Hoe tijdens de pandemie je fruit en groenten te wassen
Ervoor zorgen om je groenten en fruit op de juiste manier te wassen, is een belangrijke factor bij het elimineren van mogelijke verontreinigingen. Het is daarom belangrijk om de juiste stappen te kennen om het risico op het oplopen van een infectie te minimaliseren.
Angst en zorgen zijn tegenwoordig door de uitbraak van het coronavirus groter dan anders. De richtlijnen waar we het vandaag over zullen hebben, zijn echter dingen die je moet uitvoeren als je fruit en groenten gaat eten. Dit geldt zelfs als je ze zonder de schil gaat eten.
Wanneer we groenten en fruit wassen, dan verwijderen we al het resterende vuil en viezigheid die ze bij zich kunnen dragen. We moeten bovendien ook alle mogelijke resterende pesticiden, bacteriën en andere ziekteverwekkers elimineren, die vergiftigingen en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Kan het coronavirus zich door voedsel verspreiden?
Sinds het begin van de coronavirus-pandemie volgt de Europese Autoriteit voor voedsel en veiligheid (EFSA) de situatie nauwlettend. Volgens rapporten van dit bureau (Engelse link) is er geen actueel bewijs dat voedsel een mogelijke manier is om het virus over te dragen.
“Wetenschappers en autoriteiten over de hele wereld volgen de verspreiding van het virus en er zijn geen meldingen geweest van overdracht via voedsel.”
–EFSA
In de woorden van de hoofdwetenschapper van de EFSA, Marta Hugas, zijn ze tot deze conclusie gekomen op basis van ervaring met eerdere uitbraken van het coronavirus. Dit omvat zelfs enkele conclusies die vergelijkbaar zijn met COVID-19, zoals SARS-CoV of MERS-CoV.
Momenteel verspreidt het virus zich van persoon tot persoon, dit gebeurt wanneer een gezond persoon de druppeltjes inhaleert die een geïnfecteerd persoon uitstoot door te niezen of te hoesten.
Uit onderzoek tot nu toe blijkt dat goederen geen middel zijn om het coronavirus te verspreiden. Toch is het altijd belangrijk om groenten en fruit goed te blijven wassen.
Hoe groenten en fruit correct te wassen
Zoals we al hebben verduidelijkt, is het zeer onwaarschijnlijk dat het coronavirus zich door voedsel verspreidt. Het handhaven van bepaalde normen voor dagelijkse hygiëne helpt echter om elk risico te minimaliseren. Ten eerste is het belangrijk om je handen minstens 20 seconden met zeep en warm water te wassen voordat je fruit en groenten gaat wassen.
Je hoeft bij het wassen van fruit en groenten geen zeep of wasmiddel te gebruiken, aangezien dit residu achter kan laten. Dus, hoe was je deze voedingsmiddelen correct? We zullen hieronder enkele aanbevelingen doen.
Hoe verschillende groenten te wassen
- Voor bladgroenten zoals sla en groenten, scheid de bladeren en was ze een voor een. Op die manier kun je vuil en mogelijke pesticiden en meststoffen verwijderen die mogelijk op de interne onderdelen van de plant zijn achtergebleven.
- Voor groenten met een hardere consistentie (komkommers, pompoen, paprika’s, etc.) kun je een speciale borstel gebruiken voor het wassen van groenten. Schrob voorzichtig onder stromend water hun hele oppervlak.
- Als het gaat om bloemkool en broccoli, dan raden we aan om ze eerst in kleinere roosjes te snijden. Plaats ze vervolgens in een zeef en dompel ze onder in koud water. Op die manier kun je de interne delen van de plant reinigen die je niet zou bereiken zonder te snijden.
- Om wortelgroenten, zoals aardappelen, bieten, wortels of rapen, te wassen, kun je ze een korte tijd laten weken om vuil te verzachten. Schrob ze vervolgens met een borstel of spons, zonder afwasmiddel, onder stromend water. Zorg ervoor dat je ze altijd wast voordat je ze schilt.
Hoe de meestvoorkomende fruitsoorten te wassen
- Aardbeien, bosbessen, frambozen, etc. zijn allemaal erg delicaat. Plaats ze daarom in een zeef en dompel ze een korte tijd onder in koud water. Wrijf ze vervolgens voorzichtig schoon met je handen en spoel ze af.
- Je moet fruit met een eetbare schil altijd wassen voordat je ze eet of je nu van plan bent de schil te eten of niet. Spoel ze af onder de kraan en wrijf ze voorzichtig met je handen. Enkele voorbeelden zijn perziken, peren, appels, pruimen en nectarines.
- In het geval van citroenen, kiwi’s, papaja of ander fruit met een niet-eetbare schil, moet je ze nog steeds wassen voordat je ze schilt. Anders loop je het risico dat je de binnenkant van het fruit besmet met het mes dat je gebruikt om te schillen.
- Om schone groenten en fruit langer te kunnen bewaren, moet je ze met een stukje keukenpapier afdrogen.
Is het gebruik van ontsmettingsmiddelen nodig bij het wassen van groenten en fruit?
Nogmaals, het is erg moeilijk en onwaarschijnlijk dat het coronavirus zich door voedsel verspreidt. Gezondheids- en voedselveiligheidsautoriteiten raden daarom het gebruik van ontsmettingsmiddelen bij het wassen van groenten en fruit af.
Als je ze nog steeds wilt gebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat de producten veilig zijn om met voedsel te gebruiken. Zorg er bovendien voor dat je de instructies van de fabrikant zorgvuldig volgt.
Wat alle experts nadrukkelijk aanbevelen is dat we nauwgezet de basisnormen van hygiëne en voedselveiligheid volgen. Naast het wassen van groenten en fruit, moeten we ook de volgende richtlijnen in de praktijk brengen:
- Was je handen goed voor en na het hanteren van voedsel. Was ook keukengerei en werkbladen grondig.
- Houd groenten en fruit gescheiden van rauw vlees en vis. Gebruik bij het bereiden niet hetzelfde keukengerei en dezelfde snijplanken.
- Kook en verwarm groenten voordat je ze eet. Als je een salade gaat eten, dan moet je alle ingrediënten wassen voordat je ze snijdt en serveert.
- Kies verse groenten en fruit die in goede staat verkeren.
- Vergeet niet alle algemene preventieve maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Groenten en fruit wassen is een basis veiligheidsmaatregel
Dit is een richtlijn die we altijd moeten volgen voordat we dit soort voedsel eten en koken. Het kan je helpen om je tegen het coronavirus te beschermen, hoewel voedsel een zeer onwaarschijnlijke manier van overdracht is. Tegelijkertijd verwijder je al het overgebleven vuil, kunstmest en andere ziekteverwekkers die zich op hun oppervlak kunnen bevinden.