Moet je tijdens de quarantaine elke dag douchen?

De coronacrisis die we in de wereld ervaren, heeft ervoor gezorgd dat miljoenen mensen thuis in quarantaine zitten. Een vraag die hierdoor naar voren is gekomen is of het nodig is om elke dag te douchen, ook als we niet naar buiten gaan en geen buitenactiviteiten doen. Laten we eens kijken wat de experts zeggen!
Moet je tijdens de quarantaine elke dag douchen?

Laatste update: 28 januari, 2021

De wereld is verlamd geraakt door de coronaviruspandemie die zich in hoog tempo over de hele wereld blijft verspreiden. Met de quarantaine thuis als een van de belangrijkste maatregelen van sociaal isolement, vragen we ons vaak af of we nog elke dag moeten douchen, zelfs als we het huis niet uitgaan.

Al onze routines zijn verstoord en deze verandering in gewoonten verstoort ook onze activiteiten die we op een normale dag zouden doen. Dat is het probleem: we hebben geen ‘normale’ dagen meer en we zullen deze ook niet hebben totdat de quarantaine weer opgeheven is.

  • In sommige landen is thuisisolatie of quarantaine verplicht en een wettelijke maatregel. Je mag het niet overtreden, anders schend je de wet.
  • In andere landen zijn er lichtere beperkingen waar je verplaatsen in het openbaar wel is toegestaan. Ze limiteren echter de werkzaamheden en moedigen telewerken aan.

Onder deze omstandigheden brengen sommige mensen een groot deel van hun dag binnenshuis door. Ze vragen zich misschien af of het wel of niet belangrijk is om elke dag te douchen, ook als ze niet naar buiten gaan. Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat er met ons lichaam gebeurt als we niet regelmatig douchen.

Wat gebeurt er met ons lichaam als we niet elke dag douchen?

Moet je tijdens de quarantaine elke dag douchen

Het menselijk lichaam ondergaat een reeks veranderingen als je niet vaak baadt. Deze zijn meestal schadelijk. Zelfs als je niet fysiek actief bent geweest of in contact bent geweest met de buitenwereld, treden deze veranderingen op.

Een daarvan is dat je stofwisseling vertraagt. Baden stimuleert de opwekking van energie door de lichaamscellen. Dit zet op zijn beurt verschillende energieprocessen in gang die anders worden vertraagd.

Als je doucht verwijdert dit ook dood weefsel. De huid ondergaat namelijk een continu celvervangingsproces. De naam die hieraan wordt gegeven is apoptose, een geprogrammeerde celdood waardoor nieuwe cellen de oude kunnen vervangen. Je huid wassen helpt de weg dus vrij te maken voor nieuwe huidcellen.

Tot slot is er het meest voor de hand liggende effect: de geur. De geur komt echter niet vanwege transpiratie, zoals je zou verwachten. Wat er gebeurt als we ons niet vaak wassen, is dat we de bacteriën laten vestigen op de huid.

Wanneer deze zich ophopen, raken de metabole processen, plus het opgehoopte dode weefsel, in verval. Het hoogtepunt van deze situatie is de aandoening die bekend staat als verwaarloosde dermatose.

Verwaarloosde dermatose

Verwaarloosde dermatose is een aandoening die vrij recent aan het licht kwam (link in het Engels), namelijk in de jaren tachtig. Het belangrijkste symptoom voor degenen die eraan lijden, is de vorming van gepigmenteerde aanslag op de huid.

Deze aanslag of plaque begint een onaangename geur te veroorzaken naarmate de dagen verstrijken. De reden voor de geur is niet het zweet, maar eerder de verrotting van bacteriën en opgehoopt dood weefsel.

Hoewel deze aandoening zelden voorkomt bij mensen zonder psychiatrische stoornissen, is het waargenomen bij adolescente groepen die hun hygiëne tot in het extreme verwaarloosden.

Het is onwaarschijnlijk dat een quarantaine tot dergelijke situatie leidt, maar het is belangrijk om te weten dat een gebrek aan hygiëne tot dergelijke problemen kan leiden.

Wat zeggen de experts over elke dag douchen?

Douchen is gezond

Het is echter ook niet gezond om meerdere keren per dag te douchen uit angst voor ophopende bacteriën. Tijdens de quarantaine kan wel de verleiding optreden om te vaak te douchen. We doen dit misschien vanwege de besmettingsrisico’s, maar ook gewoon uit verveling.

Specialisten zijn het erover eens dat elke dag douchen niet contraproductief is, tenzij we het overdreven doen. Als we het overdrijven, kunnen we namelijk de vetlaag verwijderen, die door de opperhuid wordt gebruikt om de lichaamstemperatuur op peil te houden en ons te beschermen tegen stoffen van buitenaf.

Het handhaven van een goede hygiëne is nodig voor zover ons lichaam dit vereist. Daarom raden experts aan om elke dag te douchen, ook als je het huis niet uit gaat. Op deze manier:

  • activeer je je stofwisseling.
  • houd je je huid vrij van dood weefsel.
  • voorkom je dat bacteriën zich ophopen.

Het is belangrijk dat we je eraan herinneren dat in deze tijden van het coronavirus je handen wassen een heel andere zaak is dan al dan niet dagelijks douchen.

Handhygiëne moet meerdere keren per dag worden verzorgd. Minimaal 20 seconden en met zeep wassen is noodzakelijk om de verspreiding van COVID-19 te stoppen. Zelfs vóór deze pandemie-uitbraak was goed de handen wassen al onderdeel van het ziekenhuisprotocol bij virussen of bacteriën.

Het belang van gezonde routines

De thuisisolatie of quarantaine vanwege het coronavirus zal ons fysiek en mentaal veranderen, maar routines zoals elke dag douchen zijn erg nuttig. Als het ons lukt om regelmatige schema’s en activiteiten vast te stellen, zullen we de quarantaine op een meer geordende manier en met minder bijwerkingen overwinnen.

Zelfs als je je huis niet verlaat, kan elke dag douchen dus een van die belangrijke taken zijn om een gezonde dagelijkse routine in stand te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.