7 mythes over mannelijke seksualiteit die je nooit moet geloven

Seksualiteit wordt omgeven door taboes die opnieuw bevestigd worden in de sociale verbeelding, waardoor remmingen ontstaan in de seksuele daad. Penisgrootte, ejaculatietijden en erectiestoornissen zijn enkele van de centrale kwesties.
7 mythes over mannelijke seksualiteit die je nooit moet geloven
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 30 april, 2024

Als we opgroeien en leren over seks en seksualiteit, is het heel waarschijnlijk dat zowel mannen als vrouwen verschillende mythes over seksualiteit hebben gehoord. In het geval van mannen zijn de eis om altijd klaar te zijn voor seks en de oorzaken van erectiestoornissen enkele van de meestvoorkomende mythes over mannelijke seksualiteit. In dit artikel bekijken we een aantal van deze mythes en ontkrachten ze.

Wat zijn mythes over seksualiteit?

Biologische seks, geslacht en seksualiteit zijn onderwerpen die omgeven zijn door taboes. Het komt vaak voor dat informatie en mythen door elkaar worden gehaald. Dit is een centraal onderwerp in de groei en identiteitsvorming van mensen, dus de invloed van deze valse overtuigingen kan zeer schadelijk zijn.

Het is nodig om in algemene termen te verduidelijken dat biologische sekse wordt geassocieerd met het lichaam, de voortplantingsorganen en de chromosomen die bij de geboorte worden toegewezen. Aan de andere kant is het genderbinair model. Dat wil zeggen de identiteit van man en vrouw – een sociale constructie die mensen verwachtingen oplegt over hoe ze zich moeten gedragen.

Hier komen veel mythes over seksualiteit om de hoek kijken, die stereotypen vormen die, in het geval van mannen, gekoppeld zijn aan kracht en moed. Een man die niet altijd zin heeft in seks is bijvoorbeeld een “slechte man,” terwijl een nauwelijks onder het gemiddelde liggende penis niet goed genoeg is. Laten we eens verder kijken.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Waarom is het zo moeilijk om over seks te praten?

Deze 7 mythes over mannelijke seksualiteit moet je niet geloven

Hoewel er psychologische of lichamelijke problemen zijn die een seksuoloog moet aanpakken en proberen op te lossen, zijn andere problemen die vaak voorkomen als het gaat om mannelijke seksualiteit onderdeel van culturele constructies.

Mythes kunnen druk uitoefenen en het genot van onze seksualiteit belemmeren. Daarom is het een goed idee om ze te kennen en je ervan bewust te worden, zodat je ze niet gelooft.

1. Erectiestoornissen komen alleen voor bij oudere mannen

Dit probleem, dat vaak in verband wordt gebracht met 50-plussers, kan ook te maken hebben met psychologische factoren. In feite zijn deze de belangrijkste reden waarom jonge mannen erectiestoornissen ervaren.

Angst en druk bij het vrijen, een gebrek aan emotionele binding en alcoholgebruik zijn veelvoorkomende redenen voor erectiestoornissen bij mensen onder de 30.

2. Een erectie reageert altijd op opwinding

Een andere veelgehoorde misvatting is dat erecties alleen gekoppeld zijn aan seksuele opwinding. Er zijn echter neurovasculaire processen die prikkels en reflexen opwekken die een erectie veroorzaken. Een van de meest voorkomende treedt op bij opwinding. Toch is dit niet de enige oorzaak.

3. Grootte is belangrijk

Misschien wel de populairste mythe over mannelijke seksualiteit is de grootte van de penis. De eis van een bepaalde grootte produceert complexen die negatieve effecten hebben op het gevoel van eigenwaarde en seksuele prestaties. Zowel biologisch als psychologisch hangt seksueel genot echter niet af van de grootte van de penis van een man.

De gevoeligste punten van de vagina bevinden zich in het buitenste derde deel – daarom is er geen grote diepte nodig om ze te bereiken. Daarnaast speelt het creëren van een band en begrip met de andere persoon tijdens de seksuele daad ook een rol in de sensatie van genot.

Professionals bevestigen dat de gemiddelde grootte van de penis in erectie tussen de 14 en 16 centimeter ligt. In werkelijkheid zal een lengte van meer dan 20 centimeter eerder ongemak dan genot veroorzaken.

