5 natuurlijke specerijen om kniepijn te bestrijden

Ontdek in dit artikel hoe kurkuma, gember, kaneel, kruidnagel en cayennepeper je kunnen helpen om kniepijn te bestrijden. Probeer het eens uit!
5 natuurlijke specerijen om kniepijn te bestrijden
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 28 januari, 2021

Als je dit artikel hebt gevonden, komt dit waarschijnlijk omdat je op zoek bent om op een natuurlijke manier kniepijn te bestrijden. Je kunt dit doen met de juiste behandeling en wat extra hulp van een paar kruiden met ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Ontdek in dit artikel hoe kurkuma, gember, kaneel, kruidnagel en cayennepeper je kunnen helpen kniepijn te bestrijden. Je kunt deze specerijen in je dieet opnemen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die ze leveren.

Kniepijn

Helaas is kniepijn een veel voorkomend probleem dat niet beperkt is tot een specifieke leeftijdscategorie. Het kan verband houden met letsel aan een ligament of het kraakbeen, of een ziekte zoals artritis, jicht of infecties.

De belangrijkste symptomen zijn ontsteking en roodheid. Sommige mensen hebben echter ook last van stijfheid, zwakte of instabiliteit. In sommige gevallen kunnen mensen beperkte mobiliteit hebben bij het strekken van de knie of horen ze krakende geluiden wanneer ze bewegen.

Wat er ook aan de hand is, het is belangrijk om altijd naar de dokter te gaan, zodat een medische specialist een goede diagnose kan stellen. Ook zorgt de arts voor een tijdige behandeling, vooral als de symptomen aanzienlijk zijn of erger worden.

Blijf lezen om erachter te komen welke 5 kruiden kunnen helpen je kniepijn op natuurlijke wijze te bestrijden nadat je advies van een arts hebt gekregen.

5 natuurlijke specerijen om kniepijn te bestrijden

1. Kurkuma

Kurkuma tegen kniepijn

Het eerste natuurlijke ingrediënt dat het vermelden waard is, is de koningin van de specrijen: kurkuma. Dit krachtige medicinale middel wordt sinds de oudheid geconsumeerd en medisch gebruikt dankzij de ontstekingsremmende, pijnstillende, antioxiderende en hepatoprotectieve eigenschappen.

Dankzij het actieve bestandsdeel curcumine, kan deze natuurlijke specerij kniepijn helpen bestrijden. Het werkt zowel als een pijnstillend als een ontstekingsremmend middel.

Sommige onderzoeken bevestigen zelfs dat de effecten ervan sterker zijn dan die van sommige medicijnen die worden gebruikt om pijn te verlichten. Een extra voordeel is dat er geen bijwerkingen voor je gezondheid zijn. Daarom zou dit je eerste optie moeten zijn bij het zoeken naar natuurlijke middelen om kniepijn te bestrijden.

2. Gember

Gember komt uit dezelfde familie als kurkuma en is een uitstekende remedie om op natuurlijke wijze pijn te verlichten. Je kunt het consumeren of plaatselijk aanbrengen door middel van etherische gemberolie, verdund in een andere basisolie.

Een onderzoek (link naar een Engels artikel) toont bijvoorbeeld de positieve resultaten van gemberextract bij een groep van 247 patiënten met artrose in de knie. De statistieken van dit onderzoek tonen een vermindering van de intensiteit van symptomen.

Je moet echter goed de dosis overwegen, om milde spijsverteringsongemakken te voorkomen dat deze specerij in sommige gevallen kan veroorzaken.

3. Cayennepeper

Cayennepeper bevat capsaïcine, een zeer pittige actieve stof die ook zeer gunstig zijn tegen pijn. Je kunt, net als met gember, oraal en plaatselijk gebruik combineren.

Als je er echter voor kiest om cayennepeper aan je maaltijden toe te voegen, moet je er rekening mee houden dat dit soms je spijsverteringskanaal kan irriteren. Je kunt bijwerkingen echter helpen voorkomen als je het geleidelijk aan je dieet toevoegt.

4. Ceylon kaneel

Kaneel om kniepijn te bestrijden

Kaneel is een specerij met ontstekingsremmende eigenschappen, naast vele andere gunstige eigenschappen. Het kan plaatselijk worden toegepast om pijn te verminderen en gewrichtsmobiliteit te verbeteren. Combineer kaneel met andere ingrediënten zoals gember en sesamolie om plaatselijk aan te brengen.

Je kunt het beste de Ceylon kaneelvariant kiezen. De therapeutische effecten van deze specifieke variant zijn veel krachtiger in vergelijking met andere soorten kaneel. Je kunt het op diverse manieren gebruiken:

  • toevoegen aan zoete en hartige recepten.
  • het als thee bereiden.
  • als supplement nemen.

5. Kruidnagel

Tot slot kruidnagel. Kruidnagels bevatten aanzienlijke hoeveelheden eugenol. Deze stof, die ook aanwezig is in kaneel en nootmuskaat, heeft pijnstillende eigenschappen. Deze specerij werd al in de oudheid gebruikt als een remedie om kiespijn te verlichten.

Je kunt kruidnagelolie op het getroffen gebied aanbrengen om verlichting te krijgen, daar het zorgt voor een lichte gevoelloosheid in je knie. Je moet echter consistent zijn met deze methode om een significante verbetering op te merken.

Remedies om kniepijn te bestrijden

Nu weet je wat meer over deze 5 geneeskrachtige remedies om kniepijn te bestrijden. Ze kunnen je niet alleen helpen om de smaak van je gerechten te versterken, maar ze hebben ook zeer effectieve medicinale voordelen voor verschillende gezondheidsproblemen. Probeer ze uit en ontdek de voordelen ervan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J
  • Asimi, O. A., Sahu, N. P., & Pal, A. K. (2013). Antioxidant Activity and Antimicrobial Property of Some Indian Spices. International Journal of Scientific and Research Publications.
  • O’Neill, J., Brock, C., Olesen, A. E., Andresen, T., Nilsson, M., & Dickenson, A. H. (2012). Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Pharmacological Reviews. https://doi.org/10.1124/pr.112.006163

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.