Moeten we voedsel desinfecteren om Covid-19 te voorkomen?

Baking soda, azijn, waterstofperoxide, citroen... Er wordt momenteel veel gesproken over verschillende producten die voedsel kunnen desinfecteren, maar we weten niet of het echt nodig is. Hygiëne in de keuken, opslag en kooktemperatuur zijn essentieel om infecties te voorkomen.
Moeten we voedsel desinfecteren om Covid-19 te voorkomen?

Laatste update: 21 mei, 2020

Als gevolg van de pandemie van het coronavirus zijn we erg bezorgd geworden over de veiligheid van voedsel en de maatregelen die we moeten nemen om een infectie te voorkomen. De vraag of we voedsel moeten desinfecteren om Covid-19 te voorkomen, komt daardoor meer naar voren.

Het is dus belangrijk om de basisveiligheidsmaatregelen bij het omgaan met voedsel te leren kennen, omdat deze erg nuttig zijn, vooral in deze tijden van een pandemie. Lees er in dit artikel meer over.

Het coronavirus en andere ziekteverwekkers in voedsel

De opgelegde maatregelen om het risico op Covid-19 te verminderen zijn algemeen. De adviezen om op een goede manier met voedsel om te gaan gelden echter niet alleen om het coronavirus te bestrijden.

Volgens een aantal deskundige bronnen (Spaanse link) is voedsel geen waarschijnlijke bron van besmetting met het coronavirus, aangezien dit momenteel voornamelijk van persoon op persoon plaatsvindt.

Voedsel kan echter met speekseldruppels van een geïnfecteerd persoon in contact komen. Dit kan op zijn beurt zijn weg naar onze slijmvliezen vinden. Om deze reden moeten we, zoals bij elke andere infectieuze ziekteverwekker, uiterst voorzichtig zijn om te voorkomen dat we met onze handen de slijmvliezen aanraken van:

  • mond
  • ogen
  • neus

We moeten ook onze handen schoon houden (Spaanse link) en de temperatuur, de opslagtijd en het bereiden van al het voedsel goed regelen. Deze maatregelen zijn essentieel om virussen en bacteriën op afstand te houden.

Is het nodig om voedsel te desinfecteren?

Vrouw doet boodschappen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het voedsel dat bij onze markten en supermarkten binnenkomt veilig is. Er is geen reden om aan te nemen dat het gezondheidsproblemen zal veroorzaken.

Alle professionals in de hele voedselketen nemen alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, nu en voor de pandemie. In de eerste plaats hoeven we dus niet na te denken over het desinfecteren van voedsel om besmetting te voorkomen, ongeacht de ziekteverwekker.

Het is echter de moeite waard om te kijken naar de beste manieren om elk type voedsel te kopen, op te slaan en te bereiden, omdat deze maatregelen ons in staat zullen stellen onszelf tegen alle soorten mogelijke infecties te beschermen.

Basismaatregelen voor de veiligheid van voedsel

Zoals we al hebben uitgelegd en we zullen nooit stoppen om dit te herhalen, als het gaat om het kopen en hanteren van voedsel, is de meest elementaire behoefte het zorgen voor: 

  • zeer schone handen.
  • goed gereinigde oppervlakken.
  • schoon keukengerei.

We moeten daarnaast ook bijzonder voorzichtig zijn bij het hanteren van verschillende soorten voedsel in hetzelfde recept. Daarom moeten we goed letten op het voorkomen van kruisbesmetting.

Met deze basishygiëne maatregelen elimineren we al de meest voorkomende manieren waarop voedsel geïnfecteerd raakt. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele meer specifieke maatregelen die we moeten nemen wanneer we met verschillende soorten voedsel omgaan.

1. Vlees en vis

Het is zeer onwaarschijnlijk dat vlees en vis besmet zijn of met het coronavirus besmet raken. Ze kunnen echter wel bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De maatregelen die bij dit type voedsel moeten worden genomen zijn:

  • Koop altijd vers vlees en vis van goede kwaliteit. Vraag de verkoper om de stukjes vlees schoon te maken en de ingewanden te verwijderen.
  • Leg de boodschappen zo snel mogelijk in de koelkast. Bewaar ze gescheiden van ander voedsel dat al gekookt is. Als je het niet dezelfde dag opeet, dan kun je het ook invriezen.
  • Zorg ervoor dat het vlees of de vis helemaal goed gaar wordt. Temperaturen van 75 graden Celsius in het midden van het product zijn voldoende.

2. Eieren

Eieren zijn een delicaat product en zijn een van de belangrijkste manieren om salmonella te verspreiden. Je moet ze op een constante temperatuur bewaren en het is raadzaam ze in de koelkast te bewaren. In tegenstelling tot wat mensen vaak doen, moet je de schaal niet wassen, omdat deze een beschermende barrière vormt.

  • Als je ze veilig wilt bereiden, moet je ze lang genoeg koken, tot zowel het eiwit als de dooier gestold is.
  • Een gerecht met eieren dat je later gaat eten moet je altijd in de koelkast bewaren.

3. Fruit en groente

Vrouw wast groente onder water

Hoewel we weten dat verhitten en koken alle mogelijke giftige stoffen doden, inclusief het coronavirus, hoeven we niet alle verse groenten en fruit te koken om ze te kunnen eten. Het belangrijkste is om elk stuk fruit of groente dat je gaat consumeren schoon te maken.

  • Het enige wat je hoeft te doen is ze grondig af te wrijven, terwijl je ze onder een stroom water afspoelt.
  • Je kunt dit met een speciale borstel doen of ze met je handen afwrijven.
  • Droog ze vervolgens af met een stuk keukenpapier en bewaar ze op de juiste plaats.

Koop alleen fruit en groenten die in perfecte staat zijn. Als je ze geschild gaat eten, zorg er dan voor dat je ze schoonmaakt voordat je ze schilt, want anders kan het mes besmet raken met het vuil dat op de schil aanwezig is.

Moeten we verpakt voedsel desinfecteren?

Wat de huidige infectie door het coronavirus betreft, vragen veel mensen zich af wat ze met de aankoop moeten doen als ze eenmaal thuis zijn. Allereerst kan de verpakking alleen maar ‘besmet’ worden als iemand hem met besmette handen heeft aangeraakt of erop gehoest of geniest heeft.

Het is alleen mogelijk om de bak of verpakking te infecteren, en nooit de inhoud. Je moet daarom extra voorzichtig zijn om je handen grondig te wassen en je mond, neus of ogen niet aan te raken wanneer je na het boodschappen doen terugkomt.

  • Voor de zekerheid kun je de verpakking met een keukenpapier afvegen of met een nat doekje.
  • Een andere optie is om de niet-bederfelijke spullen een paar uur in de boodschappentas te laten staan voordat je ze in de voorraadkast opbergt.

Concluderend je hoeft dus geen voedsel te desinfecteren, maar je moet wel de normale voorzorgsmaatregelen nemen. De veiligste maatregelen die door alle experts worden aanbevolen, zijn basismaatregelen voor de veiligheid van voedsel. Dit zijn degenen die we al hebben genoemd:

  • Je handen en alle keukengerei en oppervlakken grondig schoonmaken.
  • Voedsel goed bewaren.
  • Voedsel op de juiste manier koken.
  • Kruisbesmetting tussen verschillende soorten voedsel vermijden.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.