4. Mannen moeten altijd bereid zijn om seks te hebben

Seks

Als een vrouw seksueel verlangen heeft en een man niet, dan is dat volgens een veelgehoorde mythe een probleem. Absolute bereidheid maakt deel uit van de mannelijke identiteit, gekoppeld aan viriliteit en kracht. Er zijn echter talloze redenen waarom een man geen zin in seks kan hebben.

Sommige zijn gewoon een gebrek aan interesse, terwijl andere te wijten zijn aan psychologische factoren. Zelfs bepaalde medicijnen kunnen het libido beïnvloeden. Wat zeker is, is dat er geen biologische redenen (Engelse link) zijn die een groter verlangen bij mannen bepalen ten opzichte van vrouwen.

We denken dat je het misschien interessant vindt om dit artikel ook te lezen:
Helpt sekstherapie om erectieproblemen aan te pakken?

5. Masturbatie veroorzaakt onvruchtbaarheid

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat masturbatie geen negatieve lichamelijke of psychologische effecten heeft. Integendeel, het is een gezonde praktijk van zelfkennis en bevrediging.

Ja, het is mogelijk dat masturberen voor de seks de prestaties kan beïnvloeden. Dit heeft te maken met de refractaire periode, een wachttijd die mannen hebben tussen ejaculaties. Bij jonge mensen is dit echter een korte periode, die varieert afhankelijk van de algemene gezondheid en lichamelijke conditie.

6. Ejaculatie is het enige geval van plezier

Het is duidelijk dat ejaculatie een van de meest plezierige effecten van seks is. Het bepaalt echter niet de kwaliteit van de totale geslachtsdaad.

Het is mogelijk om een plezierige seksuele relatie te hebben zonder zelfs maar een orgasme of zaadlozing te bereiken. Aan de andere kant wordt viriliteit vaak gekoppeld aan de hoeveelheid sperma, terwijl er geen relatie is tussen seksuele potentie en de hoeveelheid sperma. Dit is een mythe die op grote schaal wordt verspreid door pornografie.

7. Mannen hebben geen G-spot

De G-spot wordt meestal geassocieerd met de vagina. Bij mannen is er echter ook een soortgelijk gebied van hyperstimulatie. Deze bevindt zich in de buurt van de prostaatklier.

Het is alleen toegankelijk via de anus, wat voor veel mannen betekent dat de mythe die anale seks alleen in verband brengt met homoseksualiteit wordt ontkracht. In werkelijkheid is het iets dat je kunt ontdekken, ongeacht je seksuele geaardheid.

Het is tijd om deze mythes over mannelijke seksualiteit omver te werpen

De hierboven beschreven onjuiste overtuigingen – samen met vele andere die in de collectieve verbeelding de ronde doen – hebben geen wetenschappelijke ondersteuning. Daarom is het belangrijk om ze te ontkrachten en te voorkomen dat ze aan toekomstige generaties worden doorgegeven.

Dankzij informatie kunnen we onszelf beter leren kennen, ten volle genieten van een relatie en onze identiteit vormgeven zonder de invloed van stereotypen en mythen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kaestle, C. E., & Allen, K. R. (2011). The role of masturbation in healthy sexual development: perceptions of young adults. Archives of sexual behavior, 40(5), 983–994. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1007/s10508-010-9722-0
  • González Labrador, I., Miyar Pieiga, E., & González Salvat, R. M. (2002). Mitos y tabúes en la sexualidad humana. Revista Cubana de Medicina General Integral, 18(3), 226-229. Recuperado en 17 de agosto de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252002000300012&lng=es&tlng=es.
  • Ruiz Cantero M. T. (2021). Las estadísticas sanitarias y la invisibilidad por sexo y de género durante la epidemia de COVID-19 [Health statistics and invisibility by sex and gender during the COVID-19 epidemic]. Gaceta sanitaria, 35(1), 95–98. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2020.04.008
  • Sooriyamoorthy, T., & Leslie, S. W. (2023). Erectile Dysfunction. In StatPearls. StatPearls Publishing. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32965924/
  • Vélez-Ríos, B., Martínez-Taboas, A., & Pérez-Pedrogo, C. (2021). Effect of the Management of LGBTT+ Identity on Psychological Wellbeing. Revista caribena de psicologia, 5, e5455. Consultado el 16 de agosto de 2023. https://doi.org/10.37226/rcp.v5i1.5455

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.