Dwangmatig masturberen: hoe kan het de gezondheid beïnvloeden?

Dwangmatig masturberen beïnvloedt iemands gezondheid. In feite, als dit een stoornis wordt, kan het elk gebied van het leven beïnvloeden. Leer meer in dit artikel.
Dwangmatig masturberen: hoe kan het de gezondheid beïnvloeden?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 18 september, 2022

Dwangmatig masturberen wordt beschouwd als een echte verslaving. Veel mensen zien hun kwaliteit van leven verminderen door dit probleem, dat meestal van psychologische oorsprong is.

Als het bijna onmogelijk is om de drang tot masturberen te bedwingen, moet je accepteren dat je een probleem hebt. Daarom is het belangrijk om meer over dit probleem te weten te komen en zo nodig zo snel mogelijk hulp te zoeken. Laten we er eens wat dieper op ingaan.

De gevolgen van dwangmatig masturberen

Masturberen, of je nu een partner hebt of niet, is een natuurlijk en gezond gedrag. Sommigen besluiten en genieten van masturberen met een hogere frequentie, wat geen probleem is.

De moeilijkheid ontstaat wanneer deze impuls onbedwingbaar wordt, je dagelijks functioneren beïnvloedt, met schuldgevoelens wordt ervaren, of gebruikt wordt om ander ongemak te verlichten en niet voor het genot. Kortom, het is een probleem als de persoon verslaafd raakt aan deze stimulatie en masturbatie eindigt als een automatische reactie.

In deze gevallen hebben we het over dwangmatige masturbatie. Dit is een stoornis (Spaanse link) die mannen meer treft dan vrouwen en die vaak samenhangt met andere psychiatrische problemen zoals angst, depressie, ADHD, of middelenmisbruik.

De etiologie van dwangmatige masturbatie is complex. Volgens psychologe María Villegas (Spaanse link) kan de persoon, wanneer hij probeert enige tijd (uren, dagen, weken) zonder masturberen te gaan, zelfs last krijgen van het ontwenningssyndroom, zoals dat kan gebeuren bij het opgeven van een drug.

Dit syndroom kan zich uiten in angst, hoofdpijn, prikkelbaarheid, nervositeit, trillen, problemen met inslapen (slapeloosheid), gebrek aan eetlust, of juist overmatige eetlust, naast andere symptomen.

Enkele van de langetermijneffecten die deze gewoonte op een persoon hebben we hieronder beschreven.

1. Problemen bij het aangaan van romantische relaties

Wanhopige man

Gewoonlijk geven degenen die aan dwangmatige masturbatiestoornis lijden er de voorkeur aan hun seksuele verlangens alleen te bevredigen in plaats van met een andere persoon seks te hebben. Omdat het enige wat ze willen het bereiken van een orgasme is, is hun geest uitsluitend gericht op het bevredigen van die behoefte, en dus zoeken ze het genot alleen, wanneer ze er zin in hebben.

Anderzijds vinden deze mensen het vaak ook moeilijk om in een stabiele relatie te blijven. Hun gedrag stelt hen niet in staat van gezelschap te genieten of iemand tevreden te stellen. Daarom hebben ze de neiging emotioneel onstabiel te zijn en daarover schuldgevoelens te hebben.

Achter een dwangmatige masturbeerder gaat een persoon met veel onzekerheden schuil, dus professionele hulp is essentieel.

2. Dwangmatige masturbatie kan leiden tot sociaal isolement

In ernstiger gevallen houden mensen met dit probleem op met het bijwonen van sociale bijeenkomsten en trekken ze uiteindelijk weg uit hun groep vrienden en kennissen. Zo zoeken ze afzondering om meer tijd alleen te hebben om te masturberen.

Andere keren slagen ze erin op het werk of op school een plek te vinden om zich te verbergen en de daad uit te voeren. Sommigen kunnen zelfs de zakken van hun broek uitscheuren om direct toegang tot hun geslachtsdelen te hebben als ze daar behoefte aan hebben.

