De voordelen van lichamelijke activiteit bij angst en paniek

Er zijn talloze voordelen van regelmatige lichaamsbeweging. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen om angst- en paniekklachten aan te pakken. Ontdek alles wat je erover moet weten in dit artikel!
De voordelen van lichamelijke activiteit bij angst en paniek
Marcelo R. Ceberio

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Marcelo R. Ceberio.

Laatste update: 02 november, 2022

De voordelen van lichaamsbeweging bij angst en paniek zijn ontelbaar. Dit is vooral goed om te weten omdat dit vandaag de dag helaas veel voorkomende problemen zijn. 

Het snelle ritme van het moderne leven en onze buitensporige drang naar succes zorgen ervoor dat het ontwikkelen van een angstsyndroom bijna de enige mogelijkheid om het vol te houden is.

Het spreekt voor zich dat dat gevaarlijk is. Daarom moeten we op zoek gaan naar gezonde manieren om te leren om te gaan met angst en stress. Laten we dit eens wat beter bekijken.

De voordelen van lichaamsbeweging bij angst en paniek

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij tot een verbetering van de stemming en verhoogt het gevoel van welzijn. Daarom moeten mensen die angstig zijn proberen om juist dan te bewegen.

Een studie van Dr. Canan (Engelse link) over de relatie tussen lichaamsbeweging en angst concludeert dat lichaamsbeweging het niveau van angst kan verlagen. Dat is de angstreactie die wordt ervaren in een specifieke en afgebakende situatie.

Ook een ander onderzoek, uitgevoerd door een team van de Universiteit van Oslo in Noorwegen (Engelse link), wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging het niveau van algemene angst kan verlagen.

Vooral het soort dat verband houd met biologische en persoonlijkheidsfactoren, die typisch zijn voor mensen die aanleg hebben om angstiger en beïnvloedbaar te zijn. Zij hebben tevens de neiging om risico’s te overschatten en een hoog niveau van alertheid te handhaven.

Wat paniekaanvallen betreft, vrezen veel mensen met deze stoornis de symptomen die bij een aanval optreden. In feite zijn ze hyperalert op elke kleine variatie in hun hartslag en ademhaling, maar bijvoorbeeld ook de mate van zweten.

Biologische voordelen van lichaamsbeweging bij angst- en paniekaanvallen

Een vrouw loop hard op het strand

We weten al dat lichaamsbeweging de regulatie van het cardiovasculaire systeem en het ademhalingssysteem verbetert door het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Dit is althans wat onderzoek suggereert van de Universidad de Guayaquil, Ecuador (Spaanse link). Deze verbetering kan het vermogen van het lichaam vergroten om de reactie op de eisen van de omgeving te moduleren.

Bovendien blijkt uit dit onderzoek van de Universidad de Costa Rica (Spaanse link) dat lichaamsbeweging een langdurige stijging bevordert van het serotonineniveau, de neurotransmitter van het welzijn.

Deze is betrokken bij de reactie van het lichaam op stress. De stijging van het serotonineniveau in de hersenen kan zowel de stemming verbeteren als angstgevoelens verminderen.

Lichamelijke activiteit draagt ook bij tot de stimulatie van de hypofyse, die betrokken is bij de productie van endorfines. Deze lichaamseigen hormonen werken zoals morfine en zijn gekoppeld aan neurotransmitterfuncties. Ze maken deel uit van de regulatie van pijn en het gevoel van welzijn.

Psychologische voordelen van lichaamsbeweging bij angst en paniek

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert ook de stemming. Volgens een studie, uitgevoerd door een team van de Universidade de São Paulo in Brazilië (Engelse link), kan lichaamsbeweging ook nuttig zijn bij patiënten die last hebben van slapeloosheid.

Lichaamsbeweging verhoogt het gevoel van kracht, veiligheid en controle over jezelf en de omgeving. In dit opzicht draagt het bij tot een betere perceptie van zelfbekwaamheid.

Een wekelijkse lichamelijke activiteit kan het gevoel van eigenwaarde optimaliseren, omdat veranderingen in het lichaam bijdragen tot een beter lichaamsbeeld. Ze bevorderen ook gevoelens van grotere beheersing van vaardigheden en fysieke bekwaamheid. Het is belangrijk die activiteiten te kiezen die prettig en aangenaam zijn, zodat je ze regelmatig zou willen doen.

Het voorschrijven van lichamelijke activiteit bij patiënten met paniekstoornissen heeft verschillende voordelen. Niet alleen omwille van de traditionele voordelen, maar ook omdat, strategisch gezien, paniekerige patiënten met (kans op) automutilatie hun huis uit zouden moeten komen.

Lichamelijke activiteit is dus een manier om met andere mensen te socialiseren, in de buitenlucht of in de sportschoolHet idee hierachter is dat iemand socialer wordt en uit zijn isolement komt. Dit activeert de aanmaak van endorfines en heeft dus een positieve invloed op lichaam en geest.

Verbinding met jezelf door lichaamsbeweging

Een vrouw en een man doen strekoefeningen

Iedereen moet voldoende tijd uittrekken voor lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging mag niet worden genegeerd, want het is om diverse redenen erg belangrijk. De meeste mensen beseffen dit zich helaas echter zelden.

Veel mensen lopen naar hun werk omdat het dichtbij is en anderen gaan om dezelfde reden winkelen. Er is niets mis met deze activiteiten, maar het gaat hierbij echter eigenlijk nooit om de lichaamsbeweging die hiermee gepaard gaat. Je moet lichaamsbeweging zijn rechtmatige plaats in je leven geven. Het is een moment alleen voor jou, en dat is het doel.

Zoals je ziet, is het belangrijk om je te verbinden met de aarde, de muziek in je koptelefoon, of het geluid van de natuur. Deze helpen allemaal om angst en paniek te verlichten. In feite is het praten over lichamelijke activiteit het spreken over lichaamstaal en verbinding. Het maakt het mogelijk om:

  • meerdere persoonlijke hulpbronnen te ontwikkelen.
  • je esthetiek te verbeteren.
  • de gezondheid te verbeteren.
  • het gevoel van eigenwaarde verbeteren.
  • de gemoedsrust te bewaren.

Je moet proberen om je met jezelf in verbinding te brengen door te kunnen detecteren wat goed voor je is, en lichaamsbeweging kan je daarbij heel goed help. Wacht dus niet langer en kom in beweging!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.