Mislukking en zelfsabotage: hoe hangen ze samen?

Mislukking en zelfsabotage voeden elkaar en benadrukken alleen de negatieve aspecten van jezelf. Wat kun je doen om ze aan te pakken? Lees het antwoord hier.
Mislukking en zelfsabotage: hoe hangen ze samen?

Laatste update: 07 mei, 2022

Mislukking en zelfsabotage zijn nauw met elkaar verbonden. Laten we om te beginnen eens naar een eenvoudig voorbeeld kijken.

Maria had zich maandenlang voorbereid op een hardloopwedstrijd van 15 kilometer. Ze trainde en at gezond, maar ze dacht niet dat ze veel verder dan 10 kilometer zou kunnen komen. De dag van de wedstrijd brak aan, en precies zoals Maria gevreesd had, gebeurde het. Na 10 kilometer voelde ze pijn in haar knie en moest zich terugtrekken uit de wedstrijd.

Was het een voorspelling of een toeval? In werkelijkheid, geen van beide. Mislukking en zelfsabotage zijn twee “vrienden” die hand in hand gaan. Laten we eens kijken hoe ze werken en waar het om gaat.

Mislukking en zelfsabotage: hoe hangen ze samen?

Wanhopige man
Het feit dat mislukking steeds terugkomt is geen toeval. Soms vindt het zijn oorsprong in zelfsabotage.

Mislukking en zelfsabotage zijn op een cirkelvormige en vicieuze manier met elkaar verbonden: het een voedt het ander. Als je dus gelooft dat je waardeloos en nutteloos bent, veroordeel je jezelf tot mislukking, en omgekeerd. Deze voortdurende terugkoppeling is wat het bereiken van doelen belemmert.

Op dezelfde manier fungeren beide als een lens van waaruit we naar onszelf kijken en die ons maar in één richting wijst. Het is een lens die de negatieve en verminderde visie bevestigt die we van onszelf hebben en die ons verhindert andere positieve eigenschappen te redden. Deze innerlijke dialoog is zo nadelig en afleidend dat hij in veel gevallen zelfs tot zelfdestructief gedrag leidt.

Aan de andere kant presenteert zelfsabotage zich ook in de vorm van ontkenning en niet-erkenning. Met andere woorden, we bedekken onszelf met ideeën en leugens als, “Ik heb het niet nodig,” “Ik wil het niet,” “Ik ben niet geïnteresseerd” of “Het is niet het juiste moment.”

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Selffulfilling prophecy: wanneer je voorspellingen werkelijkheid worden

Wat zijn de oorzaken van zelfsabotage?

Ongetwijfeld zijn er meerdere redenen die dit gedrag verklaren. Maar een laag gevoel van eigenwaarde hebben, te veeleisend zijn, en een lage frustratietolerantie hebben zijn enkele van de belangrijkste oorzaken die aan de basis liggen van zelfsabotage. Bijkomende oorzaken kunnen het volgende zijn:

  • Je bent zo bang om te falen dat je liever bij voorbaat faalt en daarom stopt met proberen. Dit ogenschijnlijke verdedigingsmechanisme wordt een tweesnijdend zwaard dat bijdraagt aan je eigen defaitistische mentaliteit.
  • Je voelt je schuldig over succes en vindt dat je ergens in moet falen.
  • Je hebt een grote angst voor verandering en angst om verantwoordelijkheid te nemen voor wat in de toekomst komen gaat.

Hoe realiseer je je dat je handelt uit mislukking en zelfsabotage?

Dit zijn enkele van de tekenen die erop kunnen wijzen dat je de neiging hebt je als je eigen ergste vijand te gedragen:

  • Je laat alles tot het laatste moment wachten, zodat je deadlines, verplichtingen of verlangens niet kunt nakomen.
  • Ook al prijzen mensen je om bepaalde vaardigheden, je bent niet in staat de lof te geloven en denkt uiteindelijk dat ze je die dingen alleen maar zeggen uit betrokkenheid of omdat ze van je houden.
  • Je hebt een erg perfectionistische (Engelse link) kijk op hoe dingen zouden moeten zijn, zodat je altijd het gevoel hebt dat het niet genoeg is en dat je je niet meet.
  • Je waant je altijd in situaties waarin je niet als overwinnaar uit de strijd komt, maar verliest of het lachertje bent.
  • Het nemen van beslissingen stel je steeds uit en je verzint smoesjes om dingen niet te doen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten

Hoe om te gaan met falen en zelfsabotage?

