De vijf meest voorkomende heupaandoeningen

Hoewel dit een gewricht is dat meer gewicht moet dragen dan bijna elk ander gewricht in ons lichaam, staan de meeste mensen niet echt stil bij het belang van hun heupen. Leer in dit artikel iets meer over je heupen en hoe je de meest voorkomende heupaandoeningen het beste kunt voorkomen.
De vijf meest voorkomende heupaandoeningen
Abel Verdejo

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Abel Verdejo.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je zou kunnen zeggen dat de heupen het vergeten deel van het lichaam zijn, als het gaat om onze gezondheid. Daarom gaan we het hebben over heupaandoeningen.

Aangezien de heupen gewrichten zijn, hebben ze voornamelijk de taak om een of meer botten met elkaar te verbinden en te ondersteunen. De voornaamste taak van de heupen is om ervoor te zorgen dat het heiligbeen, darmbeen en dijbeen op hun plek blijven.

Heupaandoeningen de achtergrond

Je heupen

De locatie van dit gewricht, precies tussen je torso en je onderste ledematen in, is een duidelijke aanwijzing van hoe belangrijk je heupen over het algemeen zijn voor je lichaam. Je heupen bieden je lichaam niet alleen ondersteuning, maar ze zorgen er ook voor dat je lichaam allerlei bewegingen kan uitvoeren.

Ze kunnen buigen, roteren, en zijn te vergelijken met een gigantische scharnier.

Wanneer we kijken naar de fysiologische structuur van de heupen, zien we dat ze nog een zeer belangrijk deel omvatten. Het coxofemoraal gewricht: het punt waar de kop van het dijbeen verbonden wordt aan de heup.

Hoewel je heupen het sterkste gewricht zijn in je hele lichaam, zijn ze ook vrij gevoelig voor allerlei factoren die na verloop van tijd verschillende problemen kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende heupaandoeningen

Dit gewricht is erg stabiel, maar kan ook verschillende problemen oplopen. Sommige van deze problemen hebben een benaming die verwijst naar het deel van de heupen dat ze aantasten, en andere  heupaandoeningen zijn iets lastiger om te behandelen.

Hieronder zullen we het hebben over de vijf meest voorkomende heupaandoeningen.

1. Pubalgie

Heupaandoeningen zoals pubalgie

Dit probleem wordt ook wel een sporthernia genoemd. We spreken van pubalgie wanneer de spieren in de schaamstreek geblesseerd zijn geraakt.

In het geval van pubalgie is er vrijwel altijd sprake van een chronische ontsteking.

De buikspieren en de adductoren zijn de spieren die doorgaans het ernstigst aangetast raken.

2. Artrose aan de heupen of coxartrose

Aangezien dit een zeer stevig en belangrijk gewricht is, worden je heupen vaak ernstig aangetast door pijnlijke en vervelende heupaandoeningen.

Veranderingen in het gewrichtskraakbeen zijn doorgaans de voornaamste oorzaak van artrose.

  • Helaas is artrose over het algemeen een degeneratieve ziekte.
  • Daarom zal het aangedane lichaamsdeel vrij snel immobiel raken.

3. Osteogenesis imperfecta

Heupaandoeningen zoals Osteogenesis imperfecta

Deze aandoening wordt vaak ook wel ‘broze bottenziekte’ genoemd’.

  • Osteogenesis imperfecta tast al het botweefsel in je lichaam aan, waaronder natuurlijk ook het heupweefsel.
  • Dit is een erfelijke of genetisch bepaalde ziekte.

Aangezien de kans groot is dat je heupen zullen lijden onder een direct trauma, wordt osteogenesis imperfecta doorgaans in verband gebracht met je heupen.

4. Avasculaire necrose aan de heup

Het woordje necrose verwijst naar het afsterven van weefsel. In het geval van je heupen, verwijst het naar schade aan de femurkop.

Dit soort situaties ontstaan doorgaans wanneer er niet genoeg bloed in de heupen terechtkomt. Als dit probleem niet bijtijds wordt opgespoord en behandeld, kan het daarnaast geleidelijk aan ook nog chronisch worden.

De voornaamste oorzaak is een femurfractuur ter hoogte van het epicondyl. Dit zorgt er doorgaans voor dat bloedvaten breken of samen worden gedrukt. Uiteindelijk kan dit leiden tot necrose.

5. Femoroacetbular impingement

Heupaandoeningen

Als laatste van de heupaandoeningen die we vandaag bespreken, hebben we een aandoening die ook wel femoroacetbular impingement wordt genoemd. Deze aandoening zorgt ervoor dat de heupen niet volledig kunnen bewegen. Waardoor de wrijving in het gewricht voortdurend pijn veroorzaakt.

De oorzaak van dit probleem, dat zich alleen beperkt tot de heupen, is tot op de dag van vandaag nog geheel onbekend. Wel weten we dat het ook het femur en het acetabulum kan aantasten.

De pijn is doorgaans ondraaglijk en doet zich voor wanneer het femurcondyl op de verkeerde manier in de heupkom wrijft.

Hoewel iedereen dit probleem zou kunnen ontwikkelen, lijkt het zich vaker voor te doen bij jonge mensen en atleten. Over het algemeen zien doktoren een verband met artritis en achten ze artritis een van de voornaamste oorzaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anderson K, Strickland SM, Warren R. Hip and groin injuries in athletes. American Journal of Sports Medicine. 2001.
  • Dupré J-P, Bhyssenne D, Keller G, Poitou N. Estudio articular de la cadera. EMC – Kinesiterapia – Med Física. 2000.
  • Márquez Arabia, Jaime, Márquez Arabia, Wiliam. Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Rev Cuba Ortop y Traumatol. 2014.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.