3. Dwangmatige masturbatie kan verwondingen veroorzaken

Volgens uroloog Eduardo Garcia kan dwangmatige masturbatie verwondingen aan de geslachtsdelen veroorzaken. Dit hangt echter af van bepaalde kenmerken, zoals de frequentie of de manier waarop het gedaan wordt.

In dit geval moet de persoon professioneel door een arts onderzocht worden, vooral als de verwonding matig of ernstig is.

We weten dat je graag zult lezen:
Wat veroorzaakt seksuele fetisjen?

4. Het kan leiden tot een gebrek aan energie

Ten slotte kenmerkt een toestand van voortdurende vermoeidheid vaak degenen die deze psychische stoornis hebben. Hun energie is sterk verminderd, en dit kan hun dagelijkse routine beïnvloeden.

Nu ze geen zin meer hebben om uit te gaan of een andere activiteit te ondernemen, beginnen zich verschillende ongemakken voor te doen. Enkele van de ergste gevolgen kunnen zijn ontslag (op het werk), economische problemen, of confrontaties met familie of goede vrienden.

Hoe kun je dwangmatig masturberen opsporen?

Man masturbeert
Er zijn verschillende belangrijke tekenen van iemand die aan een verslaving aan masturbatie kan lijden.

Er is geen exact getal om op te sporen of iemand al dan niet aan dwangmatige masturbatie lijdt. Maar natuurlijk is jezelf drie keer per week bevredigen niet hetzelfde als jezelf zes keer per dag bevredigen.

Niettemin kunnen degenen die zich overgeven aan zelfbevrediging en twijfelen aan hun psychische gezondheid rekening houden met deze sleutels om te beoordelen of je aan deze aandoening kunt lijden:

  • Ga een paar dagen zonder masturbatie. Als je niet zeker bent van je toestand, moet je proberen een paar dagen zonder masturberen te gaan en analyseren wat en hoe je je voelt. Als er ontwenningsverschijnselen optreden, dan moet je een deskundige raadplegen.
  • Bepaal of je een verminderd seksueel verlangen voelt voor anderen. Naarmate de momenten van eenzame intimiteit toenemen, verliezen mensen met deze verslaving het verlangen om met anderen om te gaan. In deze gevallen is het nodig heel goed op te letten om te bepalen of dit een teken van een dieper probleem kan zijn.
  • Bepaal of je een behoefte voelt om het dringend te doen. Bijvoorbeeld, terwijl je op kantoor bent, kan iemand met deze verslaving zijn concentratie verliezen en zijn toevlucht nemen tot het zich verstoppen in een badkamer om te masturberen. Dit is een heel duidelijk waarschuwingsteken dat ze de controle over hun driften kwijt kunnen zijn.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Pornoverslaving: oorzaken en gevolgen

Het is belangrijk om met een psycholoog te praten over dwangmatig masturberen

Over het algemeen zijn degenen die aan dit probleem lijden de laatsten die beseffen dat ze psychologische hulp nodig hebben.  Omdat ze hun gevoelens van schaamte en schuld moeilijk kunnen beheersen, zijn ze geneigd ze te verbergen in plaats van hulp te zoeken. Ze moeten echter aangemoedigd worden hulp te zoeken om te kunnen genezen.

Het doel van de behandeling is niet abstinentie na te streven, maar integendeel toe te werken naar gezondere en minder impulsieve seksualiteit. Cognitief-gedragstherapeutische psychotherapie of sekstherapie zijn in deze gevallen de eerstelijns keuzes. Intussen kan ook een farmacologische interventie gebruikt worden om de symptomen van de oorsprong (angst of depressie) te helpen verminderen.

Ten slotte moet benadrukt worden dat dwangmatige masturbatie niet bepalend is voor de kwaliteit van iemand als persoon. Het is gewoon een psychologisch probleem dat aangepakt moet worden. Het is belangrijk vooroordelen opzij te zetten en te vechten om de controle terug te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.