pijn na een verkeerde beweging of impact ?

  • Kniepijn kan optreden na een verkeerde draaiende beweging, val of botsing met een voorwerp. Er ontstaat een gekneusde knie, voornamelijk door impact na een val of botsing. De gevolgen van een kneuzing lijken veelal op die van een verstuiking: kniepijn, zwelling en bloeduitstortingen.
  • Verschillende weefsels in je knie kunnen kneuzen, zoals de botten, spieren en bindweefsels. Een kneuzing treedt op samen met ontstekingsreacties zoals pijn, zwelling en verkleuring. Een gekneusde knie gaat vanzelf over en kan worden behandeld met koude kompressen.
  • Raakt de knie echter geblesseerd na een verkeerde beweging, dan kan er sprake zijn van meniscusletsel of letsel aan de kraakbeenschijfjes. De pijn is dan heel diffuus verspreid over het gewricht en het meest intens na 24 uur. Daarnaast ontstaat pijn als je op de binnenkant of buitenkant van je knie drukt.
  • Er kan eveneens letsel aan de knieligamenten of gewrichtsbanden ontstaan. Deze banden verbinden de onderlinge gewrichtsonderdelen met elkaar, waardoor je onderbeen vast blijft zitten aan je bovenbeen.
  • Is er kniepijn en kunnen de benen niet plat op de grond rusten, dan kan dit wijzen op een letsel van de gewrichtsbanden aan de binnenkant van de knie. Genezing neemt vaak flink wat tijd in beslag en als de pijn draaglijk is, is het noodzakelijk om voorzichtig te blijven lopen.
  • Kniepijn door slijmbeursontsteking: slijmbeurs in je knie fungeert als een kussentje tussen de pezen en botten en raakt meestal ontstoken door overbelasting, een botsing of een verkeerde beweging.

Is er geen aanwijsbare oorzaak voor de pijn ?

  • Artrose ontstaat door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Daardoor schuren de botten van de knie tegen elkaar en kan pijn ontstaan bij de eenvoudigste bewegingen, zoals de trap opgaan of lopen. De pijn kan ‘s nachts heel intens zijn en er is geen echte remedie om artrose te genezen. Pijnmedicatie en enkele natuurlijke remedies kunnen verlichting van de pijn en het ongemak brengen.
  • Reumatoïde artritis: reuma kan ook het kniegewricht aantasten en gaat vaak samen met vermoeidheid, ziektegevoel, koorts en pijn. Deze aandoening kan heel plots optreden en weer verdwijnen. Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen verlichting brengen en ook knievervanging wordt toegepast.

Probeer deze remedies voor de behandeling van kniepijn

Plantaardige olie

Olijfolie

Dagelijks olijfolie gebruiken is goed voor de behandeling van kniepijn. Dat komt omdat de olie ontstekingsremmend werkt. Bovendien staat olijfolie erom bekend de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer het kniegewricht tweemaal per dag zachtjes in met olijfolie en wikkel vervolgens het gewricht in een verband.

IJspacks

IJspack

Je weet vast en zeker dat ijs gebruikt wordt om pijn en ontsteking te verzachten. Plaats een zak met blokjes ijs in een doek op het kniegewricht gedurende twintig minuten. Pas dit niet langer dan twintig minuten erop om de huid niet te beschadigen. IJs wordt eveneens toegepast in geval van kneuzingen en om zwelling te verminderen.

Tarwebloem en kurkuma

Kurkuma

Je kan makkelijk zelf thuis een ontstekingsremmende pasta maken door tarwebloem te mixen met kurkuma, melk en ricinusolie. Neem een half glas heet water en voeg drie eetlepels tarwebloem, een eetlepel olie en een snufje kurkuma toe.

Goed mengen tot een homogene pasta en warm aanbrengen op de knie. Deze eenvoudige huisremedie voor de behandeling van kniepijn brengt snel verlichting en je merkt het verschil vast meteen.

Natuurlijke ontstekingsremmende middeltjes

Goji bessen

Er bestaan verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen bij de behandeling van kniepijn. Soms kun je de pijn zelfs helemaal tegengaan.

Kies voor een gevarieerd dieet, waarin deze voedingsproducten regelmatig voorkomen. Zorg ervoor dat je dieet voldoende omega 3-vetzuren bevat. Die vind je in vette vissoorten zoals tonijn, sardientjes en makreel. Kies ook regelmatig voor broccoli, veenbessen, gojibessen, kurkuma, ananas en groene thee.

Draag zorg voor de gezondheid van je knie

  • Knieën hebben te lijden onder overgewicht. Eet evenwichtig en gezond, vermijd obesitas. Til geen zware voorwerpen om druk op het kniegewricht tegen te gaan.
  • Zwemmen is de ideale sport om het kniegewricht sterker te maken. Zo kun je letsels of slijtage makkelijker vermijden. Overleg wel met je arts of dit in jouw geval ook zo is en of bepaalde zwemslagen de voorkeur hebben.