Afwerende vrouw
Jezelf vergelijken met anderen, fatalistische gedachten hebben, en een laag gevoel van eigenwaarde kunnen allemaal leiden tot voortdurende zelfsabotage.

 

 

De beste tip om om te gaan met falen en zelfsabotage is dat je de smoesjes die je vaak gebruikt leert identificeren en ermee ophoudt. Globaal zijn enkele van de aanbevelingen om een begin te maken met het beëindigen van mislukking en zelfsabotage als volgt:

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Iedereen heeft verschillende capaciteiten voor verschillende dingen. In plaats van op anderen te lijken of jezelf met hen te vergelijken, kun je beter je eigen stijl hebben en weten wat je sterke kanten zijn. Omarm ze en probeer ze te versterken. Natuurlijk moet je ook werken aan de zwakke punten die je onzeker maken, maar zonder je daar de hele tijd op te richten.

Ga na welke etiketten je jezelf over jezelf vertelt en stel ze in vraag

“Ik ben verlegen en kan met niemand omgaan,” is een goed voorbeeld. Wel, ben je daar zeker van? Denk eens aan de keren dat je met een buurvrouw in de lift of een onbekende taxichauffeur hebt gekletst. Vaak worden deze etiketten door anderen opgelegd – je hoort ze misschien en je neemt ze over zonder dat ze helemaal waar zijn.

Herken de negatieve gedachten

Identificeer negatieve gedachten die de daaropvolgende cascade van zelfsabotage op gang brengen en leer ze te stoppen. Je kunt dit doen door middel van een activiteit of door een positieve herinnering voor de geest te halen.

Leer je een betere versie van jezelf voor te stellen

Dat kun je doen door jezelf te visualiseren in situaties waarin je jezelf triomfantelijk ziet, gelukkig, en je doelen bereikt. Je kunt ook iemand die je vertrouwt om een eerlijke mening vragen over je handelen in een bepaalde omstandigheid. Zo kun je een ander perspectief krijgen dat genuanceerder en minder pessimistisch is, wat je opent voor veel verschillende manieren om dingen te zien.

Stop met het idealiseren van het doel en waardeer het proces meer

Als je alleen een succesmentaliteit hebt en je concentreert op het bereiken van een doel, blijf je, als je het niet bereikt, zitten met mislukking en frustratie. Door zo te denken, mis je echter het leren van de reis en het erkennen van alles wat je gaf en deed.

Geluk vindt hen die er klaar voor zijn

Natuurlijk, hoewel geluk er een heel belangrijk deel van uitmaakt, gaat succes niet alleen over jezelf succesvol achten. Het gaat er ook om aan je zelfkennis te werken en vast te stellen in welke aspecten je uitblinkt en in welke je extra moeite moet doen omdat ze je veel kosten. Bovendien vereisen de dingen die belangrijk voor je zijn inzet en voorbereiding.

Je moet ze niet aan het toeval overlaten. Zo kun je werken aan zekerheid en zelfvertrouwen om de kans te verkleinen dat je fouten maakt in de dingen die echt onder je controle zijn. Succes is even waarschijnlijk als mislukking, dus stop met je te concentreren op slechts één kant van de medaille.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González, M. L. G., & Hernández, P. M. (2009). Estrés y adolescencia: estrategias de afrontamiento y autorregulación en el contexto escolar. Studium: Revista de humanidades, (15), 327-344.
  • Kelly JD 4th. Your Best Life: Perfectionism–The Bane of Happiness. Clin Orthop Relat Res. 2015;473(10):3108-3111. doi:10.1007/s11999-015-4279-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.