Dit moet je doen wanneer je een bloedneus hebt

Het overgrote deel van deze bloedneuzen ontstaan in het voorste deel van het neustussenschot. Ze ontstaan zelden dieper in je neus. Ook al is het waar dat je de laatste lastiger onder controle kan houden, hoef je je nog steeds geen zorgen te maken.
Dit moet je doen wanneer je een bloedneus hebt

Laatste update: 18 januari, 2019

Dit is je waarschijnlijk wel een keer overkomen: een kennis die een bloedneus heeft of je hebt er zelf één. Waarom heb je een bloedneus? Wat veroorzaakt een bloedneus? We zullen het hieronder uitleggen.

Waarom heb je een bloedneus?

Maak je geen zorgen, meestal is de reden voor een bloedneus niet erg ernstig. Het komt aardig vaak voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Je neus heeft een hoop kleine bloedvaten, die kunnen scheuren door bijvoorbeeld veranderingen in de temperatuur of verkoudheden.

De lucht die door je neus gaat, kan de membranen die de binnenkant bedekken uit laten drogen of irriteren, waardoor korstjes kunnen ontstaan, die ook kunnen scheuren en daardoor een bloedneus veroorzaken.

Aangezien de temperatuur een belangrijke factor is bij het veroorzaken van deze scheuren, komen bloedneuzen vaker voor in de winter.

Het overgrote deel van deze bloedneuzen ontstaan in het voorste deel van het neustussenschot. Ze ontstaan zelden dieper in je neus. Ook al is het waar dat je de laatste lastiger onder controle kan houden, hoef je je nog steeds geen zorgen te maken. Geen van hen kunnen lijden tot de dood. Dit zijn de hoofdoorzaken:

  • Irritatie door allergieën of verkoudheden
  • Erg koude of droge lucht
  • Je neus erg hard snuiten of in je neus peuteren
  • Elke laesie of zelfs het hebben van een afgeweken septum
  • Chemische producten
  • Hoge bloeddruk
  • In extreme gevallen: mogelijke tumoren

Wat zou ik moeten doen wanneer ik een bloedneus heb?

Het eerste wat je moet doen wanneer jij of iemand anders een bloedneus heeft is kalm blijven, vooral bij kinderen. Kalmeer ze en vertel hen dat het oké is en snel voorbij zal zijn. Je zou de onderstaande richtlijnen moeten onthouden.

Wat moet je doen?

  • Het eerste wat je moet doen is gaan zitten en je hoofd voorover houden. Waarom? Omdat je op deze manier voorkomt dat je bloed doorslikt. Adem door je mond.
  • Knijp vervolgens zachtjes in je neus, niet het tussenschot, maar het zachte deel tussen je duim en wijsvinger (zodat de neusholten gesloten zijn). Laat na twee minuten los en knijp er weer in om te zien of het bloeden gestopt is. Adem door je mond.
  • Onthoud dat je je hoofd voorover houdt om te voorkomen dat je bloed doorslikt.
  • Controleer elke vijf minuten of je neus nog steeds bloedt.

Wat te doen als het na 5 minuten niet stopt

  • Als het niet stopt kan je een koud kompres aanbrengen of een paar seconden een klein beetje ijs op je neusbeen om het bloeden te stoppen.
  • Sommige personen bedekken hun neus met een gaas, wat prima is, maar het is belangrijk om niet je hele neus te bedekken. Breng een klein stukje gaas aan om te voorkomen dat je je neusholten bedekt.

Is het beter om te gaan liggen of zitten?

Nog iets dat je moet onthouden, is dat men aanraadt om niet te gaan liggen wanneer je een bloedneus hebt. Soms maak je fouten en veel personen laten mensen die een bloedneus hebben op de grond of een bank liggen.

Dit is niet goed om te doen, omdat je dan mogelijk bloed inslikt. De beste manier is je hoofd voorover leunen, zodat het bloed van onderen stroomt en je het niet bedekt.

  • Nog een andere tip: adem de eerste paar uur na de bloedneus niet door je neus en snuit je neus ook niet. Hierdoor kan je neus weer beginnen met bloeden.
  • Als je opmerkt dat je bloedneus niet stopt, dan moet je naar een dokter gaan, zodat dat die de bloeding onder controle kan houden. Het is normaal om nasale decongestiva spray te gebruiken om de kleine bloedvaten te sluiten en het bloeden onder controle te houden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Dit zijn de 5 ergste leugens die je je arts kan vertellen

Wanneer moet je contact opnemen met een medische professional?

Je zou in de volgende gevallen naar een medisch centrum moeten gaan:

  • De bloedneus stopt niet na 20 minuten.
  • Je krijgt een bloedneus nadat je een klap op je hoofd hebt gekregen. Dit kan een ernstig hoofdletsel betekenen.
  • Als je een klap op je neus krijgt en naast bloeden is deze misvormt. Dan is het mogelijk dat je neustussenschot gebroken is, wat erg pijnlijk is.

Je zou ook het volgende moeten onthouden:

  • Heb je vaak een bloedneus, één of meerdere keren per week, en dit komt niet door een verkoudheid of veranderingen in de temperatuur? Als dit zo is, neem dan contact op met je dokter. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.